Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svět je čím dál tím nebezpečnější, tvrdí generální tajemník NATO

Autor: Darina Jíchová - 
9. září 2017
12:42

Generální tajemník NATO poskytl exklusivní rozhovor deníku The Guardian. Promluvil o rostoucím nebezpečí ve světě. Podle něj je dnes svět mnohem nebezpečnější, než jaký byl před několika generacemi. K tomuto výroku ho přimělo nejen napětí na Korejském poloostrově, ale i ruské vojenské cvičení, které zanedlouho vypukne.

„Čelíme hrozbám hned z několika stran,“ odpověděl na otázku, zda za svou 30letou kariéru zažil něco podobného. „Zbraně hromadného ničení v Severní Koreji, teroristické útoky, Rusko. To je jen pár příkladů,“ zrekapituloval situaci Stoltenberg. „Příští čtvrtek vypukne cvičení Západ 2017, největší vojenská akce od studené války, na druhé straně světa spustila Jižní Korea americký protiraketový systém Thaad a Severní Korea pokračuje v testování jedné balistické střely za druhou, navíc odpálili i vodíkovou bombu,“ pokračoval Stoltenberg.

Hrozba Severní Koreje, zdrženlivý Stoltenberg a bojechtivý Trump

Prezident Trump neustále vyhrožuje vojenským zásahem proti KLDR. „Bude to pro Severní Koreu velmi smutný den, doufám, že nakonec nedojde k tomu, abychom museli zakročit,“ nechal se slyšet americký prezident. Spojené státy oznámily, že čas na diplomatické vyjednávání skončil, snaží se zasadit o to, aby byly na KLDR uvaleny ještě přísnější sankce.

Stoltenberg byl velmi zdrženlivý, co se týče přístupu Donalda Trumpa ke KLDR. „Pokud i já začnu mluvit o potencionálním vojenském útoku na Koreu, zvýším jen napětí, které kolem nynějšího stavu panuje. Sám se kloním spíše na stranu diplomatického vyjednání,“ uvedl, „chápu, že Jižní Korea a do jisté míry i Japonsko jsou spíše pro agresivní řešení situace, přece jenom jsou jako nejbližší sousedi KLDR v největším ohrožení,“ dodal Stoltenberg.

Cvičení nebo něco jiného? Kolik ruských vojáků se zúčastní akce Západ 2017

Stoltenberg odjel do Pobaltí, aby zkontroloval spojenecké základny, jejichž úkolem bude dohlížet na ruské cvičení. Generální tajemník NATO prohlásil, že ruská vláda oznámila, že se Západu účastní méně než 13 tisíc vojáků. „I když Kreml nahlásil počet jednotek, dovolujeme si o tom pochybovat. Viděli jsme, jak vypadaly jejich předchozí akce Západ 2009 a 2013, a ze 13 tisíc vojáků by se taky mohly vyklubat sta tisíce mužů. Podle nařízení by jejich vojenské cvičení mělo proběhnout pod naším dozorem, ale Rusko na to nepřistoupilo,“ řekl na závěr rozhovoru.

tgbg ( 10. září 2017 07:56 )

Za to že je svět nebezpečný muže výhradně Rusko a teroristé z Ruska.Každý president tohoto zkurveného státu se svou vládou od konce 2.světové války je válečný zločinec.Takže se omluvte dolfovi a jeho kámošum. Nebýt teroristů z Ruska,tak je svět daleko méně nebezpečný. Chování USA je naprosto v pořádku.Proč by jim měli ruské kur.vy kecat do cvičení.

sosacek ( 9. září 2017 13:16 )

Ano, ale díky takovým jaký jsi ty - grá.zle!

Zobrazit celou diskusi