Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Rok bez školy? Byl bych šťastný chlapeček.“ Zeman zářil, výčitky Blatnému odmítl

Video se připravuje ...
Autor: for, vr - 
10. ledna 2021
15:00

Pandemie měla obrovský vliv na české školství. Statisíce děti a mladistvých sedí doma na distanční výuce, případně se ani na ni nedostane. Prezident Miloš Zeman by ale byl „šťastným chlapečkem“ kdyby nemusel rok do školy, jak uvedl v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Uvědomuje si ale negativní dopad uzavření škol. Stejně tak si uvědomuje i zátěž zdravotníků, kterým by rád poskytnul druhé odměny. A došlo i na propírání nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

„Ježiši, to by bylo radosti. Paní Vero, kdybych rok nemusel chodit do školy, já bych byl takový šťastný chlapeček. Jednou byly uhelné prázdniny – to jsem byl šťastný chlapeček,“ rozzářil se prezident Miloš Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech na otázku moderátorky, jak by mu bylo, kdyby nemohl skoro rok do školy. Dodal ale, že jako dospělému Miloši by mu distanční výuka vadila. 

Zeman: Došlo k modernizaci, negativní vliv to ale mít bude

Podle Zemana na jednu stranu došlo k modernizaci školství. A v některých oblastech tak byla pandemie prospěšná. Je si ale vědom, že může mít několika měsíční „pauza“ dlouhodobější negativní efekt. Děti totiž mají mezeru ve vzdělání a mladší ročníky se nemusí naučit onen školní režim, jak upozorňují experti. 

Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech se rozzářil nad představou, že by jako malý nechodil rok do školy (10.1. 2021) Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech se rozzářil nad představou, že by jako malý nechodil rok do školy (10.1. 2021) | Blesk:Jakub Poláček

A i když Zeman neskrýval nadšení nad představou, že by jako malý Miloš byl rok doma, podle řady expertů dětem nadšení spíše odpadá. „Oni chtějí do školy, cítí, že teď je to důležité a jsou z toho nešťastní. Nevěří tomu, co se děje, ale jsou ctižádostiví, učí se a vydávají maximum,“ uvedl k tématu již dříve ředitel Základní školy v Peruci na Lounsku Tomáš Hosnedl. Mluvil především o žácích devátého ročníku, které čekají přihlášky na střední. 

Problém představují i ty děti, které neměly během pandemie šanci se dostat i k distanční výuce. Ať už z důvodů, že jsou z nízkopříjmových rodin, nebo proto, že zrovna v tu dobu zabíral počítač sourozenec. Hlava státu si ale nemyslí, že by Češi neměli možnosti, jak své děti do distanční výuky zapojit. „Tři roky starý údaj říká, že 80 procent českých domácností má internet. Za tu dobu to číslo jistě vzrostlo. Tam kde chudá domácnost internet nemá, tak tam je dobré těm dětem počítač koupit nebo zapůjčit,“ zmínil v rozhovoru pro Blesk s tím, že je řada organizací, která s tímto pomáhá.

Zeman o dilematu: Riziko shlukování versus kvalitnější výuka

Podle Zemana je otevření škol velkým dilema. „Čemu dáme přednost? Riziku shlukování, které je ve škole výrazné nebo kvalitnější výuce?“ zahloubal se Zeman. 

Paralelně vedle Zemana komentoval školství i exministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj bylo otevření škol chybou. „Když se ale podíváme na dopady otevření škol – mělo to nulový dopad z hlediska vzdělávání ale obrovský dopad z hlediska epidemie,“ uvedl v pořadu Partie na Primě.

Blatný šel z parku do džungle, míní Zeman

A k ministrům se Zeman během rozhovoru pro Blesk dostal také. Mluvil ale o současném šéfovi v současnosti nejsledovanějšího resortu, o Janu Blatném (za ANO). Hodnocení ale prezident poskytl spíše neutrální. „Víte, myslím si, že pan ministr Blatný byl vržen do bitvy. Já jsem mu sám říkal, že jde z parku do džungle a nebylo by seriózní, abych mu nyní něco vyčítal,“ uvedl s tím, že Blatný není epidemiolog.

Video  Zeman jmenoval Blatného ministrem a dal mu radu do funkce  - ČTK
Video se připravuje ...

O odměnách, závisti i nemravném zdanění

Hlava státu se vyjádřila v pořadu Blesku i k dalšímu odvětví, které zažilo pořádnou ránu - zdravotnictví. Zeman si myslí, že si zdravotníci zaslouží další odměny. Za první vlnu si zdravotníci vysloužili 75 tisíc hrubého, nezdravotnický personál pak 30 tisíc. 

Někteří Češi ale nejsou představou druhých mimořádných odměn nadšeni. Na příspěvky čtenářů, kteří zmiňují, že je to jejich práce, a nechápou, proč by za to měli dostat peníze navíc, Zeman odvětil, že jsou to závistiví lidé. „Zdravotníci určitě odvádějí nadprůměrný výkon a na rozdíl od tohoto pána jsou v riziku nemoci. Vezměte si, kolik zdravotníků a sestřiček je postiženo covidem. Ten pán by měl pracovat tak, aby dostal prémii a neměl by závidět těm, co pracují nadprůměrně,“ plísnil prezident čtenáře, jehož příspěvek Blesk prezidentovi přečetl. 

A u odměn Zeman ještě chvíli zůstal. Nepřetřes totiž přišla otázka ohledně zdanění přijmu a odvodů zdravotního a sociálního pojištění u studentů, kteří byli povolání do služby. Šéf Lékařské komory Milan Kubek to pro Blesk označil za nemravné a Zeman s ním v tomto vyjádření plně souhlasí. 

„Dalo by se to švejkovsky obejít tak, že byste odměny medikům zvýšili tak, že by pokryla i 30procentní daň, ale proč se drbat levou rukou na pravém uchu (…) Některé dávky jsou nezdaněny, no a když zavedete do zákona opatření, že ta či ona dávka je nezdaněna, tak je klid,“ nastínil řešení problému.

Video  Blatný: Zátěž nemocnic je nesmírná, leží v nich naši příbuzní a přátelé. Nejze uvažovat o uvolňování opatření  - Blesk Zprávy / ČTK / Foto FN Ostrava
Video se připravuje ...

O zdanění se bude jednat na Ústředním krizovém štábu. Informoval o tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru. Zeman jen souhlasně kýval hlavou. „Jen, ať si to tam vyříkají,“ komentoval. Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) následně uvedla, že ministerstvo financí daně medikům odpustí.

provokaterka ( 11. ledna 2021 07:23 )

Čím víc hloupých lidí,tím víc bude voličů pirátů.

Maximilian ( 10. ledna 2021 20:39 )

Šťastný chlapeček,tak to mluví za vše,ať říká konsilium cokoliv

Zobrazit celou diskusi