Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na „sjezd mocných“ míří Trump a Merkelová. Do zasněženého Davosu se těší i Babiš

Autor: ČTK, Mii - 
23. ledna 2018
11:54

Již 48. ročník Světového ekonomického fóra (WEF) začíná v úterý ve švýcarském horském letovisku Davos. Očekává se na něm řada předních státníků, včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či britské premiérky Theresy Mayové. Akce se zúčastní i český premiér Andrej Babiš. Hlavním tématem letošního fóra bude „Vytváření sdílené budoucnosti v roztříštěném světě“.

Zakladatel WEF Klaus Schwab uvedl, že jednou z hlavních otázek čtyřdenního setkání bude „budoucnost globální spolupráce v oblasti obchodu, životního prostředí, boje proti terorismu, daňových systémů a konkurence“.

„V tomto světle je zcela nezbytné, aby tu s námi byl prezident Trump,“ dodal. Právě Trump podle organizátorů pronese na letošním fóru závěrečnou řeč. O úvodní projev se postará indický premiér Naréndra Módí.

Nad Trumpovou účastí v Davosu se však začala vznášet nejistota poté, co se americký Kongres minulý týden nedokázal dohodnout na dočasném rozpočtu pro federální vládu, která tak nyní nemá k dispozici peníze pro financování běžného provozu. Schwab v neděli uvedl, že organizátoři fóra s Trumpovou účastí stále počítají.

Motem 48. ročníku fóra je podle organizátorů „Vytváření sdílené budoucnosti v roztříštěném světě“. „Náš svět je roztříštěn rostoucím soutěžením mezi zeměmi a hlubokými sociálními propastmi,“ prohlásil Schwab.

Trump bude prvním úřadujícím prezidentem Spojených států na Světovém ekonomickém fóru v Davosu od účasti Billa Clintona v roce 2000. Trumpova mluvčí uvedla, že prezident hodlá na fóru hájit svůj protekcionistický program „Amerika na prvním místě“.

Bezpečnost ohlídají tisíce vojáků a policistů

Právě tato Trumpova politika či jeho záměr odstoupit od pařížské dohody o ochraně klimatu by mohly na setkání vyvolávat kontroverze. „Na světě existuje jen málo věcí, které by země spojovaly tolik, jako antipatie vůči Trumpovi a jeho krokům, uvedl prezident poradenské společnosti Eurasia Group Ian Bremmer, který je pravidelným návštěvníkem fóra v Davosu. „Ve Spojených státech jeho kroky možná podporuje 40 procent lidí, v Davosu se to však blíží pěti procentům,“ dodal.

Trumpova rozhodnutí často vyvolávají nepokoje:

Video  Rozhodnutí Trumpa ohledně Jeruzaléma odstartovalo protesty muslimů  - Reuters
Video se připravuje ...

Na internetu po ohlášení Trumpovy účasti začala kolovat petice, podle které americký prezident není v Davosu vítaný. Objevily se rovněž obavy, že Trumpova přítomnost by mohla obnovit násilné protesty, jimž Světové ekonomické fórum čelilo začátkem tohoto století.

Na bezpečnost fóra bude letos dohlížet tisíc policistů, kterým by v případě potřeby mohlo pomáhat až pět tisíc vojáků. „Davos bude přinejmenším několik dní stát v centru světa,“ uvedl šéf místní hotelové asociace Ernst Wyrsch. „Každý rok tu máme dvě desítky prezidentů z celého světa. Jsme na návštěvy prezidentů zvyklí,“ dodal.

Babiš bude řešit kvóty

V úterý na fóru vystoupí například kanadský premiér Justin Trudeau. Více panelů než v předchozích letech se bude věnovat umělé inteligenci a technologii blockchain, která vytváří kryptoměny, jako je například bitcoin. Důležitým tématem bude i křehkost či síla současného oživení ekonomiky a budoucnost kapitalismu.

Český premiér Andrej Babiš chce účastí na akci zejména navazovat politické kontakty. Plánuje také přesvědčovat, že migrační kvóty k přerozdělování uprchlíků jsou cestou do pekel.

panbuch ( 23. ledna 2018 13:54 )

..kolik z nich je mocných a kolik "nemocných", kolik z nás se dobrovolně hlásí (jedná a chová se) ke skupině "bezmocných"??? Takzvaní mocní jsou "mocní jen díky mlčící většině cítících se jako bezmocní...NIC?!

Zobrazit celou diskusi