Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blatný schválil přednostní očkování Zemanovy ochranky. Promluvil o potížích i ruské vakcíně

Aktualizováno -
22. ledna 2021
19:07
Autor: for, simao, ČTK - 
22. ledna 2021
12:51

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) si na pátek naplánoval po ranní tiskovce na Úřadu vlády i další tiskovku na svém ministerstvu. Šéf zdravotnictví na ní vzkázal kritikům průběhu očkování, že je to stejné jako v Německu. V době, kdy se řeší skandály s tím, že někteří úředníci či šéf VZP předskočili pořadí a nechali se očkovat dřív, Blatný potvrdil, že schválil přednostní očkování ochranky prezidenta Miloše Zemana. Večer po jednání s českými zástupci Pfizer/BioNTech pak uvedl, že Česko v následujících týdnech dostane menší dodávky vakcíny.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nejprve v pátek ráno potvrdil, že vláda schválila prodloužení nouzového stavu do 14. února, jak navrhli ve Sněmovně komunisté. V pondělí chce Blatný na vládě představit změny v tabulce PES, ve středu se pak má rozhodovat o tom, kdo a kdy se vrátí do školy.

K očkování Čechů poznamenal, že problém je nadále s dodávkami firmy Pfizer, vakcín přijde méně. Blatný to již v týdnu označil za bezprecedentní chybu a připustil, že se na příští tři týdny očkování zpomalí.

Schválil očkování Zemanovy ochranky

Na dotaz, zda existuje legální cesta, jak zažádat o očkování nějaké skupiny osob přednostně, Blatný uvedl: „Jedinou věc, kterou jsem schválil, byla na začátku žádost o vakcinaci několika lidí, kteří zajišťují ochranu prezidenta republiky. Jinou žádost další takovou jsem neschvaloval.“

Prezident Zeman absolvoval očkování ve středu ve Vojenské nemocnici, ze které byl dnes po následné preventivní prohlídce propuštěn.

Co další vakcíny? „Evropská léková agentura, která je pod velkým tlakem všech, aby došlo ke schválení AstryZenecy, na druhou stranu musí to být schválení bezpečné, ne schválení za každou cenu. Je pořád reálná šance, že by se to stalo do konce měsíce, to by byla velká pomoc. O tom, že by se zdržely dodávky vakcíny Moderna, v současné době informaci nemám,“ poznamenal.

Ruský Sputnik? Musel by požádat o schválení v Evropě

Maďarsko přitom oznámilo, že bude chtít zajistit i dodávky ruské vakcíny Sputnik V. „Já jako ministr zdravotnictví jsem tady od toho, abych se staral o zdraví českých občanů, a budu to dělat zodpovědně. Z tohoto pohledu je pro mě garancí bezpečnosti schválení Evropskou lékovou agenturou. V případě, že jakákoliv vakcína, ať už ruská, nebo třeba i čínská, požádá o schválení Evropskou lékovou agenturou a projde stejně jako všechny vakcíny touto registrací, potom jí určitě nikdo nebude bránit,“ podotkl Blatný s tím, že vakcína může být klidně z Indie, ale musí podstoupit řádný proces schvalování.

Plné dodávky vakcíny až v únoru

Česko dostane v příštích třech týdnech od firmy Pfizer/BioNTech méně vakcíny. Původně plánovaný počet dávek očkovací látky by se měl dorovnat do poloviny února, pak by se měl zvýšit, řekl večer Blatný.

Plat vakcíny a lahviček by podle šéfa resortu zdravotnictví mělo přijít asi o pětinu méně. Při používání šesti dávek místo původních pěti by se ale měl zachovat původně plánovaný počet naočkovaných.

„Teď je povinné používat šest dávek z lahvičky. A tudíž i když zůstane zachovaný počet dávek, tak počet lahviček se vlastně o 20 procent snížil. Snížený počet plat v jednotlivých dodávkách se týká zhruba příštích tří týdnů,“ uvedl Blatný.

Firma v polovině ledna dočasně dodávky v celé EU omezila kvůli navýšení výrobních kapacit.

Blatný: Děláme to stejně „špatně a pomalu“ jako v Německu

Blatný na páteční odpolední tiskovce shrnul aktuální stav proočkovanosti populace. „První dávkou od společnosti Pfizer bylo ke včerejšku naočkováno více než 166 tisíc osob a první dávkou od firmy Moderna více než 3,5 tisíce osob,“ upozornil s tím, že druhou dávku dostalo cca 9 tisíc osob.

„Počet by jistě mohl být vyšší, kdyby byl větší počet vakcín, ale je to dáno dodávkami, jiné omezení tam není,“ poznamenal ministr.

Podotkl také, že před dvěma dny bylo v Německu naočkováno 1,6 procent populace, před jedním dnem v ČR 1,7. „Když zase bude chtít někdo říkat, že je na tom ČR špatně a že něco děláme pomalu, tak to děláme stejně špatně a pomalu jako v Německu,“ vzkázal Blatný.

Problém s hospitalizovanými přetrvává

V Česku je nyní přes 6 tisíc osob v nemocnicích, z toho 1101 na JIP. Umělou plicní ventilaci potřebuje přes 552 lidí.

„Nadále je vysoký počet hospitalizovaných pacientů, který neumožňuje zatím plošné obnovení odkladné péče v ČR. To je ten důvod, proč je potřeba se dostat k číslu kolem 3 tisíc, abychom se mohli posunout do méně přísných ochranných opatření,“ uvedl Blatný.

Upravená tabulka PES 2.0 přitom podle informací Blesk Zpráv počítá s tím, že právě počet hospitalizovaných bude jedním z ukazatelů pro jednotlivé stupně. Na přesun do 4. stupně PES by bylo třeba méně než 4 tisíce hospitalizovaných.

„My předpokládáme, že zhruba když jde všechno tím správným způsobem, jak jsou nastaveny ty optimální modely, že dochází k poklesu hospitalizovaných zhruba o 200 za den (...), je splnitelný požadavek během dvou až tří týdnů se dobrat těch 3 tisíc,“ poznamenal Blatný.

Podívejte se, jak se má změnit tabulka PES

Video  Blatný o skiareálech: Samotné vleky problém nejsou, vyšší mobilita a ubytování načerno ano  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paralenka ( 23. ledna 2021 09:47 )

Pro upřesnění, ty uniklé tabulky očkovaných zveřejněné na webu jsou ze 6.ledna, dnes už je situace asi jiná, ale pořád to pokračuje hlemýždím tempem! ***h­ttps:/­/www­.iroz­hlas­.cz/fo­toga­leri­e/8402­921?fi­d=9598­022****

Anifa ( 22. ledna 2021 21:39 )

Jirik-ta ( 22. ledna 2021 21:08 )

taky mi přijde, že jim to náramně vyhovuje. Až dojdou prachy co si půjčily, tak zavedou třeba přídělový systém, ale aby je ten humor nepřešel. tupouni.

Jirik-ta ( 22. ledna 2021 21:02 )

No protože jde o ekonomiku. Žádný hospodář přece nechce nechat výrobní proces zahálet. První republika je jim vzorem

Jirik-ta ( 22. ledna 2021 20:59 )

údajně jde o spike protein a imunitu proti němu. Přes ten se totiž virus dostává do těla. Asi ten začátek po naočkování způsobí u někoho silnější imunitní reakci což prý končí i vysokými teplotami.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa