Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skripalův případ: Vyšetřovatelé mají 200 svědků a stovky důkazů

Autor: ČTK - 
10. března 2018
20:51

Kauzou otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery se dnes zabýval vládní výbor pro krizové situace COBRA. Vyšetřovatelé shromáždili přes 240 doličných předmětů a identifikovali 200 svědků, informovala po schůzce britská ministryně vnitra Amber Ruddová. Zatím podle ní stále není možné ukázat na viníka. Policie podporovaná vojáky mezitím nadále prohledává anglické město Salisbury, kde se útok dosud stále neidentifikovaným nervovým plynem minulou neděli odehrál.

Ministryně vnitra Ruddová prohlásila, že je stále „příliš brzy“ na to, s určitostí říci, kdo stojí za otravou, po níž obě hlavní oběti zůstávají v kritickém stavu v nemocnici. Ministryně rovněž řekla, že vyšetřování je vedeno velmi důkladně a podílí se na něm více než 250 policistů z protiteroristického odboru. Shromážděno bylo přes 240 doličných předmětů, identifikováno 200 svědků, informovala Ruddová.

Vláda sleduje vyšetřování

„Chci zdůraznit, že postupují rychle a profesionálně,“ řekla o vyšetřovatelích Ruddová. „Vynakládáme obrovské zdroje, abychom jim zajistili veškerou podporu, kterou k práci potřebují,“ zdůraznila šéfka resortu vnitra.

Do Salisbury přijela také ministryně vnitra Amber Ruddová. Do Salisbury přijela také ministryně vnitra Amber Ruddová. | ČTK

Dnešní schůzka příslušných členů kabinetu byla podobná těm, které se uskutečnily po útocích extremistů a dalších ohroženích národní bezpečnosti. Členové vlády byli obeznámeni s aktuálními výsledky vyšetřování, které se v Salisbury nyní zaměřuje mimo jiné na tamní hřbitov, kde jsou pohřbeni bývalá manželka a syn dvojího agenta.

Policie se stále snaží zjistit, jaká látka 66letého Skripala a jeho 33letou dceru Juliji otrávila. Minulou neděli byli nalezeni v bezvědomí na lavičce. Policie prohledala mimo jiné i místní restauraci a hospodu, které dvojice před upadnutím do bezvědomí navštívila. Policie v protichemických oděvech rovněž sbírá důkazní materiál ve Skripalově domě a na hrobech jeho ženy a syna.

Nervový plyn je stále neznámý

Policie dosud nezveřejnila podrobnosti o látce použité při útoku. Podle jedné teorie byli otráveni ve Skripalově domě, poté šli do restaurace a hospody a pak se jim udělalo špatně. Detektiv Nick Bailey, který byl hospitalizován poté, co Skripalovým pomáhal a navštívil jejich dům, dnes v prohlášení uvedl, že „pouze dělal svou práci“ a nepovažuje se za hrdinu.

Britské úřady tvrdí, že veřejnost není ohrožena, ale ve městě bylo nasazeno na 180 příslušníků námořnictva, letectva a dalších vojáků vycvičených pro zacházení s chemickými zbraněmi, dekontaminaci a logistikou. Pomáhají s prohledáváním terénu a odstraňují automobily, které by mohly být kontaminovány.

Skripala zatkla v roce 2004 ruská Federální bezpečnostní služba FSB pro podezření, že britské zpravodajské službě vyzradil desítky ruských agentů. V roce 2006 byl v tajném procesu odsouzen na 13 let do vězení. V roce 2010 jej Moskva spolu s dalšími třemi osobami vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Případ jeho otravy připomíná otravu bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka radioaktivním poloniem v listopadu 2006.

Podrobnosti o vyšetřování čtěte zde:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi