Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Česku stojí první kříž na památku obětí covidu: Na Znojemsku ho vztyčil Petr (55) s kamarády, inspirací byly morové epidemie

Autor: mat - 
10. ledna 2021
11:28

V Česku a zcela jistě i ve světě ojedinělý počin tváří v tvář koronavirové smršti vymyslel Petr Becha (55) ze Znojemska. S pomocí kamarádů nechal vyrobit z dubového dřeva pět metrů vysoký kříž, který umístili na vrch Vlčí hora u Vedrovic.

„Inspirovaly mě středověké epidemie, kdy lidé stavěli na památku zemřelých morové sloupy. Teď čelíme něčemu podobnému Ale promítly se i případy z mého okolí, třeba známí, kteří onemocněli. Na covid-19 bohužel zemřel i náš bývalý místostarosta,“ svěřil se vyučený obráběč.

Od prvotního nápadu přes přípravu až po vztyčení kříže vše zabralo téměř 200 dnů. „Musím poděkovat všem kamarádům, mimo jiné uměleckému kováři Ladislavu Bechovi, řezbáři Robertu Janderkovi, uměleckému kameníkovi Oldřichu Moučkovi a chlapům z pily Javazd Jezeřany,“ řekl Blesk.cz Becha.

V prosinci vše vyvrcholilo převozem, zasazením a ukotvením kříže do vybetonované patky na kopci ve výšce přes 300 metrů nad zemí. Ten vyvezla na místo určení více než desítka Petrových přátel na traktoru s přívěsem. „Ale posledních deset metrů pod vrcholem už přišly ke slovu ruce, potom lana a žebříky," doplnil Petr Becha. 

Video  Petr Becha s kamarády vztyčil na Znojemsku kříž na památku obětí covidu-19  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...
 

Covidový kříž opatřený trnovou korunou a letopočtem 2020 doplní žulový kříž s nápisem, v budoucnu vznikne u cestičky na vršek kopce i křížová cesta. „Chci poděkovat všem, kteří mi pomohli nápad realizovat. Snad se brzy dočkáme lepších časů,“ věří autor kříže, který nemá v Česku obdoby.

panda82 ( 10. ledna 2021 20:54 )

Postavit na Staromák , tam je zdroj nákazy, tam to bují a přežívá, tak ať to mají na očích, Landa, Klaus a další

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa