Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Putin poslal pro vyhoštěné diplomaty „Air Kokain“. Luxusní letadlo s cejchem drog

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. března 2018
13:00

Skupina 23 ruských diplomatů a jejich rodinných příslušníků vyhoštěných z Velké Británie odletěla v úterý ruským zvláštním letadlem z londýnského letiště Stansted do Moskvy. Zhruba 80 lidí opustilo z nařízení britského ministerstva zahraničí zemi v reakci na otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Vypovězené diplomaty Londýn označil za ilegální agenty ruských tajných služeb, které ruské úřady v rozporu s diplomatickými zvyklostmi nedeklarovaly. Pokyn k odjezdu vydaly britské úřady minulý týden ve středu, na přípravu k návratu měli Rusové týden.

Ruský prezident Vladimir Putin poslal do Londýna pro vyhoštěné diplomaty speciální vládní letadlo Rossija. Na palubu luxusního letounu nastoupilo 23 diplomatů i s rodinnými příslušníky. Celkem 80 lidí tak opustilo Londýn. Podle ruských novinářů nesli vyhoštění Rusové svůj osud statečně, nepřízeň osudu a britské vlády je prý semknula.

400 kilogramů kokainu za bilion

Přílet stroje vládní letky Rossija vzbudil zájem veřejnosti, letadlu se totiž přezdívá „Air Kokain“, protože zřejmě sloužilo k pašování drog. Vyhoštěné diplomaty na letiště Stansted přepravily autobusy, doprovodil je také ruský velvyslanec Alexandr Jakověnko.

„Poslali pro vás skvělé letadlo,“ nechal se slyšet. Jednalo se o stejný letoun, jaký používá i ruský premiér Dmitrij Medveděv, ministr zahraničí Sergej Lavrov nebo šéf Putinovy ochranky Nikolaj Patrušev.

Diplomaty na letiště vyprovodil i ruský velvyslanec Alexandr Jakověnko. Diplomaty na letiště vyprovodil i ruský velvyslanec Alexandr Jakověnko. | Reuters

V prosinci 2017 se ale objevily zprávy o tom, že byl vládní letoun využíván k pašování drog z Argentiny do Ruska. V diplomatických zavazadlech policie zajistila 400 kilogramů kokainu v hodnotě jednoho bilionu korun. Vyšetřovatelé následně vyměnili drogy za mouku. Pašeráky prý byli bývalí zaměstnanci velvyslanectví. Ruská vláda popřela, že by o něčem podobném věděla.

Moskva vyhostila Brity

Rusko stejně tak odmítá i jakoukoliv odpovědnost za otravu Skripala. Na vyhoštění svých diplomatů odpověděli Rusové stejnou mincí a vyzvali 23 pracovníků britského velvyslanectví, aby opustili Moskvu. Zablokovali zároveň fungování britského konzulátu ve druhém největším městě Petrohradě a pozastavili činnost Britské rady, instituce pro kulturní spolupráci s cizinou.

Premiérka Theresa Mayová se ve čtvrtek sejde s lídry Evropské unie, která Británii vyjádřila ve Skripalově případu podporu. Společně projednají další postup ve Skripalově případu. EU otravu bývalého agenta odsoudila a vyzvala Rusko, aby odpovědělo na otázky ohledně nervového toxinu novičok. Ruské ministerstvo zahraničí vzkázalo, že „se nebude nikomu zpovídat a jednat o nepodložených spekulacích“.

Snaží se pravdu krýt snůška lží?

„Tohle je pro Rusko typická strategie, snaží se pravdu zakrýt pod snůškou lží a nejasností. Na tohle už jim ale nikdo neskočí,“ reagoval britský ministr zahraničí Boris Johnson.

„Nenajdete jedinou zemi Evropské unie, které by se jednání Ruska nedotklo,“ ministr vyzval k evropské solidaritě. EU se domnívá, že je příliš brzy na to, aby na Moskvu byly uvaleny sankce, navrhuje vyčkat na výsledky testů, které provádějí odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní. Jejich závěry by mohly být ale známy až za několik měsíců.

 

karelxx ( 24. března 2018 18:23 )

Aby jednou nehledali Anglii jako Atlantidu -)

Antonin Blaha ( 21. března 2018 17:09 )

 Nevite nekdo kde bych tu zarucenou zpravu o tech400 kg kokainu ve vladnim letadle nasel?Pripada mi ze o Rusech zazni pravda jen kdyz se zurnalisti spletou.😦

sIimak ( 21. března 2018 14:16 )

sIimak ( 21. března 2018 14:09 )

Skripal, rusky.

sIimak ( 21. března 2018 13:48 )

Za to Barrandov poslušný Hradu podělaně mlčí.

Zobrazit celou diskusi