Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nesmíte zahnat KLDR do kouta, varuje Putin. Jižní Korea chystá protiatomové kryty

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. září 2017
15:40

Jihokorejský prezident Mun Če-in řekl svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, že severokorejské provokace komplikují situaci v regionu a další vývoj je nepředvídatelný. Putin upozornil, že pokroku v řešení krize se nedá dosáhnout bez jednání s KLDR. Vybídl také nezahánět Severní Koreu do kouta novými sankcemi. Oba prezidenti se ve středu sešli na okraj hospodářského fóra ve Vladivostoku.

„Chci připomenout, že situace na Korejském poloostrově a v severovýchodní Asii se velice komplikuje kvůli pokračujícím provokacím Severní Koreje,“ uvedl jihokorejský host na úvod schůzky. „Pokud Severní Korea neukončí své provokace, můžeme čelit nepředvídatelné situaci,“ varoval Mun a dodal, že proto by chtěl s Putinem posoudit, jak ukončit severokorejské provokace a nalézt východisko ze situace.

Je jasné, že problémy Korejského poloostrova nelze vyřešit jen sankcemi a nátlakem. Nelze podléhat emocím a zahánět Severní Koreu do kouta,“ prohlásil Putin. „Teď jako nikdy dříve musíme projevit chladnokrevnost a vyvarovat se kroků, které by vedly k eskalaci napětí,“ zdůraznil ruský prezident. Pohnout se z místa podle něj nelze bez politických a diplomatických kroků, Moskva a Peking navrhují „reálnou cestu“ ke snížení napětí a postupnému urovnání situace.

Krizi na Korejském poloostrově vyvolaly jaderné a raketové testy Pchjongjangu. Putin se tuto krizi pokouší řešit diplomatickými prostředky. Šéf Kremlu již dříve jaderné testy KLDR odsoudil, zároveň ale varoval před „stupňováním vojenské hysterie“ kolem Severní Koreje, které by podle něj mohlo vést ke „globální katastrofě“. Uvalení tvrdších sankcí na KLDR by podle něj nezměnilo postoj severokorejských vůdců, ale mohlo by způsobit rozsáhlé lidské utrpení.

Na závěr jednání obou prezidentů byla podle agentury TASS podepsána řada dohod, mimo jiné o zřízení přímé šifrované linky mezi Moskvou a Soulem.

Hostem dvoudenního fóra ve Vladivostoku je i japonský premiér Šinzó Abe, s nímž se má Putin sejít ve čtvrtek. Ve Vladivostoku je podle agentury Interfax tentokrát i severokorejský zástupce, ministr zahraničního obchodu Kim Jon-če. Setkání se severokorejským ministrem oficiální Putinův program neobsahuje.

Jižní Korea se připravuje na nejhorší

Jihokorejcům bylo doporučeno, aby se připravili na možnost, že na poloostrově vypukne válečný konflikt. Lidé dostávají instrukce, jak se zachovat v případě chemického útoku, jak se krýt před bombardování i to, co dělat při dopadu atomové bomby. Měli by se shromažďovat například v podzemních parkovištích, v metru, ve městě bylo vládou vyčleněno 2400 budov, jejichž sklep lze využít jako protiatomový kryt.

Ministerstvo veřejné správy a bezpečnosti vydalo letáky, ve kterých radí občanům, jak se zachovat, kdyby došlo na nejhorší. Občané by si podle ministerstva měli připravit jakousi pohotovostní výbavu: lékárničku a předepsané léky, jídlo, vodu, baterku a náhradní baterie, rádio a plynovou masku. Cizinci pracující v zemi by se měli řídit povely svých ambasád.

Jihokorejci byli upozorněni, že výbuch jaderné hlavice zničí veškeré komunikační kanály a všechno v blízkosti exploze, za úkryt by měli zvolit betonovou budovu co nejdál od dopadu bomby, kterou by neměli opouštět, dokud nedostanou zprávu, že nebezpečí radiace pominulo.

Britská menšina žijící v Soulu ale zůstává v klidu. „Každých pár let se situace vyhrotí, KLDR vyhrožuje, že něco udělá, ale nikdy z toho nic není. Věci se zase uklidní, letos tomu nebude jinak,“ řekl spisovatel Mike Breen, který v Jižní Koreji žije od roku 1982. „Když vyjdete na ulici, neděje se nic zvláštního, lidé se chovají jako vždycky, ve městě nepanuje panika.“ Greenův názor sdílí další spisovatel a novinář Andrew Salmon. „Nemyslím si, že bude válka, tedy pokud nezaútočí Spojené státy,“ řekl.

Evakuaci Britů bude v případě nutnosti zajišťovat britská ambasáda ve spolupráci s americkou armádou. „Momentální klidový stav nebereme jako samozřejmost, sledujeme aktuální vývoj a připravujeme se na všechny situace,“ sdělil tisku pracovník britské ambasády v Soulu, ale odmítl poskytnout přesnější evakuační plány.

tgbg ( 6. září 2017 17:23 )

Ten prolhaný ruský kágébácký škvrček Putler totiž toho komunistického zmetka podporuje!!!!

mourovata.kocka ( 6. září 2017 17:00 )

Putin má pravdu!

Zobrazit celou diskusi