Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman se naštval na Kajínka kvůli mercedesu. Za fotku peskoval i policisty

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
27. března 2018
20:15

Neměl si kupovat mercedes, ale obyčejnou škodovku. To vzkázal prezident Miloš Zeman dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi, kterému dal loni milost. Hlava státu to uvedla v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Divačka a čtenářka Blesku se ho tu ptala, jestli cítí spoluzodpovědnost za to, že se z Kajínka stala celebrita, se kterou se fotí děti i policisté. O tom prezident ale prohlásil, že nic takového necítí.

„Mě to tak trošku štve. Když si pan Kajínek pořídil za dva miliony mercedes, byť si je zřejmě našetřil ve vězení, tak na jeho místě bych si koupil obyčejnou škodovku. Na druhé straně, každý má právo činit, jak umí, pokud neporušuje zákon. Obraťte tu otázku obráceně. Nemyslíte, že chyba je i na těch lidech, včetně policistů, kteří se s panem Kajínkem radostně fotí? Vina je na obou stranách,“ odpověděl Zeman na otázku divačky Aleny, která se ptala na spoluzodpovědnost za „morální úpadek“, když se lidé s vrahem fotí jako s celebritou.

Kajínek si na luxusní vůz vydělal pravděpodobně autorskými právy na knihy a filmy, které o něm vznikly.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Přímou odpovědnost za to hlava státu podle svých slov ale necítí. „Že jsem mu dal milost po 23 letech pobytu ve vězení a samozřejmě i po pochybnostech, jestli ty dvě vraždy skutečně spáchal, tak za to rozhodně odpovědnost necítím. To je pravomoc prezidenta a udělal jsem tak po zralé úvaze,“ dodal Zeman.

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998 na doživotí za to, že v roce 1993 zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti. Jeho žádost o obnovu procesu zamítly Vrchní i Ústavní soud. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu. 23. května 2017 mu prezident Miloš Zeman udělil milost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa