Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyděšení Japonci zamířili do bunkrů, KLDR přes ně vypálila raketu. Hrozí útok?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
29. srpna 2017
15:40

KLDR v pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila z místa nedaleko Pchjongjangu raketu středního doletu, jednalo se o vůbec první střelu tohoto typu. Raketa přeletěla sever Japonska a ve vzdálenosti asi 2700 kilometrů dopadla do Tichého oceánu zhruba 1180 kilometrů východně od ostrova Hokkaidó.

Nejnovější severokorejský raketový test ukazuje, že Pchjongjang může naplnit své hrozby ohledně útoku na americký tichomořský ostrov Guam.

Podle agentury Reuters to v úterý uvedl předseda zahraničního výboru Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Konstantin Kosačov. Řekl také, že poslední rezoluce Rady bezpečnosti OSN týkající se severokorejského jaderného programu nesplnila svůj cíl. Čína po severokorejském testu vyzvala všechny zainteresované strany ke zdrženlivosti.

„Pchjongjang ukázal, že jeho hrozby vůči americké základně na Guamu nejsou žádným blufováním,“ prohlásil v reakci předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Kosačov.

Severní Korea počátkem srpna uvedla, že „pečlivě zkoumá“ možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Zpráva vyvolala ve světě znepokojení a USA pohrozily KLDR vojenským řešením sporu, pokud Pchjongjang nebude jednat rozumně.

Rada bezpečnosti OSN 5. srpna jednomyslně schválila návrh Spojených států na uvalení nových přísných sankcí vůči KLDR kvůli dvěma raketovým testům z poslední doby. Na základě dosud nejtvrdších sankcí může Pchjongjang přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu.

Podle Kosačova ale nejnovější severokorejský raketový test svědčí o tom, že rezoluce, kterou Rada bezpečnosti přijala, nedosáhla svého cíle, „protože výsledkem je patová situace mezi KLDR a USA“.

Američtí odborníci uklidňují Japonce, podle nich jejich země není v ohrožení. KLDR je omezená geograficky, pokud chce vypustit raketu, ta musí logicky přes nějakou zemi přeletět. Severní Korea se zdráhá mířit na sever, nechtějí se nijak dotknout Ruska, Japonsko je tedy jasnou volbu. „KLDR nemá s Japonskem dobré vztahy, proto nemají, co ztratit,“ řekl John Delury, profesor mezinárodních vztahů.

Reakce na jednání Severní Korey

Americký prezident Trump uvedl, že plně stojí za Japonskem, řekl to při svém telefonátu s japonským premiérem Šinzó Abem, oba chtějí zvýšit tlak na KLDR, aby zastavila svůj jaderný program. Reakce na testování rakety byla okamžitá, Japonsko, Jižní Korea a Spojené státy svolaly mimořádnou poradu Rady bezpečnosti OSN, jednání KLDR odsoudila Velká Británie i Austrálie, ke kritice se připojily Čína a Rusko.

Schůzka RB OSN proběhne ještě v úterý odpoledne. „Jestli bude Severní Korea takhle pokračovat, musíme ji zastavit,“ řekl japonský velvyslanec pro OSN Koro Bessho. Na zasedání se bude jednat i o zpřísnění už tak přísných sankcí, které byly na KLDR uvaleny.

Pár hodin po odpalu střely se do vzduchu vznesly jihokorejské stíhačky F-15 a shodily několik bomb MK 84 na vojenské dopadiště. Cvičení mělo simulovat chystaný protiútok na Pchjongjang, použité bombě se přezdívá kladivo a bývá používána za cílem způsobení co největších škod.

„Severní Korea nemůže jen tak odpálit střelu, která přeletí nad něčí zemí, a neočekávat zpětnou reakci,“ řekl politolog Robert Kelly. „Akce Jižní Korey byla pečlivě promyšlená, nechtějí rozpoutat válku, ale nějaká odpověď přijít musela.“

Mluvčí jihokorejského prezidenta Mun Čen-ina řekl, že KLDR chtěli ukázat, že jsou schopni proti nim tvrdě zakročit. Podle ministra obrany Song Young-moo všechny bomby při cvičení zasáhly své cíle. „Hrozba ze strany KLDR je závažnější než kdy jindy, v případě nutnosti, jsme připraveni zasáhnout.“

KLDR v minulosti již dvakrát vyslala raketu, která přeletěla japonské území – v letech 1998 a 2009, nikdy nešlo o balistickou střelu vyvinutou oficiálně pro vojenské účely. V obou předchozích případech Pchjongjang tvrdil, že rakety v rámci severokorejského vesmírného programu vynesly na oběžnou dráhu kolem Země satelity.

Svědectví lidí z ostrova Hokkaidó

V největším šoku zůstávají obyvatelé ostrova Hokkaidó. Nad městem se ráno rozezněly sirény, lidem bylo doporučeno, aby se schovali do krytů nebo do sklepů domů.

Dereka Moora, Ira pracujícího na ostrově v lyžařském centru, ráno probudila SMS zpráva, která ho upozornila, že se blíží nebezpečí a že by měl vyhledat úkryt. Po 10 minutách obdržel další zprávu, že nebezpečí pominulo. „Nejsem si jistý, jestli mi plně došlo, co se stalo. Lidé se obávají, co bude dál, zatím držíme svůj strach na uzdě, ale jestli KLDR odpálí naším směrem další raketu, propukne panika.“

Záznam sirén, které se rozezněly nad městem: 

V mnoha severojaponských městech se rozhoukaly sirény a tlampače vyzývaly obyvatele, aby přijali preventivní opatření. Mnozí ale přiznali, že netušili, co vlastně dělat. Cestující, kteří v tu dobu stáli na jedné ze stanic metra v Sapporu, si vyslechli lakonickou zprávu: Provoz narušen z důvodu odpalu balistické rakety.  Krátce se zastavil také provoz vysokorychlostních vlaků mířících z Tokia na sever a železničních spojů na ostrově Hokkaidó.

Ayaka Nišijimová (41) řekla, že na tohle nebyla vůbec připravena. „Když nám přijde takové upozornění, nemáme se kam jít schovat. Nejsou tady nikde žádné protiraketové kryty nebo sklepy. Jediné, co můžeme dělat, je vzdálit se od oken, jak nám radí,“ sdělila agentuře Reuters.

Makato Watanabe, profesor hokkaidské, univerzity se domnívá, že Severní Korea by nikdy na Japonsko úmyslně nezaútočila. „Nemyslím si, že by na nás stříleli, to by bylo pod jejich úroveň. Pro nás je největší hrozbou to, že by jejich střela mohla být vadná a zřítit se na naše území. Čím lepší bude raketový program KLDR, tím menší je nebezpečí, že na nás spadne jejich střela, je to ironie,“ řekl.

Učitelka v mateřské škole Juki Hiwatariová podobně jako další Japonci zdůraznila, že země není na něco podobného připravena. Hiwatariová, která měla dnes dovolenou, uvedla, že školka sice má podrobné plány reakce na zemětřesení a další přírodní katastrofy, ale nikoli na případný raketový útok. „To, co se stalo dnes, se stává součástí našeho každodenního života. Musíme mít plán pro případ raketových odpalů. Doufám, že světoví vůdci situaci vyřeší mírovými prostředky, nikoli silou, citovala pětatřicetiletou ženu agentura AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi