Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Kreml mě má na mušce,“ tvrdil ruský podnikatel, jehož našli mrtvého v Londýně

Autor: Darina Jíchová - 
14. března 2018
12:05

Ruský podnikatel a emigrant Nikolaj Gluškov (†68) byl v noci na úterý nalezen mrtvý ve svém bytě, jeho tělo neslo podle ruských novin známky udušení. Britská média ve středu upozornila, že Gluškov dříve několikrát oznámil, že ho má „Kreml na mušce“. Podnikatel byl dobrým přítelem oligarchy Borise Berezovského, který proslul svou ostrou kritikou ruského prezidenta Vladimira Putina. Berezovskij za záhadných okolností zemřel v březnu roku 2013. Gluškov tvrdil, že to byla vražda a navíc že on sám je další na řadě, napsal deník Daily Mail.

Už více než týden Velkou Británií otřásá případ otraveného bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Dvojice v neděli 4. března upadla do bezvědomí na lavičce v anglickém městě Salisbury. Byli otráveni nervovým plynem ruské výroby Novičok. Velké spekulace však vzbuzuje i následná smrt jiného ruského emigranta, který o sobě tvrdil, že je na „Putinově černé listině“.

Gluškov vystoupil v roce 2013 s prohlášením, že po Litviněnkovi a Berezovském je nyní na řadě on. Dvojitý agent Alexandr Litviněnko zemřel v roce 2006 na otravu poloniem.  „Už nikdo jiný nezbyl, Kreml má teď na mušce mě,“ řekl tehdy britským novinářům.

Policie Gluškovu smrt zatím řeší jako „nevysvětlitelné úmrtí“, nicméně na jeho těle podle ruských médiích objevili stopy po dušení. Vyšetřování se ujalo protiteroristické oddělení, což je pro policii dost neobvyklý krok.

Scotland Yard uvedl, že k tomu přistoupili vzhledem k Gluškově minulosti a jeho vztahu k antiputinovskému oligarchovi Berezovskému a Andreji Lugovému, ruskému politikovi a bývalému agentu KGB, který je obviněn z Litviněnkovy vraždy. Gluškov na přelomu nového tisíciletí strávil nějaký čas v ruském vězení a Lugovoj se ho pokusil osvobodit.

Gluškova minulost v Rusku

Ruské noviny Kommersant včera oznámily, že tělo Rusa objevila jeho dcera, rovněž uvedly, že na jeho krku byly známky škrcení. Noviny však zároveň napsaly, že se pravděpodobně jednalo o sebevraždu.

Gluškov byl v 90. letech náměstkem generálního ředitele ruských státních aerolinek Aeroflot, které podle obvinění Moskvy spolu s Berezovským údajně připravil o stamiliony dolarů. Gluškov byl v roce 1999, kdy se Berezovskij nepohodl s Vladimirem Putinem a uprchl do Británie, obviněn z praní špinavých peněz a podvodů. Ve vězení strávil pět let a propuštěn byl v roce 2004.


„Řekli mi, že se to stane, že mě zabijí, ještě než dojdu před soud,“ popsal průběh svého soudního procesu. Dodal také, že ho před budovou málem srazilo nákladní auto. Gluškov stejně jako předtím jeho přítel Berezovský uprchl do Británie, kde mu byl roku 2010 udělen politický azyl. O tři roky později se Berezovskij oběsil, soudní lékař to označil za sebevraždu, ale Gluškov tomu nevěřil. „Nezabil by se, jeho žena mi navíc řekla, že na krku měl stopy po škrcení.“

Berezovskij je na seznamu 14 případů úmrtí ruských emigrantů, které bude policie v souvislosti se Skripalovou otravou znovu vyšetřovat. Ruská média napsala, že Gluškov byl na seznamu lidí, kteří spáchali závažný zločin proti Rusku a které Británie odmítá vydat zpátky do Ruska.

Britská policie vyšetřuje smrt ruského podnikatele Nikolaje Gluškova. Britská policie vyšetřuje smrt ruského podnikatele Nikolaje Gluškova. | Reuters

Rus byl mezi sousedy oblíbený

Policie před domem Gluškova vztyčila vyšetřovací stany. Žil sám se svým psem. „Byl to milý muž,“ uvedla jeho známá a sousedka, která si nepřála být v tisku jmenovaná. „Měl problémy s nohou a nedávno byl na operaci. Jeho stav se ale zlepšoval a brzy by mohl odložit hůl a chodit normálně. Měl také problémy se srdcem, ale pravidelně chodil k lékaři. Policie mi v půl čtvrté zabouchala na dveře a ptali se, zda jsem Nikolaje viděla. Když jsem řekla, že ne, oznámili mi, že se stala nehoda,“ vypověděla známá Gluškova.

„Jeho narozeniny byly na Štědrý den, měl velkou oslavu. Nevím, co dělal, o práci jsme se nikdy nebavili, ale vůbec si nevedl špatně. Byl inteligentní a velmi pohostinný. Před několika měsíci ho začala trápit artróza a byl s tím na operaci. Měl problémy se srdcem a prodělal několik mrtviček,“ jeho blízká sousedka také řekla, že byl mezi lidmi velmi oblíbený. „Na ulici všechny zdravil a vždycky měl něco dobrého pro děti z okolí.“

Policie zatím nenašla žádnou spojitost mezi smrtí Gluškova a otravou Skripala.

Zobrazit celou diskusi