Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bohatý princ a televizní miliardář se v Saúdské Arábii dostali ven z vazby

Autor: ČTK, Darina Jíchová, pk - 
29. ledna 2018
13:35

Saúdskoarabský princ Valíd bin Talál s velkým jměním a miliardář Valíd Ibráhím, kteří byli ve své zemi ve vazbě, byli propuštění. Ve vazbě skončili podobně jako dalších 200 bohatých a vlivných Saúdských Arabů v rámci protikorupčního tažení korunního prince. Bin Talál předtím nesměl opustit luxusní hotel Ritz-Carlton v Rijádu.

Média nedávno informovala, že princ o nich vyjednává s úřady. Někteří ze zadržených totiž výměnou za propuštění přistoupili na to, že část majetku odevzdají státu.

Krátce před svým propuštěním řekl bin Talál zpravodaji Reuters, že očekává, že bude všech obvinění zproštěn a nebude nucen vzdát se části svého majetku, jehož výši časopis Forbes odhadl na 17 miliard dolarů (přes 346 miliard Kč). Podle některých zpráv úřady za bin Találovo propuštění žádaly šest miliard dolarů (122 miliard Kč).

Princovo luxusní vězení Princovo luxusní vězení | Reuters

Podnikateli zůstane mediální impérium

Saúdskoarabský podnikatel Valíd Ibráhím si pak ponechá kontrolu nad vysílací společnosti MBC i po svém propuštění z vazby. Ti, kdo byli z vazby propuštěni, přistoupili většinou na finanční vyrovnání s vládou

Kolik peněz tato dohoda znamená v případě Valída Ibráhíma, není známo, ale zdroje z MBC v pondělí agentuře Reuters sdělily, že Valíd svůj podíl ve společnosti nikomu nepřenechá. Valíd Ibráhím vlastní 40 procent akcií MBC a jeho jmění se odhaduje na šest miliard dolarů (122 miliard Kč). Pod MBC patří 11 televizních stanic včetně televize Al-Arabíja.

Podle zdroje Reuters vyšetřování prokázalo v korupčních kauzách Valídovu nevinu. Valíd po propuštění obnovil slib věrnosti královské rodině. Jedna z jeho sester byla manželkou zesnulého krále Fahda.

Loajalita korunnímu princi

Rovněž propuštěný princ bin Talál vyjádřil loajalitu korunnímu princi Muhammadovi bin Salmánovi, který dal k protikorupčnímu tažení příkaz. Princ Valíd bin Talál vlastní investiční firmu Kingdom Holding a podle zdrojů z Rijádu si ji ponechá. Akce holdingu od neděle stoupaly a v pondělí ráno přesáhly hodnotu, jakou měly před Valídovým zatčením.

Prokuratura tvrdí, že se zadržení podíleli mnoho let na podvodech, které stát připravily o nejméně 100 miliard dolarů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi