Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rozšíříme svou černou listinu Američanů, reaguje Kreml na nové sankce USA

Autor: ČTK, tl - 
16. března 2018
08:27

V reakci na čtvrteční rozhodnutí Washingtonu rozšířit protiruské sankce rozšíří Rusko svůj černý seznam Američanů. Řekl to v pátek náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Americké ministerstvo financí ve čtvrtek přidalo 19 Rusů a pět firem na seznam subjektů, kterých se týkají sankce za údajné kybernetické útoky proti USA. Rjabkov řekl, že reakce Moskvy bude reciproční, ale nevyloučil ani mimořádná opatření.

Zároveň prohlásil, že Rusko stále stojí o dialog se Spojenými státy. Ti v USA, kdo chtějí vztahy s Ruskem zničit prostřednictvím sankcí, si podle něj zahrávají s ohněm.

Rjabkov, jehož citovala agentura RIA Novosti, řekl, že odvetná opatření Ruské federace nejsou metodou Moskvy a že Rusko nechce uzavřít kanály dialogu s USA. „Děláme to jedině kvůli politické neústupnosti USA a jejich neochotě chápat realitu,“ prohlásil Rjabkov.

Americké sankce míří také proti ruské kontrarozvědce FSB a proti vojenské výzvědné službě GRU a šesti jejím pracovníkům. Ministerstvo financí USA ve zdůvodnění uvedlo, že hodlá pokračovat v tlaku na Rusko „vzhledem k jeho snahám destabilizovat Ukrajinu a vzhledem k okupaci Krymu“. Důvodem je také "rozšířená korupce a porušování lidských práv" v Rusku.

Moskva podle USA útočí od března 2016 na kriticky důležitou americkou infrastrukturu, na energetické, jaderné, vodárenské, obchodní a výrobní objekty. Vyšetřují se rovněž údajné pokusy Rusů ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016.

Trumpův poradce pro národní bezpečnost H.R. McMaster oznamuje ve Washingtonu zpřísnění sankcí vůči Rusku. Trumpův poradce pro národní bezpečnost H.R. McMaster oznamuje ve Washingtonu zpřísnění sankcí vůči Rusku. | Reuters

OlegStoklasa2018 ( 10. června 2018 17:09 )

Že Rusko je svým způsobem prokletá země, to ví každý, kdo si dá práci si pročíst dějiny dávné i nedávné. Že kam Rus vstoupí, moc tráva neroste, to více už proto, že jsme to zažili na vlastní kůži. Že Rusovi nic cizího není lidské, to konečně známe také, a že Rus nic nenávidí tolik, jako své nepřátele, leda snad své bývalé přátele, to se také ví. Rusko aktivizuje své agenty v Česku: Zdeněk Zbytek - komunistický generál který chtěl během Sametové revoluce poslat tanky na demonstrující studenty. Dnes miliardář s vazbami na Rusko. Prezidenta Zemana uvedl k mnoha ruským oligarchům včetně klíčových bossů ruských státních firem jako Ruské železnice nebo Lukoil. Petr Vladovič - někdejší nejmladší starosta. Nestyděl se urážet Václava Havla a rozpad SSSR považuje za největší tragédii minulého století. Přítel Zdeňka Zbytka a mnoha kontroverzních ruských a ukrajinských podnikatelů, specializující se na bezpečnost. Jan Korál - Stojí za webem NWOO.org, který mimo jiné popisuje události na Ukrajině výlučně prokremelskou optikou. Jak Jan Korál říká, je to proto, že v Česku podle něj lidem chybí ruský pohled na světové události. “A tak to chci napravit,” 

Zobrazit celou diskusi