Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Všichni zrádci natáhnou bačkory,“ vzkázal Putin. Stojí za útokem na exšpiona on?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. března 2018
15:05

Potvrzeno: v neděli byl v Británii otráven bývalý ruský agent ve službách britské rozvědky Sergej Skripal (66) a jeho dcera Julija (33). Oba zůstávají po otravě neznámou látkou v kritickém stavu, uvedla ve středu britská policie. Vyzvala také hosty restaurace Zizzi na jihu Anglie a dalšího podniku, které Skripal s dcerou v kritický den patrně navštívili, aby se jí přihlásili. V Londýně kvůli incidentu zasedne vládní výbor pro krizové situace COBRA, v čele s ministryní vnitra Amber Ruddovou. Stojí za pokusem o vraždu ruský prezident Putin, který slíbil všem zrádcům smrt?

Skripal a jeho dcera upadli do bezvědomí v neděli na lavičce v parku před nákupním centrem v jihoanglickém městě Salisbury. Policie stále nezná látku, která otravu zapříčinila. Případem se zabývá protiteroristická složka policie. Vyšetřovatelé podle agentury Reuters stále zkoumají několik míst v Salisbury. Ve středu také policie kvůli vyšetřování uzavřela park v nedalekém městě Amesbury. Látka, která je otrávila, zatím nebyla identifikována, mohlo prý ale jít o nervový plyn XV, který zabil i Kim Čong-nama, nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Litviněnko a Skripal: podobnost čistě náhodná?

Explukovníka ruské vojenské rozvědky odsoudil ruský soud v roce 2006 k 13 letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 100 000 dolarů poskytoval v 90. letech informace o ruských špionech působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.

Sergej Skripal Sergej Skripal | Reprofoto Youtube, Twitter, Facebook, archiv

Nynější incident připomíná případ z roku 2006, kdy v Británii na otravu radioaktivním poloniem 210 zemřel bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který již před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Litviněnko v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tamější tajnou službu.

Moskva spekulace odmítá

Média spekulují o tom, že za otravou dvojice stojí Rusko. Mluvčí tamního ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve středu uvedla, že tyto spekulace byly vytvořeny za účelem zhoršit vzájemné vztahy Moskvy a Londýna. „Skripalův případ začala západní média okamžitě využívat k prohloubení protiruské kampaně. Ještě před objasněním situace se šíří tradiční spekulace, jejichž cílem je zhoršit vztahy mezi zeměmi,“ uvedla Zacharovová.

Navzdory množícím se teoriím kolem incidentu šéf britské diplomacie Boris Johnson v úterý obvinit z odpovědnosti za tuto událost Rusko odmítl. Pokud se ale ruský podíl prokáže, bude podle něj Londýn reagovat.

„Vím, že poslanci budou mít své podezření,“ reagoval Johnson podle zpravodajské televize Sky News. „Pokud se tato podezření ukážou jako opodstatněná, přijme naše vláda veškerá opatření, která považujeme za nezbytná k ochraně života lidí v této zemi a jejich svobod,“ pokračoval ministr.

Britská policie uzavřela oblast, kde došlo k otravě. Britská policie uzavřela oblast, kde došlo k otravě. | reprofoto/twitter

Událost označil Johnson za „znepokojivý incident“. Zároveň ale dodal, že ji nemůže více komentovat, aby nenarušil vyšetřování. Ohledně Ruska šéf britské diplomacie řekl, že už v minulosti „zpochybnilo prazáklady mezinárodního řádu“ a že britská vláda bude i nadále „reagovat tvrdě a s odhodláním“ na výzvy, které Moskva předkládá. Británie podle něj bude i nadále podporovat prodloužení sankcí proti Rusku, a pohrozil dokonce dalšími sankcemi, pokud se potvrdí podezření v nejnovější kauze.

Putin všem zrádcům slíbil smrt

 „Zrádci natáhnou bačkory,“ ruský prezident Vladimir Putin dříve slíbil pomstu všem, kteří zradili zemi. Stojí ale i za útokem na Skripala? Kreml to vehementně popírá. Nicméně během jednoho televizního rozhovoru se nechal Putin slyšet, že na všechny dvojité agenty a zrádce čeká smrt. „Věřte mi, nechali se uplatit za 30 stříbrných a nakonec se penězi i zalknou.“

Vyšetřovatelé pátrají po možném motivu, proč byl Skripal zabit. Pravděpodobně za tím stojí jeho spolupráce s bývalým agentem MI6 Christopherem Steelem, který dal dohromady proslulou složku obsahující informace o spojitosti Kremlu a volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Tohle vypadá jako práce FBS,“ řekl jeden z novinářských zdrojů. „Co se týče Putina, na pomstu si dokáže počkat. Tenhle muž zradil ruské bezpečnostní složky, to Rusové nemůžou nechat jen tak. Pro takové nemají připraveno nic pěkného.“

Jakk ( 7. března 2018 18:15 )

Každému zrádci který zradí vlast, náleží trest smrti. Tomu zrádci nevěří ani druhá strana, protože zradíli jednou, zradí i podruhé.

Zobrazit celou diskusi