Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Izrael má řešení humanitární krize v Gaze: Chce postavit umělý ostrov

Autor: nka - 
30. června 2017
21:16

Izrael přišel s plánem, jak zlepšit mizernou ekonomickou situaci obyvatel Pásma Gazy, do nějž židovský stát už deset let blokuje přístup. Ministerstvo informací chce postavit umělý ostrov, který Palestincům umožní obnovit kontakt se světem. Na ostrově, jehož simulaci Izraelci zveřejnili na videu, by měl vyrůst přístav a civilní infrastruktura. 

Ostrov rozkládající se na ploše přes pět kilometrů čtverečních má podle tvůrců pro Palestince znamenat „humanitární, ekonomickou a dopravní bránu do světa“. Podle plánu na něm vyroste přístav pro osobní i nákladní dopravu, odsolovací zařízení na mořskou vodu, elektrárna, plynárna a v budoucnu se počítá i s letištěm. Ostrov, který by měl s pět kilometrů vzdáleným pobřežím Gazy spojovat most, má pásmu pomoci vymanit se z humanitární a ekonomické krize. „Umělý ostrov chce přinést řešení skutečnosti, která je špatná pro Palestince a nedobrá pro Izrael,“ říká hlasatel v propagačním videu ministerstva.

Plán umělého ostrova Izrael představil v propagačním videu:

V Gaze vládne od roku 2007 hnutí Hamás, které západní společenství řadí k teroristickým organizacím. Hamás území židovského státu vytrvale bombarduje raketami, Izrael a jeho spojenec Egypt proto na území už před deseti lety kvůli obavám z pašování zbraní uvalily blokádu.

Oblast s téměř dvěma miliony obyvatel nemá letiště, disponuje pouze malými přístavy pro rybáře a lidé ji smějí opustit pouze ve výjimečných případech. Zemi tak dusí ekonomická krize, elektřina funguje jen tři hodiny denně a je tady 40procentní nezaměstnanost. Místní proto Pásmo Gazy podle amerického deníku Washington Post popisují jako vězení pod širým nebem.

S nápadem na vytvoření umělého ostrova jako spojnice Gazy se světem přišel už před sedmi lety izraelský ministr informací a dopravy Jisrael Katz. Jeho plán dlouho ležel v šuplíku, teď se ale podle něj dal do pohybu. „Ministr svému návrhu věří, protože ví, že když něco nepodnikneme, budeme čelit humanitární katastrofě, nebo dalšímu kolu války,“ řekl šéf mezinárodního odboru ministerstva Arye Shalicar.

Celý projekt má stát pět miliard dolarů (115 mld. Kč) a na jeho financování se podle ministra bude podílet mezinárodní společenství, konkrétně se hovoří o přispění Saúdské Arábie a Číny.

Kontrolu okolních vod i přístupu na ostrov by si měl ponechat Izrael, stejně jako rozhodování o tom, kdo bude moci spojující most překročit. Část mostu pak bude zvedací, aby se přístup na ostrov mohl „v případě potřeby“ kdykoliv přerušit.

Katz podle britského webu The Telegraph svůj plán v červnu představil ostatním členům kabinetu a získal pro něj podporu některých kolegů. Proti se ale staví ministr obrany Avigdor Lieberman, pozice premiéra Benjamina Netanjahua zatím není zřejmá.

Palestinské hnutí Hamás ale podle neoficiálních informací projekt nepodporuje s tím, že jeho realizace by znamenala prodloužení izraelské blokády na neurčito.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi