Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Půlka žaludku a peníze. Zeman řekl, proč si vzal za poradce zatčeného exšéfa CEFC

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
27. března 2018
16:10

Byl to šéf společnosti, která chtěla v Česku významně investovat. Zároveň muž po náročné operaci, po níž mu zůstala jen půlka žaludku. Tak prezident Miloš Zeman zhodnotil svého čínského poradce Jie Ťien-minga, který ho jinak prý příliš neoslnil. Šéf CEFC je v Číně vyšetřován kvůli možné trestné činnosti a Zeman o něm promluvil v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech, v prvním dílu po svém znovuzvolení.

„Já jsem k němu cítil lidské sympatie proto, že má po operaci jen půlku žaludku. To je lidsky nepříjemné,“ reagoval Zeman na dotaz, jakým způsobem ho Jie Ťien-ming oslnil, že se stal jeho poradcem.

„Neoslnil mě, ale byl šéfem společnosti, která tady měla zájem o významné investice, z nichž část už realizovala. Pokud ta společnost CITIC vstoupí do CEFC, věřím, že ten proces bude pokračovat,“ doplnil prezident a nakousl tak problémy kolem firmy, která v Česku vlastní například fotbalovou Slavii nebo pivovary Lobkowicz.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Ujištění od čínského prezidenta

Se svým poradcem se prý setkal asi čtyřikrát, minimálně jednou z toho v Číně. Jednou nebo dvakrát pak také na Pražském hradě. „Před několika dny jsem dostal přátelský dopis od čínského prezidenta, který mě ujistil, že chce pokračovat v ekonomické spolupráci. Nepletu se do toho, kdo je v Číně vyšetřován, stejně jako se neplete čínský prezident do toho, kdo je vyšetřován u nás z hospodářské kriminality,“ prozradil. Předpokládá také, že Ťien-minga vyšetřuje policie a nejde o „politickou čistku“.

Setkání s třetím mužem USA? „Žádost o setkání jsem nedostal“

Dohady se rozpoutaly také kolem návštěvy třetího muže USA Paula Rayana. Zatímco ze zprávy hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka pro Blesk Zprávy vyplynulo, že na Hrad žádost o setkání s předsedou Sněmovny reprezentantů dorazila, prezident v přímém přenosu řekl, že se k němu žádná žádost nedostala.

„Mohu pouze uvést, že návrh byl Hradu, prostřednictvím Poslanecké sněmovny, adresován v únoru, tedy před inaugurací. Naši zahraničně politickou prioritou je nyní dodržení prezidentské tradice první cesty na Slovensko. Máme celých pět let na debaty s našimi americkými přáteli,“ napsal v pondělí na dotaz Blesk Zpráv, zda Ryan o setkání požádal, mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Ke mně žádná žádost pana Ryana nedorazila, proto jsem nemohl nic odmítnout,“ tvrdí ale Zeman. Kde je tedy pravda?

Tak vysoce postavený zástupce Spojených států se v Česku neobjevil osm let. Naposledy to byl prezident Barack Obama v roce 2010, který se v Praze setkal s Dmitrijem Medveděvem, tehdejším prezidentem Ruska.

Barack Obama při své druhé návštěvě Prahy jednal v roce 2010 s Dmitrijem Medveděvem. Oba prezidenty přivítal Václav Klaus. Barack Obama při své druhé návštěvě Prahy jednal v roce 2010 s Dmitrijem Medveděvem. Oba prezidenty přivítal Václav Klaus. | Foto Blesk - Martin Sekanina

Ryan zavítal do Poslanecké sněmovny, Senátu, absolvoval oficiální i neoficiální setkání s premiérem Babišem, a stihl dokonce i přednášku na akademické půdě.

„Nepřijmout na Hradě Ryana, po dlouhé době nejvyššího US představitele, je Zemanovou zásadní chybou. Nešťastná odveta za absenci gratulace Trumpa ke znovuzvolení prezidentem,“ komentoval situaci místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička.

Bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský pak označil v této souvislosti Zemana za „radioaktivního“ kvůli jeho vazbám na Rusko.¨

tosto ( 27. března 2018 19:09 )

To každý poradce musí předložit zdravotní kartu ? Opravdu záživné téma prezidenta a zástupce nějaké čínské firmy.. Možná i Mynář bude mít zdravotní kartu místo bezpečnostní prověrky.

infos ( 27. března 2018 18:23 )

sIimak ( 27. března 2018 18:02 )

Blesku šetři články z estrády, ať je postupně projednáme.

nofte ( 27. března 2018 17:56 )

Zvolit si poradce že má půl žaludku? Má zastávat náš stát a volit kvality, které mu radí. Podle toho to taky s Číňanem dopadá a Zeman má trable.

radkapatka2014 ( 27. března 2018 17:33 )

Tak ten fotograg Neff z Mf Dnes , je opravdu břídil.Být prezidentem, tak to je na žalobu !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa