Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První krok nového prezidenta: Snížil plat sobě i ministrům a chce bojovat proti korupci

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. ledna 2018
19:55

Nový liberijský prezident a bývalá fotbalová hvězda George Weah (51) se rozhodl snížit prezidentský plat. Slíbil, že se pokusí prosadit změnu ústavy, některé její články označil za rasistické. Má naplánované i další reformy, hodlá změnit legislativu, co se vlastnictví liberijských pozemků a nemovitostí týče. Chce umožnit, aby si je mohli kupovat i cizinci, napsal o tom deník The Guardian.

„Naše ekonomická situace, kterou jsme zdědili po předchozí vládě, je děsivá. Já a moje vláda máme před sebou hodně práce. První změny se budou týkat nás, nechal jsem svůj plat i platy mých kolegů snížit o čtvrtinu,“ řekl Weah na včerejší tiskové konferenci. „Inflace roste, stejně tak i nezaměstnanost, s tím musíme něco dělat. Mým prvním cílem proto bude stabilizovat naši ekonomiku,“ dodal.

Boj proti korupci a ekonomické krizi

Rovněž se zavázal, že zahájí boj s korupcí. Weah vyhrál v prosinci jak první, tak druhé kolo prezidentských voleb. V rozhodujícím klání porazil svého soupeře, dosavadního 73letého viceprezidenta Josepha Boakaie, ziskem více než 60 procent hlasů. Cení si práce své předchůdkyně Ellen Johnsonové-Sirleafové (79), za to, že dokázala v zemi dříve sužované krvavými konflikty nastolit mír.

Bývalá prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová. Bývalá prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová. | Reuters

Odcházející prezidentka ale byla kritizována za údajnou korupci a podle mnohých jejích odpůrců se příliš nesnažila bojovat s chudobou. Weah ve svém inauguračním projevu slíbil, že se právě na tyto dva problémy nyní hlavně zaměří. „Nadešel čas, abychom jako představitelé vlády postavili zájmy našeho lidu nad naše vlastní sobecké zájmy. Je na čase být upřímný vůči lidem,“ dodal.

„Situace se rychle zhoršuje,“ oznámil. Neslíbil žádná rychlá řešení ani zázraky při odstraňování chudoby. „Místo toho slibuji, že moje vláda s vaší pomocí dosáhne stabilního a spásného pokroku k naplnění vašich nadějí a tužeb, jež chováte v srdcích pro matku Libérii," řekl nový prezident.

Rasistická ústava

Na tiskové konferenci se také zmínil o ústavě, která stále obsahuje článek z roku 1847, kdy byla země založená. Podle něho se Liberijcem může stát pouze člověk „tmavé pleti“ a jenom Liberijec může vlastnit pozemek. Weah tento bod popsal jako „zbytečný, rasistický a nevhodný“. Slíbil, že zajistí, aby si o občanství v zemi mohl zažádat kdokoliv a aby mohli pozemky a nemovitosti kupovat i cizinci. Což by mělo pomoct i domácí ekonomice.

Zobrazit celou diskusi