Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko po otravě exšpiona vyhostí tři ruské diplomaty. A Babiš zuří

Autor: ČTK, Mii - 
26. března 2018
15:12

Česká republika vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Je to výraz solidarity s Británií po útoku, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň uvedl, že Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok použitého k útoku v Británii. Předtím Babiš na Facebooku spekuloval, že by mohlo jít jen o zpravodajce. 

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) uvedl, že se v pondělí setkal s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským a o vypovězení ho informoval. Tři členové ruského diplomatického personálu musí opustit Česko do 1. dubna. „Nemůžeme vzhledem k diplomatickým zvyklostem specifikovat zařazení oněch tří diplomatů,“ uvedl Stropnický.

Podle Stropnického Česko krok podniklo v koordinaci s dalšími zeměmi Evropské unie. Německo, Francie a Polsko vypověděly čtyři ruské diplomaty, USA 60.

Ve svém příspěvku na sociální síti Babiš napsal, že Británie má podporu ČR. „I když odchází z Evropské unie, musíme dělat všechno pro to, aby Evropa zůstala silná a jednotná. Plus samozřejmě Británie je významný člen NATO a z hlediska evropské i alianční bezpečnosti je zásadním partnerem pro ČR,“ dodal. Pokud Česko vypoví několik ruských zpravodajců, svět se nezhroutí, napsal.

Takhle se k vyhoštění diplomatů vyjadřoval Babiš v pátek:

Zdůraznil i solidaritu s unijními zeměmi. „Bez ostatních evropských zemí za zády bychom nevyjednali zrušení cel na ocel, což náš průmysl fakt potřebuje. Takže znovu opakuju, Británii musíme podpořit. Tečka. Nemůžeme v Evropě pořád jenom něco odmítat, a když je čas udělat jasné solidární gesto, tak zůstat stranou. Je potřeba, jak říká náš (vládní zmocněnec pro sport a bývalý hokejový reprezentant) Milan Hnilička, ‚držet kabinu‘,“ uvedl. 

„Rusové překročili veškeré hranice, když řekli, že jedovatá látka novičok mohla pocházet od nás. Je to naprostá lež, my to tvrzení zásadně odmítáme od samého začátku,“ dodal Babiš. Vminulých dnech byl kvůli dnes oznámenému kroku v kontaktu s prezidentem Milošem Zemanem.

Ruská ambasáda v České republice zaměstnává 122 lidí a diplomatickou akreditaci má 45 z nich. Česká republika má na celém území Ruska 56 zaměstnanců, z nichž 16 jsou akreditovaní diplomaté.

ČSSD a ODS vyhoštění vítají, komunisté jsou proti

„Vyhoštění tří pracovníků ruské ambasády je správným krokem a má naši podporu. Je to nezbytná reakce, které vyjadřuje naše zapojení do euroatlantického společenství, a je to i odpověď na nepodložená obvinění ze strany Ruska,“ uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

„S postupem vlády souhlasím, ruské výroky o ČR, jako o zemi původu chemické látky, kterou byl spáchán útok na agenta Skripala, pokládám za naprosto nepřijatelné. Vyhoštění tří ruských diplomatů je i výrazem solidarity vůči Velké Británii,“ řekl ČTK předseda ČSSD Jan Hamáček.

Místopředsedovi KSČM Josefovi Skálovi chybějí k obdobných krokům věrohodné důkazy. „Takové kroky, jimž chybí věrohodné zdůvodnění, by mi vadily proti kterékoli zemi. V daném případě navíc stupňují napětí ve vztahu s jadernou velmocí. A to v českém ani evropském zájmu rozhodně není,“ řekl ČTK. Připomněl, že z Londýna před lety přišlo i tvrzení, že tehdejší irácký vůdce Saddám Husajn disponuje zbraněmi hromadného ničení. „Komise lorda (Johna) Chilcota pak shledala, že to byla lež a zatáhla do agrese v rozporu s mezinárodním právem i spojence. Tím obezřetnější to chce být dnes,“ řekl.

Další pátrání prezidenta Zemana

Za prezidentem Zemanem přijeli odpoledne do lánského zámku kvůli vyhoštění členů ruského diplomatického personálu ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Zpravodajci dostali od Zemana podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka za úkol pátrat, zda se na území Česka nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok, ať už v průmyslových nebo vědeckotechnických zařízeních.

Britové už 23 diplomatů vyhostili

Summit EU minulý týden jednoznačně souhlasil s názorem britské vlády, že za incident je s největší pravděpodobností odpovědná Ruská federace. Zpravodajský web CNN o víkendu napsal, že dvacítka členských zemí EU, včetně Česka, by mohla vypovědět ruské diplomaty právě v pondělí. Babiš dřív řekl, že ČR zvažuje vyhoštění jednotlivců z ruského diplomatického sboru. O plánu informoval prezidenta Miloše Zemana.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

Milann ( 27. března 2018 11:56 )

To asi analyzoval chemik Kalousek s Drahošem za pomoci té hrbatice za kanálem.

Milann ( 27. března 2018 11:54 )

Oni neřekli že to bylo od nás,ale že to mohlo bít i od nás a to je rozdíl.A nakonec jak mohli naši odborníci vědět že to je Novičok když se sním údajně nesetkali.

vavrjan ( 27. března 2018 10:21 )

Ale vono je to horší jak za kmančů a nejen v tomto.

vavrjan ( 27. března 2018 10:19 )

Takže ČR se podle toho rozpisu nahoře , zařadila k těm odvážnějším a vyhostila 3 pracovníky . I větší státy pouze 1. Teda jestli odvážnějším sice nevím, ale na anální hrátky o dotace z EU, pro jednu nejmenovanou firmu to asi bude. Snad ani ten Sobotka nebyl takový lez do pr.

Agent_007 ( 27. března 2018 03:05 )

Kolik diplomatů jste už napsali,kde se podobný plyn vyráběl taky,tak teď už zbývá jediné,napsat kdo to s prokázanými důkazy provedl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa