Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Saúdský princ v Británii budí protesty. Tvrdí, že Londýnu pomůže v boji s terorismem

Autor: Darina Jíchová - 
7. března 2018
12:27

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán dnes zahajuje svou třídenní návštěvu Velké Británie. Kvůli návštěvě Saúda v zemi ale panuje napětí. Na jedné straně se očekává uzavření desetileté dohody v hodnotě zhruba 20 miliard korun, na druhou stranu se některým poslancům nelíbí, že mají jednat s člověkem, který vede válku v Jemenu. Neutěšuje je ani slib bin Salmána, že pomůže v boji proti terorismu, napsal deník The Guardian.

Státní návštěva saúdského korunního prince bude zahrnovat oběd s královnou Alžbětou II. a večeři s princem Charlesem a jeho synem princem Williamem. Celý jeden den stráví bin Salmán s premiérkou Theresou Mayovou, zúčastní se rovněž zasedání britské Bezpečnostní rady. Jedná se o první oficiální cestu prince jako následníka trůnu. Jeho úkolem je mimo jiné i představit Saúdskou Arábii jako pokrokový stát, který se chce ujmout své role ekonomicky silné země v rámci G20.

„Co to provádíte v Jemenu?“

Během jeho návštěvy britské humanitární organizace na ochranu lidských práv plánují několik protestních akcí. Jako první se chtějí sejít před Downing Street, budou demonstrovat proti porušování lidských práv v království i kvůli tomu, co saúdská koalice páchá v Jemenu, kde umírají tisíce civilistů, a země je na pokraji hladomoru.

Vláda ale doufá, že se jí podaří posunout spojenectví se Saúdy za hranici otázek obrany a bezpečnosti. Británie by chtěla uzavřít i smlouvy obchodní. Chce využít reforem mladého prince, díky kterým se otvírají i další cesty podnikání v Saúdské Arábii kromě tradičního ropného průmyslu. Šanci tak mají i britské zdravotnické a technologické firmy. Otevřený prostor je i v sektoru zábavy, sportu a vzdělání. Odborníci se domnívají, že se Saúdi a Britové dohodnou na desetileté smlouvě v hodnotě přesahující 20 miliard korun. 

„Nedovolíme, aby z něj byla základna Íránu“

Neočekávají se změny v otázkách saúdské intervence ve válce v Jemenu, v jejich sporech s Libanonem, Katarem nebo Íránem. „Co se Jemenu týče, my i Spojené arabské emiráty podporujeme jednotný Jemen a jeho oficiální vládu. Nedovolíme, aby se část země stala íránskou základnou,“ nechal se slyšet saúdský ministr zahraničí Adel al-Džubajr. Jednat se nebude ani o Saudi Aramco, největší saúdské ropné společnosti. Nepředpokládá se, že by strany jednaly o prodeji její britské pobočky Britům.

V Londýně se proti jednání vlády s princem Mohamedem bin Salmánem protestuje. V Londýně se proti jednání vlády s princem Mohamedem bin Salmánem protestuje. | Reuters

Rozpor mezi Brity a Saúdy by mohlo také způsobit to, že Británie a Evropská unie podporují íránskou dohodu o nukleárním programu. Vláda se chce proto zaměřit na jednání o doplňku k dohodě, který zahrne ukončení iránského zbrojního programu na výrobu balistických střel. Pro Saúdy je to ožehavé téma zvláště poté, co se ukázalo, že iránské rakety se dostaly do rukou Hútíům, jemenským rebelům.

„Naše jednání v Jemenu poškodilo naši pověst, jsme si toho vědomi. Na záčátku krize jsme udělali mnoho chyb. Svět nás teď vidí jako nejbohatší arabskou zemi, která napadá tu nejchudší. Jedná se ale o obranu, nikdo nemá rád válku, ani my ne. Ale nedopustíme, aby jedna země zabrala druhou,“ uvedl Džubajr. Nevyjádřil se ale k obětem, které si vyžádaly útoky jejich armády. Podle OSN se jedná o 9 tisíc mrtvých a 52 tisíc zraněných.

Munice pro šéfa opozice

Premiérka Mayová se nechala slyšet, že zavede řeč na jednání Saúdské Arábie v Jemenu, které vedlo k současné tristní situaci. Dodala, že bude trvat na tom, aby byl humanitárním organizacím povolen neomezený přístup do země. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn řekl, že to nestačí, a obvinil vládu, že se podporou Rijádů a spoluprací s ním podílí na bombardování Jemenu.

Zobrazit celou diskusi