Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová si prý utahovala v Davosu z Mayové. Historkou bavila i novináře

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
30. ledna 2018
11:40

Německá kancléřka Angela Merkelová si na tajném setkání s tiskem během nedávného Světového ekonomického fóra v Davosu utahovala z britské premiérky Theresy Mayové a jejího kolovrátkového způsobu vyjednávání o obchodní dohodě s EU po brexitu. Přítomní novináři vybuchli smíchy, napsal na svém Facebooku uznávaný novinář Robert Preston z britské televize ITV.

Merkelová podle něj žurnalistům řekla, že ji britská ministerská předsedkyně opakovaně žádá, aby jí „učinila nabídku“. Na to jí německá kancléřka odpovídá: „Ale (vaše země) odchází (z EU), my vám žádnou nabídku dělat nemusíme. Takže co chcete?“ Mayová prý poté zopakuje své „udělejte mi nabídku“, a tak stále dokola, tvrdila podle Prestona německá kancléřka.

Merkelová: Britská premiérka jako kolovrátek

Skeč Merkelové odráží hlubokou a smutnou pravdu, totiž že Mayová a její ministři se stále neshodli na podobě budoucích obchodních a dalších vztahů země s Evropskou unií, konstatuje Preston. Británie musí co nejdříve upřesnit, jak si odchod z EU vůbec představuje, zda se přikloní k „tvrdému“ brexitu a zpřetrhá veškeré vazby na Unii, nebo zda dojde k „měkkému“ brexitu a odchod bude velmi pozvolný a země zachová těsné vztahy s EU.

Mayová je podle všeho zatím nerozhodná a není jasné, ke které variantě se přikloní. Euroskeptikové ale na premiérku vyvíjejí velký tlak, bojí se, aby k brexitu nedošlo pouze na oko a vše nezůstalo při starém. Konzervativec Jacob Rees-Mogg dal Mayové jasně najevo, že ji strana podpoří, pokud dostojí svému slovu a dovede zemi nejlépe k „tvrdému“ brexitu.

agfor ( 30. ledna 2018 12:27 )

Jojo, merkelice. Anglii nedobyl vojensky Adolf a nepovede se to ekonomicky ani tobě. To Evropané jsou jiní blbci a lezou ti do řiti (jen Miloš ne, tak to zkoušíš přes soudy). Polib nám díru.

Zobrazit celou diskusi