Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalá první dáma před soudem: Během války mučila děti a chtěla je znásilňovat

Autor: Darina Jíchová - 
20. prosince 2017
13:35

Soud odmítl stanovit kauci pro Agnes Reeves Taylorovou (52), exmanželku bývalého liberijského prezidenta Charlese Taylora (69), a ta nadále zůstává ve vězení. Taylorová byla obviněna z válečných zločinů, kterých se měla dopustit v Libérii během občanské války v letech 1989 až 1991. Podle všeho měla mučit děti a plánovat znásilnění.

Taylorová byla zatčena letos v červnu v Londýně, kde žije se svými dvěma dcerami a vnučkou. V Anglii působila jako vysokoškolská profesorka na univerzitě v Coventry. Podle obžaloby se dopustila několika závažných trestných činů, a to mučení a plánování znásilnění žen a dětí. Datum soudu bylo stanoveno na 2. října 2018, přelíčení proběhne před centrálním trestním soudem v Anglii.

Kresba: Agnes Reeves Taylorová u soudu Kresba: Agnes Reeves Taylorová u soudu | Profimedia.cz

Body obžaloby

První bod žaloby obsahuje tři obvinění z týrání třináctiletého chlapce, dalším bodem je mučení dítěte, dvou dalších osob a „pastorovy ženy“. Podle posledního bodu se Taylorová a další nejmenovaní měli údajně shodnout na tom, že další „plán jejich postupu bude zahrnovat znásilnění, jako formu nátlaku a teroru“.

Taylor se stal prezidentem v roce 1997 po skončení první občanské války, o dva roky později ale vypukla druhá občanská válka a v roce 2003 musel tehdejší prezident odejít do exilu. Taylor i jeho manželka Agnes se měli dopustit nehorázných válečných zločinů. Taylor byl za ně odsouzen v roce 2012, má si odsedět 50 let.

Zobrazit celou diskusi