Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otrava exšpiona: Paralytickou látku nejspíš přivezla z Moskvy jeho dcera

Autor: ivm - 
16. března 2018
11:54

Paralytickou nervovou látku, která otrávila bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dceru Juliu, nejpravděpodobněji někdo nastrčil do zavazadla ženy při jejím odletu z Moskvy, uvedli britští vyšetřovatelé.

Vyšetřovatelé uvedli, že látka mohla být přepravena v oblečení nebo kosmetice, či v daru, který Julia svému otci dovezla. Pachatelé měli stoprocentní jistotu, že se setkají, a podle toho uložili jed.

Na setkání whiltshirské policie vyšetřovatelé uvedli, že až 131 lidí mohlo přijít do kontaktu s paralytickou látkou. Tito lidé byli po lékaři stanovenou dobu monitorováni.

Místo otravy policie odřízla od Salisbury

Zástupce policejního sboru také řekl, že 46 lidí vyjádřilo obavy z přítomnosti nervového jedu, který se může vyskytovat na místech, kde se Skripalovi pohybovali až několik měsíců. Policejní tým pro boj s terorismem si tak již nemyslí, že by na území Británie byl ještě někdo další, který by podal obětem paralytickou látku.

Policie informovala list The Telegraph, že území, kde se Skripalovi pohybovali, je uzavřeno. Chemici se snaží  zničit všechny stopy po nervové látce. Jeden z odborníků už dříve uvedl, že zasažená místa můžou být pro lidi nebezpečná desítky let.

Britská premiérka Theresa Mayová se ve čtvrtek přímo ve městě Salisbury, kde byl agent s dcerou otráven, ostře vymezila proti agresivní politice ruského prezidenta Vladimira Putina. „Shledávám Rusko vinné za tento otřesný čin, který zacloumal poklidným městem,“ vyjádřila se Mayová během návštěvy města.

karolin111 ( 24. března 2018 15:52 )

Myslím, že se nikdy nedozvíme pravdu ani o tom kdo otrávil exšpiona tak ani kdo zasřelil Kuciaka s přítelkyní. Budou se obviňovat všichni navzájem, vyhošťovat diplomaty, svrhávat vlády místo, aby počkali zda se přeci jen nepodaří vyšetřit. p.Mayová přeci nemohla čekat, že se Rusové přiznají do druhého dne.I když v tomto punktu si myslím, že v tom Putin prsty nemá. Teda myslet si můžu co chci, že jo.

sovca ( 16. března 2018 12:25 )

Pořád ještě hledají,oni zapomněli,kam to schovali.

Zobrazit celou diskusi