Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ultimátum vypršelo. Kreml na žádost o objasnění smrti exšpiona neodpověděl

Autor: ČTK, tl - 
14. března 2018
04:16

Rusko nereagovalo na britské ultimátum žádající vysvětlení, jak se do země dostala Sovětským svazem vyvinutá nervová látka Novičok, která podle Londýna otrávila bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Oznámilo to ruské velvyslanectví v Londýně. Londýn požadoval od Moskvy odpověď do půlnoci z úterka na středu.

„Rusko nebude odpovídat na ultimátum Londýna, dokud neobdrží vzorek chemické látky,“ sdělil mluvčí ruské ambasády. Velvyslanectví také zopakovalo prohlášení Kremlu, že Rusko za otravou Skripala nestojí, a varovalo, že jakékoli odvetné opatření vyvolá ruskou odpověď.

Britská premiérka Theresa Mayová obvinila z útoku nervovou látkou Rusko. Moskvě pak Mayová poskytla čas do úterní půlnoci, aby vysvětlila, jak se substance vyvinutá sovětskou armádou dostala do Británie, jinak bude Londýn čin považovat za „nezákonné užití síly ruským státem proti Spojenému království“. Maoyovu podpořily a útok z jihoanglického Salisbury v úterý odsoudily mimo jiné USA, Francie, Německo či NATO.

Vyhazov diplomatů či sankce vůči oligarchům?

Britská vláda se má během středy rozhodnout, jaký postoj zaujme vůči Rusku po otravě Skripala a jeho dcery nervovou látkou. Kvůli záležitosti se sejde Národní bezpečnostní rada. Rusko jakoukoli odpovědnost nadále popírá.

Podle britských médií by reakcí mohlo být vykázání ruských diplomatů z Británie či sankce vůči ruským oligarchům. Ruské ministerstvo zahraničí už předtím upozornilo, že jakékoli sankce vůči Moskvě nezůstanou bez odpovědi. Útok z jihoanglického Salisbury během úterka odsoudily USA, Francie, Německo či NATO.

Podle dosavadních zjištění způsobila ostravu Skripala a jeho dcery nervově paralytická látka Novičok (Nováček) označovaná svého času za nejmocnější chemickou zbraň světa. Podle ruského listu Kommersant ji vyvinuli pracovníci ruského Státního vědecko-výzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT) koncem 80. let minulého století. Dostali za ni prý Leninovu cenu, jedno z nejvyšších sovětských státních vyznamenání.

„Látku nemohla použít jiná země než Rusko“

Ruská agentura Interfax s odvoláním na Vila Mirzajanova, jednoho z hlavních tvůrců nervové látky Novičok, uvedla, že Skripal ani jeho dcera Julija nemají po otravě ani při těch nejpříznivějších okolnostech šanci plně se uzdravit. Oba jsou po útoku ze 4. března v kritickém stavu v nemocnici. Mirzajanov, který podle ruských médií emigroval do USA, podle Interfaxu tvrdí, že látku Novičok nemohla použít jiná země než Rusko, protože složení substance bylo tajné.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že policie prověří po útoku na Skripala úmrtí několika dalších lidí v Británii, u kterých panuje podezření, že by za ně mohlo být zodpovědné Rusko. Mohlo by jít o případy úmrtí někdejšího ruského agenta Alexandra Litviněnka, nevyjasněnou smrt jednoho z nejbohatších ruských podnikatelů Borise Berezovského či předpokládanou otrava ruského podnikatele Alexandra Perepiličného.

santikxauz ( 14. března 2018 05:10 )

Proč se nezeptali agentů CIA,jak to dovezli do Londýna.

Zobrazit celou diskusi