Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusko se chystá napadnout Británii? „Komický nápad,“ směje se Kreml

Autor: Darina Jíchová - 
27. ledna 2018
17:20

Moskva tvrdí, že britský ministr obrany Gavin Williamson „přišel o rozum“ a jeho prohlášení o tom, jak ruský útok připraví o život tisíce lidí, je bláznivé. Ministr před několika dny vystoupil s varováním, že se Kreml chystá napadnout britskou infrastrukturu. Své tvrzení doložil tím, že Rusové fotografují jejich elektrárny. Williamson tvrdí, že Putin chce zničit britskou ekonomiku, ruský útok by podle něj země neustála, informovala o tom stanice BBC.

Williamsovy výroky označila Moskva za zcestné, ministr podle nich neví, co mluví, a jím předložené fotografie nic nedokazují. Ruské ministerstvo obrany žádný kybernetický útok nepřipravuje, jeho mluvčí, generálmajor Igor Konašenkov, považuje Williamsovo vystoupení za komické, dokonce ho přirovnal k Monty Pythonům.

Nikoho neohrožujeme, tvrdí Kreml

„Gavin Williamson zahájil křížovou výpravu, všemožným způsobem se snaží navýšit armádní rozpočet. Jeho strach z Ruska je směšný, jeho varování by skvěle zapadlo do nějaké scény z Monty Pythonu. Snaží se vyděsit a šokovat vládu i obyvatele, chce sponzory, jejich armáda potřebuje peníze,“ nechal se slyšet generálmajor.

„A jen tak pro vaši informaci, pane ministře, veškerá data o vašich elektrárnách, ropovodech, plynovodech či kabelech telekomunice, lze získat tak snadno jako fotku Big Benu nebo Westminsterského opatství,“ vzkázal Williamsonovi Konašenkov.

Britové a jejich strach z Ruska

Williamson ale není jediný, kdo varoval před hrozbou Kremlu. Šéf úřadu národní kybernetické bezpečnosti Ciaran Martin uvedl, že během roku zaznamenali několik útoků ruských hackerů, které byly zaměřené právě na infrastrukturu. „Hledají naše slabiny,“ řekl k tomu Williamson. Hlavní velitel armády generál Nick Carter uvedl, že „s Ruskem nedovedou držet krok“ a že „jakýkoliv konflikt s východní velmocí by nezvládli“.

moiaza ( 27. ledna 2018 22:22 )

Zpráva byla původně určená pouze voličům Drahoše.

drazor ( 27. ledna 2018 18:08 )

To je trouba, nějak zapomněl kdopak jim odposlouchával telefony.

Zobrazit celou diskusi