Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Masový“ vyhazov ruských diplomatů. Země od USA po Ukrajinu reagují na otrávení exagenta

Autor: ČTK - 
26. března 2018
15:17

Přesně v 15 hodin českého času začal svět ve vlně reagovat vypovídáním ruských diplomatů a dalších činitelů na kauzu otráveného exagenta Sergeje Skripala v Británii. Země od USA po Ukrajinu oznámily konkrétní čísla, kolik Rusů bude z jednotlivých zemí vypovězeno. 

Americký prezident Donald Trump v reakci na případ otravy ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii nařídil vyhoštění šedesáti ruských diplomatů a uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Mezi vyhoštěnými je podle agentury Reuters 12 diplomatů z ruské mise při OSN v New Yorku.

Konzulát v Seattlu na severozápadním pobřeží USA byl uzavřen vzhledem k tomu, že se v blízkosti nachází americká námořní základna, uvádí Reuters. Šedesát vyhoštěných Rusů podle amerických činitelů působí v USA jako špioni s diplomatickým krytím. Opustit USA mají do sedmi dnů.

Vyhostit ruské diplomaty kvůli útoku nervovou látkou v Salisbury se rozhodlo zatím 14 členských zemí EU, uvedl předseda Evropské rady Tusk. Ukrajina vyhostí 14 diplomatůPolsko, Německo a Francie vyhostí 4 diplomaty, Česko a Litva 3, Itálie a Nizozemsko 2 a Lotyšsko s Estonskem každé po 1 diplomatovi.

Evropské státy, USA a Kanada vyhostily v reakci na kauzu otráveného exšpiona přes 100 ruských diplomatů Evropské státy, USA a Kanada vyhostily v reakci na kauzu otráveného exšpiona přes 100 ruských diplomatů | Blesk - Jan Neomillner

Postoj Polska

Polsko rozhodlo o vypovězení čtyř ruských diplomatů kvůli aféře Skripal. Oznámil to dnes ministr zahraničí Jacek Czaputowicz, podle něhož je krok součástí koordinované akce zemí Evropské unie. Stejné opatření dnes oznámilo dalších 13 zemí EU a také USA či Ukrajina.

Ruskému velvyslanci Sergeji Andrejevovi dnes rozhodnutí oznámil náměstek ministra. Diplomaté musejí podle Czaputowicze Polsko opustit do půlnoci 3. dubna. „Dlouhodobě obracíme pozornost k agresivní ruské politice,“ řekl ministr na tiskové konferenci. Varšava podle něho stojí za Londýnem v názoru, že za otravou bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii je Moskva.

„V této situaci je podle nás nutná jednotná reakce mezinárodního společenství,“ dodal šéf polské diplomacie s tím, že odpovědí na agresivní ruskou politiku je i nutné posilování přítomnosti vojsk NATO u východních hranic aliance.

Pobaltí a Ukrajina

Ukrajina dnes oznámila, že v reakci na pokus o zabití dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii vypoví ze země třináct ruských diplomatů. Litva ohlásila vypovězení tří diplomatů a Lotyšsko jednoho diplomata. Estonsko oznámilo vyhoštění ruského vojenského přidělence.

Rozhodnutí Kyjeva oznámil prezident Petro Porošenko, který otravu Skripala a jeho dcery označil za cynický útok. Krok Kyjeva je projevem solidarity s atlantickými spojenci a byl podniknut v koordinaci se zeměmi Evropské unie, napsal prezident na Facebooku.

Litva kromě vyhoštění tři ruských diplomatů hodlá zakázat vstup do země 44 dalším Rusům, oznámil Vilnius. „Vypovězením osob zapletených do jednání neslučitelného s diplomatickým posláním vyjadřujeme solidaritu se Spojeným královstvím a zároveň přispíváme k zásahu proti síti ruských špionů v Evropě,“ uvedlo litevské ministerstvo zahraničí.

Lotyšsko podle ruského velvyslance v Rize Jevgenije Lukjanova vypoví jednoho ruského diplomata a zároveň vyhostí jednoho pracovníka kanceláře ruské letecké společnosti Aeroflot. Diplomat má Lotyšsko opustit do sedmi dnů.

Francie

Francie kvůli otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii vypoví čtyři ruské diplomaty. „Dnes jsme oznámili ruským úřadům naše rozhodnutí vykázat během týdne čtyři ruské pracovníky s diplomatickým statusem z francouzského území,“ uvedl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian ve svém prohlášení.

Ministr sdělil, že Paříž se tak rozhodla na základě závěrů z evropského summitu z 22. a 23. března, podle nichž útok v jihoanglickém Salisbury představuje vážnou hrozbu pro kolektivní bezpečnost a mezinárodní právo.

Slovensko nikoho vyhošťovat nebude

Slovenské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Předvolání diplomata dnes ČTK potvrdil mluvčí slovenské diplomacie Peter Susko. Slovensko ale na rozdíl od jiných států Evropské unie včetně Česka neoznámilo vyhoštění ruských diplomatů ze země kvůli útoku na Skripala a jeho dceru.

„Vývoj situace, jakož i odpovědi Ruska na výzvy, které mu adresovaly státy EU, včetně Slovenska, ovlivní další kroky, které jsme v této věci připraveni zvážit,“ uvedl Susko.

 

chevyn ( 26. března 2018 22:58 )

Oltec - Nezdrhnou, jádru nikdo neuteče.

oltec ( 26. března 2018 19:06 )

někdo se snaží vyprovokovat válku jen na to doplatí obyčejní lidé papaláši zavčas zdrhnou

chevyn ( 26. března 2018 17:15 )

draco17 - je to smazáno. To jsou náhody.

draco17 ( 26. března 2018 17:01 )

Človek, ktorý vynašiel „NOVIČOK“ pripomína: Vzorec som zverejnil v knihe z roku 2008.!!!!!!! http://tadesco.cz/clovek-ktory-vynasiel-novicok-pripomina-vzorec-som-zverejnil-knihe-r oku-2008/

mandy ( 26. března 2018 16:31 )

Je zajímavé, že zmizela celá první polovina záznamu včerejších Otázek Moravce, kde říkal diplomat Kmoníček, že jeden z těch vědců, co se podílel na výrobě novičoku říkal, že ho lze snadno vyrobit a dokonce zveřejnil i návod, který prý rozeslal na několik míst.. A také, že ti dva napadení přežili proto, že dostali antidoto, což je protijed proti němu. A ten musí mít jen ti, kdo také novičok mají. Tak tedy babo raď, komu teď věřit. To bude zajímavé. A zajímavé i je, že to ČT smázla.

Zobrazit celou diskusi