Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Kritizují obsazování Palestiny, jsou to zrádci.“ Izrael chce zakázat lidskoprávní organizace

Autor: Darina Jíchová - 
24. října 2017
15:02

Izraelští poslanci představili návrh zákon, který legalizuje uzavírání nevládních organizací, které ostře kritizují okupaci palestinských území. Jednou z prvních skupin, které by měly být rozpuštěny, je organizace Breaking the Silence („Prolamujeme ticho“), kterou pravicová část vlády označila za zrádce národa. S deníkem Guardian o tom promluvili představitelé protiokupačních hnutí.

Členové Breaking the Silence na sebe nejvíce upozornili zveřejněním zprávy, která obsahovala výpovědi vojáků operujících na palestinských územích. Ve svých svědectvích vojáci nemluvili jen o boji proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v pásmu Gazy, ale i o zločinech, kterých se dopouštěli na civilistech.

Pravicová koalice premiéra Benjamina Netanjahua navrhla nový „NGO zákon“, který by umožňoval zastavení činnosti všech nevládních neziskových organizací (NGO). Vláda je viní z toho, že „se snaží dostat izraelské vojáky před mezinárodní trestní soud“.  Za zrádce byla označena i organizace Be-celem („K obrazu“), která se zabývá lidskými právy v Izraeli.

Něco podobného jsme čekali

Většina skupin chce jen informovat veřejnost o tom, co se v zemi děje a zda jsou porušována lidská práva civilistů. Zajímá je i to, jak vláda zneužívá mladých vojáků a nutí je bojovat v Gaze. Aktivisté tvrdí, že izraelská armáda by měla stanout před mezinárodním soudem, který se zabývá válečnými zločiny.

Jeden ze zakladatelů Breaking the Silence, Jehuda Šaul, uvedl, že nejsou překvapeni, že proti nim zasáhla vláda. „Okupace palestinských území se za 50 let znormalizovala,“ řekl. „Jediní, kdo ještě za něco bojují, jsou členové občanských sdružení, těm jde o lidská práva.“ Vláda nařídila detailní audit, nahlížejí především do finančních záznamů všech nevládních uskupení.

„Během posledních 72 hodin jsme čelili několika kybernetickým útokům. Myslíme si, že někdo – pravděpodobně vláda – hledá údaje o našich armádních informátorech,“ prohlásil Šaul. Breaking the Silence s ohledem na bezpečnost vojáků, kteří jim poskytli výpověď, jejich jména nezveřejňuje.

„Problémy s vládou máme od roku 2015, to se moci chopila pravice.“ Šaul také poznamenal, že od roku 2015 rapidně vzrostl počet disidentů. Avner Gvarjahu, další ze zakladatelů skupiny Breaking the Silence, dodává: „Byla to jen otázka času, než Kneset (izraelský parlament) proti nám něco podnikne.“

Přes Obamu by to neprošlo

Na žádost Netanjahua vystoupil ministr turismu Jariv Levin a oznámil, že hodlají prosadit zákon, který legalizuje uzavírání nevládních skupin. Neobávají se ani zásahu zahraničních vlád. „Přes Obamovu vládu by to neprošlo,“ začal, „ale nynější vláda s tím podle mě nebude mít žádný problém.“ Ve svém projevu odkazoval na to, že prezident Trump jen málokdy kritizuje Netanjahuovu vládu a jistě jim umožní zákon schválit. Prezident Obama proslul tím, že měl k izraelské vládě mnoho připomínek.

„Všechno, co jsme kdy publikovali, muselo projít rukama státního i vojenského cenzora. Otázka toho, zda se vojáci dopouští válečných zločinů, je velmi citlivé téma, a přesto naše zprávy byly schválené a vydané. Když o vás vláda ale řekne, že jste zrádce, to obvinění s vámi zůstane,“ uvedl Šaul.

maryfox ( 24. října 2017 16:26 )

Jediná správná cesta, držím jim palce.

Nezadat ( 24. října 2017 15:31 )

Včera bylo pozdě,jen idioti si hýčkají svého vraha.

Zobrazit celou diskusi