Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Skutečným cílem byla dcera Skripala, říká neteř otráveného špiona

Autor: Mii - 
15. března 2018
14:03

Ne bývalý ruský špion Sergej Skripal (66), ale jeho dcera Julia (33) byla skutečným terčem otravy, její otec se jen připletl do cesty. Tvrdí to Skripalova neteř Victoria, informuje The Sun. Julia podle ní chtěla založit rodinu, což se nelíbilo matce jejího přítele, která, jak se ukázalo, je vysoko postavenou ruskou bezpečnostní úřednicí.

Matka, jejíž identitu Victoria Skripalová (45) neprozradila, byla prý velice rozzlobená, že její syn chce zakládat rodinu s dcerou člověka, jenž zradil svoji vlast a vyzradil jména 300 ruských agentů. Vymyslela proto plán, který skončil otravou Skripalových v Salisbury.

„Opravdu si myslím, že to nebylo namířené proti strejdovi Sergejovi, ale proti jeho dceři,“ uvedla Victoria, která žije na východě Moskvy. „Matka jejího přítele Julii nikdy nepřijala, myslela si, že když je dcerou zrádce, sama eventuálně Rusko zradí,“ vysvětlovala Skripalova neteř.

„Tato metoda je pro ženy typická. Ženy prostě mají rády jedy, je to pro ně celkem půvabné,“ pokračovala neteř. Když prý naposledy se svým strýcem mluvila, říkala mu, že všechno bude v pořádku. Ještě stále totiž truchlil kvůli smrti svého syna Alexandra, který zemřel minulý rok a kterému chtěl dát na hrob v Salisbury nový náhrobní kámen.

„Julia přišla Sergeje navštívit, protože se 1. března konaly Alexandrovy narozeniny a letos to bylo poprvé, co je museli slavit bez něj. Přišla prostě podpořit svého otce,“ vyprávěla dále Victoria.

Bývalý ruský špion podle ní už neměl nepřátele. „Žil jako každý jiný obyčejný člověk. Dýchal, jedl, pil. Pěstoval pokojové květiny. Hrál si se svými kočkami. Choval morčata,“ říkala neteř a dodala, že v Británii měl spoustu přátel, kteří jej chodili navštěvovat.

„Nepřijatelné, neopodstatněné a krátkozraké“

Co bylo motivem otravy Sergeje Skripala a jeho dcery, je stále předmětem vyšetřování. Předpokládá se, že Skripal se stal cílem kvůli jeho kariéře u tajných služeb a následnému zběhnutí na britskou stranu. Jeho dcera Julia se měla jen ocitnout ve špatnou dobu na špatném místě.

Británie již z útoku obvinila Rusko a přistoupila k odvetným opatřením, mimo jiné vyhoštění 23 ruských diplomatů z území ostrovů. O to samé neformálně požádala i Českou republiku. Důvodem bylo, že Rusko nestihlo včas celou událost vysvětlit.

Na vyhoštění diplomatů reagoval Kreml podrážděně. „Je to nepřijatelné, neopodstatněné a krátkozraké,“ uvedli zástupci ruské vlády. Podle nich jde o čistou provokaci a slíbili, že Rusko bude věc dál řešit.

Británie tak radši varovala své občany, kteří se chystají vycestovat do Ruska, aby na veřejnosti nemluvili o politice a připravili se na nevraživé pohledy. Také začala monitorovat další významné Rusy, kteří na území Británie pobývají. V úterý totiž v zemi záhadně zemřel další Rus Nikolaj Gluškov, přítel ruského miliardáře Borise Berezovského.

abaron ( 15. března 2018 15:35 )

to skôr vyzerá na dedičné hriechy .... a to máte vymyté mozgy z biblie ... pretože aj sa mstíte viackrát a provokujete za banalitu ... vy tomu hovoríte popradzenstvo bohozjavenia .. my že vám jednoducho šibe a ste náboženský fanatici

Zobrazit celou diskusi