Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Špiona a jeho dceru podle všeho otrávil Kreml, řekla Mayová. A vytočila Rusy

Autor: ČTK, Mii - 
12. března 2018
18:27

Britská premiérka Theresa Mayová včera po jednání Národní bezpečnostní rady  označila za vysoce pravděpodobné, že Rusko je zodpovědné za otrávení agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Ruské ministerstvo zahraničí označilo obvinění vůči Moskvě za pohádku a politickou kampaň založenou na provokacích.

 

Mayová poslance britského parlamentu o vývoji v případu kolem otrávení agenta Skripala a jeho dcery informovala po dnešním zasedání Národní bezpečnostní rady. Zdůraznila mimo jiné, že Británie je připravena proti Rusku přijmout potřebná opatření.

„Sdílím netrpělivost této sněmovny a celé země, abychom pohnali zodpovědné před spravedlnost,“ uvedla na úvod svého prohlášení Mayová. Zároveň ale zdůraznila, že je nezbytné dodržet správný postup a nechat se vést důkazy.

Skripal a jeho dcera byli podle britské premiérky otráveni nervovou látkou, kterou v minulosti Rusko používalo. Proto se vláda domnívá, že je vysoce pravděpodobné, že Rusko je za čin zodpovědné.

Mayová poslance rovněž informovala, že si předvolala ruského velvyslance v Londýně, aby podal vysvětlení o výrobě nervové látky použité při činu. Pokud Moskva nepodá věrohodné vysvětlení, bude Londýn čin považovat za nezákonné užití síly ruským státem.

Už předtím řekl rozhlasové stanici BBC předseda zahraničního výboru britského parlamentu Tom Tugendha, že incident se jeví jako „státem sponzorovaný pokus o vraždu“.  

„Upřímně řečeno bych byl překvapen, kdyby neukázala prstem na Kreml,“ řekl Tugendhat s odkazem na spekulace, že za útokem na dvojici stojí Rusko. Moskva to popírá.

Mayová byla podle britského tisku pod tlakem některých svých ministrů, aby vůči Moskvě zaujala tvrdší postoj, pokud se prokáže, že je Moskva v pozadí útoku. Downing Street ale opakovaně uváděl, že nelze nic podniknout, dokud vyšetřování neskončí.

Pokud se ukáže, že za otravou Skripala a jeho dcery je Rusko, má podle britského tisku vláda několik možností, jak reagovat. Může například ze země vypovědět ruské diplomaty a agenty, zavést finanční sankce vůči jedincům napojeným na Kreml nebo nevyslat národní tým na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v létě konat v Rusku.

Rusko: Britové se snaží přiživit rusofobii

Šestašedesátiletého Skripala a jeho třiatřicetiletou dceru Juliji našli kolemjdoucí v bezvědomí v neděli 4. března v centru jihoanglického města Salisbury. Od té doby jsou oba ve vážném stavu v nemocnici. Případem se zabývá přes 200 policistů z protiteroristické jednotky a v Salisbury na jihu Anglie operují i jednotky chemických specialistů. Podle nedělního prohlášení úřadů je dvojice v kritickém, ale stabilním stavu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila podle agentury Interfax projev Mayové za cirkusové představení a vybájený příběh. „Tohle byl cirkus v britském parlamentu,“ řekla mluvčí. „Závěr je očividný. Je to další informační a politická kampaň založená na provokacích,“ dodala.

Zacharovová poté Londýnu vzkázala, že místo vymýšlení nových pohádek by bylo dobré vysvětlil řadu předchozích podivných úmrtí, která se na území Británie stala. Jako případ zmínila otravu někdejšího ruského agenta Alexandra Litviněnka, nevyjasněnou smrt jednoho z nejbohatších ruských podnikatelů Borise Berezovského či předpokládanou otravu ruského podnikatele Alexandra Perepiličného.

Hlavní ruská média naznačují, že za útok je zodpovědná sama Británie. Komentátor ruské státní televize Dmitrij Kiseljov, známý svými výpady proti Západu a chválou prezidenta Vladimira Putina, v neděli ve svém pořadu řekl, že jediným, kdo z útoku může těžit, jsou Britové. Motivem Londýna bylo podle něj „jednoduše přiživit (britskou) rusofobii“. Kiseljovovy výroky jsou v Rusku obecně považovány za hlas Kremlu, podotýká agentura AP. 

Bývalý agent ruských zvláštních služeb Michail Ljubimov v populárním deníku Komsomolskaja pravda uvedl, že Skripal je příliš malá ryba na to, aby Rusku stál za otravu. „Skripal byl poslán na Západ v rámci výměny (zadržených špionů mezi Ruskem a USA). To znamená, že je pro nás naprosto nezajímavý, uvedl Ljubimov.

Samo ( 15. března 2018 11:42 )

Tak se seber a táhni do Ruska a polib Putinovi třeba boty, ***e jeden bolševický ruský.

Samo ( 15. března 2018 11:39 )

Je vidět, že vůbec netušíte o čem je řeč. Řeč je o tom, že bývalý podplukovník ruské tajné služby GRÚ, který získal azyl ve Velké Británii byl otráven prokazatelně bojovým plynem, který byl vyroben touto tajnou službou v jejich laboratoři v Petrohradě. Útok byl proveden na veřejném místě naprosto bezohledným způsobem v restauraci a spolu s ním byla otrávena jeho dcera, zasahující britský policista. Způsob útoku spolu s použitým plynem ukazuje jednoznačně na Rusy. Kdyby to udělali Britové, pak by těžko mohli použít zakázaný bojový plyn vyrobený v Rusku a rozhodně by se nechovali tak bezohledně, jako to dokážou jedině Rusové. Je to jako v tom starém známém bolševickém verši- Opustíš-li mně, nezahynu, opustíš-li mně zahyneš.

pochcanycarmin ( 13. března 2018 23:30 )

Soudruzi se stále zdokonalují. soudruha Trockého pronásledovali až do Mexika a tam ho zavraždili zaseknutím cepínu do hlady. S.Bandrovi, který se probil do západní Evropy, cákli jed do xischtu až chcípnul. Na Litviněnka už měli drahé radioaktivní polonium. A teď vzácný bojový plyn, smekám.

zada ( 13. března 2018 07:34 )

Když jde o jich koryta tak "prodaj" vlastní mámu!!!! Ti pohlaváři jsou si hned vším tak jistí. Ale jak to bývá, vrahem a zlodějem je ten co nejvbíc křičí!!! Mayová neví co s Brexitem tak vyhodí zas zástupný "problém". Spíše se nehodil už špion vám zápaďákům, třeba chtěl mluvit o vá všech na těch korytech....a tak musel skončit!!!! Já už té politické svoloči nevěřím ani pozdrav....

show ( 13. března 2018 00:59 )

Zobrazit celou diskusi