Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi kritizují rozpínavost osad Izraele na sporných územích s Palestinou

Autor: ČTK - 
7. února 2017
18:50

Znepokojení nad schválením stavby tisíců obydlí v izraelských osadách na Západním břehu Jordánu a ve Východním Jeruzalémě v úterý vyjádřila česká diplomacie. Rozšiřování osad podle prohlášení resortu zahraničí představuje jednu z překážek mírových jednání mezi Izraelem a Palestinou a ohrožuje trvalý mír mezi oběma národy. Zákon, který zpětně legalizuje stavbu izraelských obydlí ve sporných oblastech, schválil izraelský parlament.

„Ministerstvo zahraničních věcí sleduje s velkým znepokojením schválení regulačního zákona k osadám v Knesetu a nedávné schválení výstavby více než 6 000 bytových jednotek v izraelských osadách na Západním břehu a Východním Jeruzalémě a vyzývá obě strany, aby se zdržely jednostranných kroků, které by mohly vést k obnovení napětí a ovlivnit výsledek přímých bilaterálních jednání,“ stojí v prohlášení na webu úřadu.

Podle pondělní zprávy agentury AP právní předpis zpětně legalizuje přibližně 4000 obydlí vystavěných v osadách na okupovaném území na palestinském Západním břehu. Zákon, který odpůrci patrně napadnou u Nejvyššího soudu, de facto vyvlastňuje soukromou půdu patřící Palestincům bez ohledu na jejich názor. Palestinská strana přijetí normy odsoudila.

Spory o osídlování palestinských území patří k citlivým otázkám konfliktu mezi oběma zeměmi, který několikrát přerostl do ozbrojeného střetu. Mezinárodní společenství v polovině ledna na konferenci v Paříži vyzvalo oba národy, aby konflikt urovnaly vytvořením dvou států.

Palestinci však jakékoli kroky legalizující osady odsuzují a stejně jako výrazná část mezinárodního společenství je považují za překážku mírového řešení sporu. Také česká diplomacie uvedla, že „rozšiřování osad, přetrvávající násilí a podněcování k násilí představují vážnou překážku mírovým jednáním a ohrožují trvalý mír mezi Izraelci a Palestinci“.

Organizace pro osvobození Palestiny označila zákon za „legalizaci krádeže“ pozemků, která „zhatila všechny šance na politické řešení“ konfliktu.

jir-ka ( 7. února 2017 19:13 )

Carmin . Vy jste vymaštěnej pitomec. Tak to tolik nežerte .

Zobrazit celou diskusi