Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Covid v ČR přehledně a v grafech: Jak se plní nemocnice, JIP a kde epidemie řádí nejvíc?

Péče o pacienta s koronavirem v nemocnici
Péče o pacienta s koronavirem v nemocnici  (Autor: Blesk:Michal Charbulák)
Autor: simao, swp, mah - 
5. listopadu 2021
10:20

První nakažení koronavirem se v Česku objevili na začátku března. Podívejte se, jak se pandemie postupně vyvíjela a jaká je aktuální situace.

Covid v ČR

Epidemie po roce opět nabírá na síle. Důležitější ukazatel, než počet nově nakažených ovšem v současnosti představuje obsazenost nemocnic. Právě hrozba nedostatku lůžek vedla během předchozích vln pandemie vládu k vyhlášení plošné karantény.

První případy koronaviru se v Česku objevily na začátku března 2020. Nejvíce ovšem zemi zatím zasáhla zimní vlna na konci roku 2020 a začátku roku 2021

Vývoj pandemie koronaviru v Česku

První graf ukazuje denní přírůskty nově nakažených od začátku pandemie a sedmidenní incidenci. Pokud se chcete podívat na vývoj pouze jednoho z údajů, stačí druhý kliknutím do legendy skrýt.

Druhý graf ukazuje počty lidí, kteří se v jednotlivých dnech léčili s nemocí covid-19 v nemocnicích, kolik z nich bylo na jednotkách intenzivní péče a počet zemřelých v jednotlivých dnech.

Incidence koronaviru v ČR podle krajů a okresů

Kapacita nemocničních lůžek v krajích

Očkování proti covid-19

Nejvíce hrozí těžký průběh především neočkovaným a senioři, kteří mají více než půl roku po druhé dávce očkování a ještě se nenechali přeočkovat třetí dávkou.

Vakcíny jsou v Česku dostupné každému a jsou hrazeny z veřejného pojištění. V Česku má přesto dokončené očkování jen lehce přes polovinu obyvatel. Od října 2021 přitom začalo přeočkování posilující třetí dávkou.

Očkování má i vliv na procento nakažených, kteří musí být hospitalizováni. To je vidět i v následujícím grafu. Ten ukazuje, jak se v Česku vyvíjel podíl plně naočkovaných v populaci a jak klesal index hospitalizace.

Celkový počet nakažených, vyléčených a mrtvých v ČR

Počet aktuálně nakažených, mrtvých a vyléčených, zdroj Živě.cz. Graf ukazuje, kolik lidí je aktuálně nakažených, kolik lidí se z nemoci covid-19 vyléčilo a kolik na ní v Česku zemřelo.

Video  Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět  - Videohub
Video se připravuje ...

 

O vlivu ibuprofenu na koronavirus čtěte ZDE

Jak řešit STK nebo propadlý řidičák čtěte ZDE

Jak dezinfikovat potraviny přinesené z obchodu čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 16. září 2022 12:48 )

Jak se kontrolují "přistěhovalci"

dixid ( 12. ledna 2022 15:22 )

No, ja bych to tak nehrotila... Ty sestry a doktory co znam , jsou takovy Cvachove... Delaji svou praci a chteji vyplatu. Asi tak. Se tesim, az se jich bude jednou soudce ptat, proc podavali lidem latku , o ktere vedeli, ze je nebezpecna a smrtelna ? A odpoved "ja delal jen co mi rekli" se od Norimberskeho procesu NEPOCITA...

dixid ( 12. ledna 2022 15:14 )

Takove krasne grafy a uplne o nicem ... Co tohle video z Evropske zdravotni komise , kde vam nazorne vysvetluji, ze bude vax kazde 4 mesice ( plan je na kazdodenni vax , ale musi na vas pomalu...) Nebyl by nejaky hezky graf ? http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­app=d­eskto­p&v=08­tenjr7­SUA

bublina55 ( 5. listopadu 2021 15:56 )

Když si dáváte takovou práci s grafy, tak je rozšiřte i o data, jak jsou na tom covid-hospitalizovaní s protilátkami. A tím myslím protilátky u očkovaných a u neočkovaných, kteří prodělali covid.
A jinak - nejhorší je prý smrt z vyděšení. Je vidět, že se snažíte

doktormediciny ( 11. února 2021 18:26 )

Ja si myslim kdyz nasi pracovnici s remi cizinkami nesoulopzi, ze to s tim risikem nebude tak zle..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa