Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman odsekl kvůli jedu v Česku a BIS: Co je vám do toho! Kalouska si vychutnal

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
27. března 2018
15:30

Bylo nutné úkolovat v souvislosti s kauzou novičok Bezpečnostní a informační službu (BIS)? „Co je vám do toho,“ tak odsekl na dotaz moderátora pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech Miloš Zeman. Hlava státu by měla zprávu o možném výskytu či skladování jedu, kterým byl otráven exagent Sergej Skripal, dostat zprávu od tajných služeb do měsíce.

„Co je vám do toho? Prezident má svaté právo úkolovat BIS. Nemusí k tomu dát souhlas vláda, rozhodnutí prezidenta se dává vládě na vědomí,“ řekl Zeman k úkolu, který zadal řediteli BIS Michalu Koudelkovi v pondělí. „Pan ředitel Koudelka mě ujistil, že BIS zpracuje tuto zprávu do jednoho měsíce,“ doplnil informaci prezident s tím, že tajné služby se samy o případ nezajímaly.

„Přeji si znát fakta, uvítám, jestliže Velká Británie předloží nějaké důkazy nebo indicie, že Rusové nechali zabít dvojitého agenta Skripala. To mně ale nepřísluší, nejsem ruský prezident, ani britský premiér, tím méně premiérka,“ distancoval se od širšího komentování tématu Zeman.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

„Byl jsem to i já, kdo označil ruské obvinění za drzou lež. I některé další zdroje, které nemohu uvádět, protože nejsou otevřené, vedou k určitým pochybnostem,“ řekl Zeman také k úkolu pro BIS ohledně novičoku a připomněl obvinění Moskvy, že by jed mohl pocházet z Česka. Naznačil také, že chce mít úplnou jistotu.

„Reagovat na nějaké pětiprocentní hysteriky, to po mně nechtějte,“ připojil Zeman poté, co mu moderátor David Vaníček citoval ostré reakce šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nebo předsedu STAN Petra Gazdíka. První ho nazval zrádcem, druhý zmínil žalobu na velezradu. I tak totiž reagovali politici na úkoly pro BIS a případné pochybnosti, zda se jed skutečně mohl v Česku vyrábět či skladovat.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Oba jsou ve vážném stavu. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

V rámci solidarity s Británií i jako odpověď na nařčení, že by jed mohl pocházet z Česka, oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pondělí, že vyhostí trojici ruských diplomatů. Ti musí společně s rodinami opustit zemi do 1. dubna. „Rusové překročili veškeré hranice, když řekli, že jedovatá látka novičok mohla pocházet od nás. Je to naprostá lež, my to tvrzení zásadně odmítáme od samého začátku,“ řekl Babiš.

Polsko, Francie nebo Německo vyhostí po čtyřech diplomatech, Ukrajina 13 a Spojené státy dokonce 60. Slovensko zatím žádné takové kroky neoznámilo, což kritizuje prezident Kiska

anka ( 28. března 2018 01:50 )

airfer ( 27. března 2018 23:22 )

No právě, zahrne nás mezi státy s obviněním. Myslím že to dělá Zemanovi naschvál, nemá ho v oblibě jak ten si myslí.

..krakonos500 ( 27. března 2018 22:57 )

To ještě nic není, to soudruh Putin okamžitě věděl, že ten novičok vyrobili v Česku.

airfer ( 27. března 2018 22:57 )

Ryan mluví velice rozumně.

airfer ( 27. března 2018 22:51 )

Chudáku, když chceš do někoho šít na oplátku, tvá věc. Ale rodiče nechte stranou. Tví možná nežijí, nebo jiných zde, a tví by z tebe za takový výrok jistě radost neměli ani v hrobě. Nelíbí se mi to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa