Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mirka (33) stále čeká na záchranu tváře: Operaci zmařila nová mutace koronaviru

Autor: ula - 
9. ledna 2021
05:30

Už jsou to dva roky, co se Česko složilo Mirce Dobešové (33) na novou tvář. Mladé ženě se po vyoperování agresivního nádoru dere na povrch titanová mřížka, její obličej se bortí, její zrak je ohrožen. Fotografie Mirky vyvolaly velkou vlnu solidarity a nejen čtenáři Blesku jí poslali na transparentní účet přes šest milionů korun. Jenže Mirka na svou vysněnou operaci stále čeká. V červnu 2020 měla ještě naději, jenže s příchodem nové mutace koronaviru se sen o záchraně tváře opět vzdálil.

Mirce se ve 14 letech objevil agresivní typ nádoru mezi čelistí a okem. I když lékaři předpovídali, že dívka zemře, zachránil ji nakonec zákrok, při kterém přišla o polovinu horní čelisti, zuby i lícní kost a očnici nahradila titanová mřížka.

Mřížka je nyní příčinou, proč se Mirce bortí tvář, dere se tkání na povrch. Po boji s pojišťovnou, která odmítla proplatit zákrok, který by Mirce tvář zachránil, se Česko semklo a ženě poslalo na transparentní účet pět milionů korun.

V roce 2020 uplynul rok od doby, kdy Mirka odcestovala na první konzultaci. V dubnu se měla konečně konat vysněná operace, jenže přišla pandemie.

 „Kvůli koronaviru se datum posunulo nejprve na červen 2020 a teď až na září 2020 - nejenže se do Británie jen tak nedá dostat, ale nemocnice má navíc tříměsíční stop-stav na pacienty ze zahraničí. A to jsem si na počátku celého toho koloběhu říkala, že největší problém bude sehnat peníze,“ svěřila se Blesk Zprávám Mirka v červnu loňského roku.

Celou situace brala ale s humorem „Takže zase obligátně čekám, což mě ale vlastně nepřekvapuje, v čekání jsem přebornice," řekla tehdy. Její lékař už se ale v loňském roce bál o postupně ustupující tkáně. Čím delší bude čekání, tím více tkání bude potřeba nahradit.

Ještě vloni v červnu Mirka doufala, že v září bude jasno a že její lékař zákrok uspíší.

Další operaci zmařila nová mutace covidu-19

„Vše máme naplánováno, místo osobních konzultací byly konzultace online, ovšem termín první operace je stále ve hvězdách. Koronavirus totiž vládne světu, bohužel,“ řekla Mirka Blesk Zprávám na začátku roku 2021 a dodala: „Snad se to již na jaře zvrátí, měla jsem původně slíbeno, že mě vezmou co nejdříve v novém roce, nová mutace a další lockdown ovšem se vším zase zahýbaly, takže nezbývá než znovu čekat.“ 

Jak už Mirka vzkázala lidem, kteří jí na operaci přispěli, peníze jsou stále na jejím transparentním účtu a čekají, až se budou moci využít na plánovaný zákrok.