Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Korunní princ pouští ženy za volant, bar i na tribuny. Saúdky zažívají nové časy

Autor: Darina Jíchová - 
11. února 2018
06:28

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán (32) a jeho strana představili reformní program Vize 2030, pomocí něhož chce zmodernizovat zastaralou společnost svého království. Princ je po králi nejmocnějším mužem v zemi a několik bodů ze svého programu už si prosadil. Patří mezi ně i uvolnění pravidel pro ženy, které dříve bez svolení muže, manžela nebo otce nesměly řídit auta, chodit na sportovní stadiony nebo pracovat ve smíšeném prostředí.

Pokrokový bin Salmán šokoval archaickou společnost, oproti staré generaci chápe důležitost a dosah sociálních médií. Jeho obličej se tak objevuje na billboardech, plakátech a princ často vystupuje i v televizi. Mladší generace chápe jeho rychlý vzestup k moci jako znak toho, že konzervativní země se mění a modernizuje. Reformy jsou představovány neuvěřitelnou rychlostí a většina z nich projde i přes krále. Což by ještě před několika lety bylo nemyslitelné.

Saúdové prý potřebují změnu

„Tahle země potřebuje někoho, jako je on,“ domnívá se pětadvacetiletý Jousif el Helw. „Myslím, že modernizaci bere vážně. Nemusí nic předstírat, v království nejde o sympatie občanů, jeho nástup na trůn to neovlivní,“ dodal mladík.

Svým ekonomickým programem Vize 2030 chce snížit ekonomickou závislost Saúdské Arábie na prodeji ropy. V rámci něho bylo rovněž vydáno nařízení, které ženám dovoluje řídit, princ také omezil moc náboženské policie a nechal znovuotevřít kina. Nechal se slyšet, že chce do země vrátit „moderní“ a „umírněný“ islám.

Jeho reformy jsou velmi oblíbené, zvláště mezi lidmi do 30 let, kteří v Saúdské Arábii tvoří 70 % z 80milionové populace. Mladí touží po svobodě a doufají, že korunní princ jim ji může přinést. „Mohamed bin Salmán věří, že jeho země je příliš okleštěná starými doktrínami a dělá všechno pro to, aby to změnil,“ řekl Daniel Byman z washingtonského Centra pro Střední východ.

Ženy za volantem

„Možnost řídit auto a chodit do školy, které zajistil ženám, byl pro zemi větší krok než jen posilnění ekonomické situace. Bin Salmán tak upevnil svoje postavení. Otázkou zůstává, proč teď?“ Reformy se navíc nedotýkají svobody slova nebo shromažďování, které v zemi chybí. Jedním z podstatných bodů princova programu byl boj proti korupci. Na konci listopadu bylo zadrženo 200 členů saúdské elity, mezi nimi i členové královské rodiny.

Saúdské tribuny se otevřely i ženám. Saúdské tribuny se otevřely i ženám. | Reuters

Princ ukázal svou sílu i to, že umí být nelítostný, i pokud se jedná o rodinu. Pevné spojenectví zvláště v boji proti Íránu navázal Rijád s Washingtonem. „USA a Saúdská Arábie mezi sebou nikdy neměli bližší spojenectví než teď. Jedná se jak o osobní harmonii mezi vůdci, tak i klidovou rétoriku mezi jejich vládami,“ uvedl Byman.

Ženy za barem

Šarmantnímu princi ale také patří přízvisko „nejnebezpečnější muž na světě“, není tomu jen tak. Jeho zahraniční politika v rámci Středního východu je diskutabilní, příkladem může být jím nařízená blokáda Kataru nebo jeho zapojení do války v Jemenu. Saúdská Arábie prochází změnou, ale ne všichni jsou na ni připraveni a další členi královské rodiny by mohli proti korunnímu princi zasáhnout a zbavit ho moci.

Běžní Saúdové se musí vyrovnávat s rostoucí nezaměstnaností, oproti tomu Saúdkám se dveře do zaměstnání otvírají.  Od června, kdy začne platit zákon dovolující ženám řídit auto, jich stovky nastoupí k dopravním společnostem, jako je například Uber. Další mohou pracovat již teď, třeba v řetězci kaváren Starbucks.

Saúdky po školení v kavárně Starbucks Saúdky po školení v kavárně Starbucks | reprofoto/twitter

Ještě donedávna zákony zakazovaly ženám pracovat v prostředí, kde by mohly přijít do kontaktu s muži. S novou reformou to ale neplatí a ženy se mohou stát baristkami, bez ohledu na to, zda jsou jejich kolegové nebo zákazníci muži.

„Zhruba 600 tisíc žen nyní pracuje v soukromém sektoru, nárůst zaměstnankyň byl zaznamenán mezi zářím a říjnem, kdy začalo platit nové nařízení,“ řekl mluvčí ministerstva práce Chalid Abalchail. „Ještě před několika lety v sektoru pracovalo jen necelých 100 tisíc. Vize 2030 si klade za cíl zvýšit počet pracujících žen z 22 % na 30 %,“ dodal.

Saúdky se už nemusí halit do abájí

Saúdské Arabky nemusí nosit abáje, tedy volný dlouhý oděv. Řekl to ve svém televizním programu vlivný duchovní šajch Abdalláh Mutlak, který je členem rady znalců islámu. Podle agentury Reuters je zatím nejvýše postaveným členem duchovenstva, který netrvá na dodržování dosavadní praxe v sunnitském království.

„Devadesát procent věřících muslimek v muslimském světě abáje nenosí, takže bychom neměli lidi nutit, aby se do nich oblékali,“ řekl Mutlak. Podle něj se muslimky mají oblékat střízlivě, ale není nutné trvat právě na abájích.

Saúdky v tradičních tmavých abájích Saúdky v tradičních tmavých abájích | reprofoto/twitter

Postupné rozvolňování pravidel

Saúdská Arábie začala v minulých měsících uvolňovat svá přísná společenská kritéria. Stále ale uplatňuje systém opatrovnictví, který předpokládá, že v mnoha právních a administrativních úkonech žena potřebuje souhlas opatrovníka – muže. Rada, jejímž členem je Mutlak, má právo vydávat náboženské dekrety, tedy názory na plnění islámského práva.

Ženy se v Saúdské Arábii většinou oblékají do černých abájí, které zahalují jejich tělo až po paty, a zakrývají si také vlasy, někdy i obličej. V posledních letech se podle Reuters ale v některých městech objevují odvážnější muslimky v abájích jasných barev nebo hodně rozstřižených, takže je pod nimi vidět sukně či kalhoty. Ještě v roce 2016 ale byla jedna žena zatčena za to, že si na hlavní ulici v Rijádu abáju sundala.

villon ( 11. února 2018 16:15 )

Ty se teda mají...

sores ( 11. února 2018 12:30 )

A co hubu tu nesmí pořád ukazovat co? A ty hnusné černé hadry, kdy je konečně sundají??? To potrvá ještě hodně let!

barracuda.sro ( 11. února 2018 08:12 )

No to je dost !!! Už bylo potřeba ten odporně zatuchlý "STŘEDOVĚKÝ CHLÍVEK" vyvětrat a pustit tam svěží vítr !! Ale tady s tímto materiálem to bude ještě dlouhá doba, než se trochu přiblíží normálně uvažující civilizaci !

Zobrazit celou diskusi