Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Prymulův“ podnik na Vyšehradě: Zavřeno a smutek. Blatný řekl, co mu u restaurací vadí

Autor: simao - 
11. ledna 2021
05:02

Málokterá restaurace v Česku se loni „těšila“ z tak náhlé popularity - podnik Rio's Restaurant na Vyšehradě se do širšího povědomí dostal kvůli návštěvě tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Návštěva podniku, jenž měl být dle vládních nařízení zavřen, ho stála křeslo - odhalili ho tu fotografové Blesku. Restaurace nyní doufá, že se v roce 2021 dočká brzkého otevření. Jenže Prymulův nástupce Jan Blatný (za ANO) je u restaurací skeptický.

Smutek nad prázdným lokálem. Hosté nikde. Vyšehradská Rio's Restaurant se po odmlce po kauze tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymuly, kterou odhalil Blesk, opět vrátila na sítě. Před Vánoci však nechyběla postesknutí nad tím, že zatímco výdejové okénko fungovat může, hosté do restaurace zavítat nesmějí.

„Je nám líto, že letošní zlatou neděli tu nemůžeme být pro Vás! Doufáme, že brzy bude už zase dobře a shledáme se společně v Riosu,“ uvedl podnik 20. prosince na svém profilu na sociální síti.

Jde o podnik, do kterého 21. října 2020 dorazili tehdejší ministr Prymula a také šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který přizval i ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Jiřího Havrlanta.

„Nebyl jsem nikde v restauraci... Bylo to v takovém uzavřeném salonku,“ tvrdil následně Havrlant. Schůzka se dle něj týkala příprav na antigenní testování. Aktéři schůzky se však sami zapletli do nejednoznačného vysvětlování, proč se na Vyšehradě sešli.

Rychlá ministerská výměna

„Omlouvám se za to, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, abychom se potkali v uzavřené hospodě,“ kál se tehdy Faltýnek. Epidemiologovi Prymulovi to nepomohlo. 29. října jej vystřídal Jan Blatný (za ANO), do té doby náměstek brněnské fakultní nemocnice.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Prymulův“ podnik, který provozuje Raimund Špunda, v současné době zeje prázdnotou. Pronajímá si přitom prostory od vyšehradské kapituly.

„Smutný pohled na prázdný Rios v době svátečních dnů! To málo, co můžeme udělat je, že Vám připravíme jídlo s sebou! Náš kuchař čeká v kuchyni na Vaše přání,“ vzkázal podnik 22. prosince.

Na Silvestra pak přidal i PF se slovy „snad na brzké shledání“. Jenže právě na brzké shledání v českých restauracích to momentálně nevypadá.

Debata o znovuotevření restaurací podle Prymulova nástupce Blatného nyní vůbec neprobíhá. Blatný se odkazuje na to, že restaurace jsou zavřené i u našich sousedů. A tento týden připomněl svůj postoj, že při jejich návštěvě je epidemiologické riziko vyšší než při běžných kontaktech.

Jeho předchůdce Roman Prymula pak již v úterý přijde do Blesku - do pořadu Epicentrum, který od pondělí do čtvrtka vysíláme denně od 15:00. O víkendu na Primě zmínil, že se snažil Čechy udržet do 15 kilometrů od bydliště, leč neúspěšně. Jaké má teď další nápady a plány?

Blatný: Riziko je dvakrát vyšší

„Restaurace jako jedna z mála oblastí je prokazatelně místem - a v principu to není nic proti restauracím - ale je to místo, kde se lidé setkávají v blízkosti, kde nemohou mít roušky, protože konzumují jídlo nebo pití. A je i ze zahraničních studií vidět, že toto je místo, kde je riziko nákazy zhruba dvojnásobné oproti běžnému setkávání. Ve stupni číslo 5 nikdo o otevření restaurací neuvažuje nejenom v naší zemi, ale v žádné jiné zemi, takže o restauracích jsme zatím nijak nejednali,“ uvedl tento týden při dotazech novinářů na tiskovce ve Strakově akademii ministr Blatný.

Česko je nyní v 5. stupni systému PES, tabulka k němu se má přitom měnit. Není ale jasné, jak se změny podepíší pod opatření, která se týkají restaurací. „Já už se také těším, až nebudeme muset uvažovat o úrovni číslo 5 ochranných opatření, ale nižších. Doposud ta tabulka není finalizována, pracuje se na ní,“ uvedl v pátek Blatný.

Již dříve se spekulovalo mj. o zavedení možnosti mít v některém z nižších stupňů „psa“ při návštěvě restauračního zařízení negativní test na covid či podstoupené očkování. O této možnosti informoval tento týden web Aktuálně.cz.

Video  Blatný: Otevření restaurací jsme neřešili, riziko nákazy je v nich dvakrát vyšší. Nouzový stav bude třeba i po 22. lednu.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Vzkaz restauratérům pak natočil tento týden i vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„Vážení podnikatelé v oblasti gastro, vím, že prožíváte velmi náročné období, a proto dovolte, abych vás seznámil s podpůrnými programy,“ uvedl Havlíček, který připomněl programy Antivirus a COVID nájemné či kompenzační bonus pro OSVČ 500 Kč na den. Připravuje se prý speciální program, kdy bude možné čerpat 400 Kč na den za každého pracovníka pro provozovatele či majitele, kteří nejsou vedení jako OSVČ, nebo mají zaměstnance. Havlíček věří, že půjde o „solidní kompenzaci“ pro další podnikání.

Video  Havlíčkův vzkaz restauratérům a provozovatelům ubytování: Jakou mohou čerpat podporu v průběhu koronakrize?  - Pro Blesk Zprávy / Ministerstvo průmyslu a obchodu
Video se připravuje ...

Rottor ( 11. ledna 2021 13:11 )

No dlouho jim ta selanka nevydržela😄!

milofr ( 11. ledna 2021 09:18 )

Když si vezmu že inkubační doba u toho "covidu" je čtrnáct dní a že jsou restaurace zavřené víc jak čtrnáct dní tak mi nejde do hlavy proč ta čísla nakažených neklesají když jsou ty hospody tak rizikové, další sranda je že třeba psí salóny zůstali otevřené a služby (kadeřníci, pedikůra a pod.) pro lidi zavřeli. To si ti nadlidé co o nás rozhodují myslí že sme opravdu tak blbí a že si necháme všechno líbit? už by se měl národ konečně probudit a v podzimních volbách jim to spočítat.

anna1234 ( 11. ledna 2021 08:45 )

.. proč pořád jenom gastro? Třeba drobných živnostníků, kteří živoří a z nařízení vlády nemůžou dělat svojí práci, jsou mraky. A ta jejich slavná pětistovka pro živnostníky? Jednak na ní ne každý dosáhne a i když je logický případ, že by jí měl živnostník dostat a to navíc i na základě odpovědi přímo z MF, tak je, také podle info MF, na úředníkovi!!! na finančáku, jestli jí přizná, nebo ne. To už není chaos, ale bordel. A když už je živnostníkovi blahosklonně částka přiklepnutá, vrátí z ní minimálně! třetinu státu ve formě daní. Moc pěkná pomoc

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa