Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Posuňte se o level výš.“ Letectvo shání piloty dronů mezi hráči na Xboxu

Autor: Darina Jíchová - 
13. ledna 2018
21:50

Nová strategie velitele Královského letectva generála vzdušných sil Stephena Hilliera je zaměřená na mladé lidi. Zvláště pak z řad teenagerů, kteří mají v oblibě válečné hry na Xboxu. Plán byl představen v souvislosti s přípravami stého výročí, které letos letectvo oslaví. Velitoství doufá, že se jim při oslavách podaří získat další členy a omladit kolektiv. O postupu letectva informoval web britského deníku Daily Mail.

Hillier pilotování vojenského dronu přirovnal ke hrám na Xboxu. Vyzval teenagery, aby se „posunuli o level výš“ a přihlásili se do armády. Dodal také, že jubileum bude novým mezníkem pro letectvo a jeho modernizaci. Při oslavách bude k vidění veškerá technika, proletí se i nejstarší stroje, které Británii a její národ chránily od vzniku leteckého sboru.

Letectvo slaví 100 let

Velitelství doufá, že přehlídka, která začne přesně za 100 dní, přiláká co nejvíc diváků a zájemců. Letectvo do svých řad přijímá muže i ženy, bez ohledu na jejich příslušnost k etnické či sexuální menšině. Hillier uvedl, že děti se často nevědomky naučí spoustu věcí, o kterých ani neví, jak jsou užitečné.

Jejich znalost se dá využít při plánování válečné strategie, nebo přímo na bojišti. Tuto teorii potvrdilo i několik vojenských zdrojů, se kterými spolupracuje deník Daily Mail. Konkrétně poukázaly na počítačovou hru Call of Duty, při které mají hráči možnost ovládat drony Predator. Situace, jimž při hře čelí, reflektují skutečné bitvy a strategie.

Od počítače na bojiště

Hillier se nechal slyšet, že „hráči“ jsou budoucností letectva a možná i dalších armádních složek. „Válka a to, co děláme, není žádná hra. Nicméně schopnosti, které hráči z her získají, můžou být užitečné. Učí se jednat a rozhodovat v krizových situacích, plánovat útoky, shánět různá data a podobně. V rámci letectva se mohou posunout o level výš, na pole skutečného bojiště,“ řekl Hillier. „Neměli bychom je podceňovat, naopak měli bychom jim dát možnost se k nám připojit,“ dodal.

Zdroj z Královského letectva uvedl, že vedení chce získat lidi, kteří by se ujali řízení bezpilotních letounů, které se nasazují čím dál častěji. Samozřejmě je stále potřeba nabrat i piloty pro nové bojové letouny F-35.

Pilot jako pilot?

„Chce oslovit celou společnost, ne jen její část,“ řekl Hillier. „Člověk, který ovládá dron, je pro nás stejně důležitý jako piloti stíhaček,“ doplnil. „Budoucnost patří vojenským dronům, a na to se musíme připravit. Musíme ukázat, že jsme připraveni jít s dobou,“ zakončil prezentaci své nové strategie.


pupak_1 ( 14. ledna 2018 00:18 )

 Diskriminace hráčů, hrajících hry na PC, PS...

Zobrazit celou diskusi