Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policista infikovaný novičokem promluvil: „Můj život už nikdy nebude stejný“

Autor: Darina Jíchová - 
23. března 2018
20:54

Policista Nick Bailey (38), který zasahoval na místě, kde otrávený exšpion Sergej Skripal (66) a jeho dcera Julija (33) upadli do bezvědomí, byl propuštěn z nemocnice. Skripalovi byli otráveni nervovým toxinem novičok. Bailey se po nějaké době začal cítit špatně a sám se přepravil do nemocnice, kde bylo potvrzeno, že se infikoval stejnou látkou jako Skripalovi. Teprve včera byl policista propuštěn. „Můj život nikdy nebude stejný,“ komentoval svoji zkušenost pro deník Daily Mail.

Lékaři po necelých třech týdnech rozhodli, že Bailey může odejít domů. Upozornili na to, že Skripal a jeho dcera se možná nikdy neprobudí z katatonického stavu. Dodali také, že se Julija Skripalová na okamžik během převozu do nemocnice probrala, rychle ale upadla do bezvědomí. Skripalovi byli hospitalizováni v neděli 4. března poté, co na lavičce v anglickém městě Salisbury upadli do bezvědomí.

 

Policista si ponese doživotní následky

Bailey nebyl jediným policistou, který během vyšetřování případu musel vyhledat lékařskou pomoc. Mnoho strážníků skončilo na pohotovosti, s podezřením na otravu toxinem ošetřili lékaři celkem 48 lidí včetně Skripalových a Baileyho.

Nick Bailey, policista, který se při vyšetřování Skripalova případu infikoval toxinem novičok. Nick Bailey, policista, který se při vyšetřování Skripalova případu infikoval toxinem novičok. | Reuters

Bailey byl dlouho v kritickém stavu a podle lékařů bude dlouho trvat, než se mu vrátí původní kondice. Jisté následky si ale ponese do konce života. „Říkají, že jsem hrdina, moje žena, tisk i kolegové, ale já jenom dělal svou práci. Musím se soustředit na rodinu, na svou ženu Sarah a naše čtyři děti,“ vzkázal Bailey prostřednictvím svého nadřízeného.

„Lidé se ptají, jak se cítím. Svůj stav ale nedokážu slovy popsat. Případ se snažím sledovat skrze tisk, sám už do vyšetřování nezasáhnu. Chci se soustředit na svoje zdraví a rodinu. Jsem ohromen, jaký o mě novináři jeví zájem, jsem obyčejný policista a rekonvalescenci chci strávit v soukromí se svou rodinou,“ stálo v jeho prohlášení.

Stav Skripalových budí obavy

Ředitelka salisburské pobočky Národní zdravotnické služby Cara Charlesová-Barksová řekla tisku, že nemocnice nebude sdělovat žádné další informace o Baileym. Stav Skripalových se podle jejích slov nezměnil a zůstává kritický. Soud povolil lékařům, aby odebrali Skripalovým krev i bez jejich souhlasu a podrobili ji všem testům. Odborníci se obávají, že i kdyby se otrávení probudili, byli by mentálně postiženi.

„Jejich stav je vážný, ale stabilní. Dlouhodobé následky po otravě tímto toxinem nejsou známé. Poslední výsledky ukazují, že jejich mentální kapacita může být poškozená, nelze ale určit do jaké míry,“ dodala Charlesová-Barksová. Kopie veškerých výsledků předává nemocnice Organizaci pro zákaz chemických zbraní.

Laboratoře v jihoanglickém Porton Downu již zjistily přítomnost nervově paralytického jedu novičok či jemu příbuzné látky v jejich krvi. Testy nově odebrané krve by měly přinést další podrobnosti.

Policie spustila obrovské vyšetřování otravy a několik míst v Salisbury byly v karanténě, mezi nimi lavička, kde Skripalovi zkolabovali, exšpionův dům, hroby jeho ženy a syna, restaurace Zizzi, kde s dcerou jedli, a hospoda, kam docházel. Chemičtí experti prověřili na přítomnost novičoku také dům policisty Baileyho a dekontaminovali jeho auto.

Identifikace toxinu probíhá dál

Odborníci z USA se domnívají, že k otravě došlo ve Skripalově autě skrze ventilaci. Britští vyšetřovatelé si však myslí, že látku do Británie zřejmě nevědomky přivezla Julija Skripalová a otce nakazila. Látka byla identifikována jako toxin novičok, který v době Sovětského svazu vyprodukovali Rusové. Britská vláda je toho názoru, že za útokem na Skripala stojí právě Rusko.

Novičok nelze identifikovat pomocí moderních metod, které policie využívá ke zjištění přítomnosti chemické látky. Experti musí postupovat „po staru“ a z každého předmětu nebo místa zajistit stěr, který pak pošlou na rozbor. „Novičok je mnohem nebezpečnější, než na co jsou policisté zvyklí,“ řekl jeden ze zdrojů Daily Mailu. „Toxin byl vyvinut tak, aby jeho přítomnost nebyla patrná během prvního toxikologického testu,“ doplnil.

 

Strach v Salisbury

Salisbury je incidentem naprosto otřesené a lidé se bojí chodit do centra města, kde Skripalovi zkolabovali. Místní trhovci uvedli, že normálně si za víkend vydělají až 350 tisíc korun, nyní se jejich tržba pohybuje kolem 58 tisíc korun. Místní obyvatelé ze strachu na tržiště vůbec nechodí.

Samo ( 24. března 2018 15:14 )

Ale pravdou zůstává prohlášení Chodorkovského, který řekl: Když mně Putin bude chtít zabít, tak mě nikdo neochrání a tím je řečeno vše. Ruské ambasády jsou všude na světě obsazeny z větší poloviny ˇšpiony ruské tajné služby a tím pádem i ti kariérní diplomati skáčou tak jak chce ruská tajná služba. A to všechno Putin dobře ví a zná, sám byl v dobách SSSR jeden z těchto špionů v řadách diplomacie v Německu. Ale v dobách SSSR, když řádila tzv. studená válka, se nestaly takové sviňárny, jakých jsme svědky dnes, ve Velké Británii je to už po někalikaté, kdy Rusové zlikvidovali své bývalé občany, kteří byli pro Putina nepohodlní.

marmat ( 24. března 2018 01:04 )

NIKDO , nebo NĚKDO o tomto příběhu z medií slyšel !!! Je to skandál a niky dole budou stealheart, Blaha, dokola-----to je nutně placená parta provokatérů,kteří nechtěj ani pravdu PROČ taky ??? Ale těžkej humus to jen číst.

steelheart ( 23. března 2018 23:33 )

je to všechno britský PODLÝ podvod! tenhle národ je nedůvěryhodný, lžou a kradou (vzpomeňme II. světovou) zradit a okrást! to je jejich styl žádný jed ten policista mít na sobě nemohl, to by se ven nedostal!!!!! LŽOU

Antonin Blaha ( 23. března 2018 23:15 )

 Takze stale neznaji slozeni a infikovaneho policistu zachranili?To si delate srandu?Kdyby to byla opravdu bojova latka tak to z dotycnych neprezije vubec nikdo za to vam rucim.Neco tady hodne smrdi🙅

Zobrazit celou diskusi