Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko je ráj ruských špionů! Chystá se nová studená válka a přituhuje i u nás

Autor: Tomáš Belica, Jakub Kopřiva - 
16. března 2018
05:00

Nová studená válka je na spadnutí. Do vlasů si kvůli diplomatům vjely Rusko a Spojené království. A ve hře jsme i my. Britové totiž měli požádat naši vládu, aby vyhostila některé ruské zpravodajce s diplomatickým krytím. Jak je to s ruskými špiony v Česku?

K vyhoštění Rusů s diplomatickým krytím už přistoupila britská premiérka Theresa May (61). »Dopálila« ji březnová otrava ruského exšpiona Sergeje Skripala (66) a jeho dcery v Salisbury, což považuje za provokaci Kremlu. Po jejím rozhodnutí musí ostrovní království opustit 23 lidí. A do »války o špiony« chce zapojit i Česko – v naší zemi jsou dle dobře informovaného zdroje špiony dvě třetiny ruských diplomatů!

Otázka na Babiše

Kabinet v demisi v čele s premiérem Andrejem Babišem (63, ANO) měl ve středu od Britů neformálně pomocí diplomatických cestiček dostat otázku, zda bychom neměli vyhostit některé ruské zpravodajce. Psal o tom Respekt. Blesk k věci kontaktoval britského velvyslance v Česku Nicka Archera (57). „Británie se jasně vyjádřila, že viní ruskou vládu, a nikoli ruský lid z otravy osob nervově paralytickou látkou,“ řekl s tím, že se jeho země obrátila na své spojence a požádala je o podporu a solidaritu. „Nad rámec těchto opatření nebudu nyní poskytovat informace o dalších krocích, které Británie přijme, aby přivedla Rusko k odpovědnosti,“ odpověděl neurčitě na dotaz ohledně vyhošťování ruských diplomatů, čti špionů, z Česka.

Ministerstvo zahraničí ale žádnou takovou informaci nemá. Jak navíc Blesku řekla mluvčí rezortu Michaela Lagronová, právě na ně by se britská diplomacie obrátila jako na první. „Českou republiku Velká Británie na diplomatické vyhoštění ruských diplomatů nekontaktovala,“ sdělila. A nemá ani zprávu, že by tak Britové učinili v jakékoliv jiné zemi.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (61, ANO) už útok na Skripala odsoudil. „Na území členského státu Aliance byl poprvé od jejího vzniku bezprecedentně použit ofenzivní nervový plyn. Tento nepřípustný akt co nejostřeji odsuzujeme a vyjadřujeme Velké Británii naši plnou solidaritu,“ uvedl. A Britové to ocenili.

Diplomatická přesilovka

Podle dobře informovaných zdrojů z okolí bezpečnostních služeb se v Česku špionáží zabývají až dvě třetiny ruských diplomatů. Jenže vyhostit je není tak snadné. To totiž téměř vždy vede ke stejnému kroku na opačné straně. A jelikož mají Rusové u nás přesilu v počtu diplomatů, mohlo by se stát, že by v Moskvě na české ambasádě nezbyl nikdo. V Česku sídlilo k 1. červnu 2017 nejvíce diplomatických pracovníků právě na ruské ambasádě. Celkem 129, z čehož 48 bylo diplomatů a 81 administrativních nebo technických pracovníků. Ve stejné době měli Američané kolem 70 zaměstnanců a čínskou ambasádu obsluhovalo kolem 25 lidí. V roce 2015 jsme vyhostili 11 ruských diplomatů. Rusové se u nás i tak cítí bezpečně, obzvlášť v současné době, kdy je v Česku proruské klima.

Kdo je otrávený Skripal

Exšpiona Sergeje Skripala a jeho dceru otrávil někdo v neděli 4. března v anglickém Salisbury. Šance na uzdravení je minimální. Skripal, který spolupracoval s britskou tajnou službou MI6, působil dříve jako ruský zpravodaj a za spolupráci s cizími agenty byl odsouzen. Měl vyzradit identitu a umístění některých ruských špionů v Evropě. Otráven byl zřejmě látkou s přezdívkou novičok. Jedná se o řadu nervových látek vyvinutých v Sovětském svazu. Cílem bylo vyrobit smrtící zbraň, kterou by neodhalila detekční zařízení NATO.

 

Jak fungují Kremelské výzvědy?

Zatím nejaktuálnější Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2016 konstatuje, že oproti předchozímu roku aktivita ruských rozvědek v ČR vzrostla. Podívejte se, co se v ní píše.

Rizikem jsou diplomaté…

„Ruské zpravodajské služby nezměnily svůj extenzivní přístup k využívání nedeklarovaných zpravodajských důstojníků využívajících diplomatického krytí. Ruský diplomatický personál tak zůstává nejvýznamnějším zdrojem rizika nevědomého kontaktu se zpravodajským důstojníkem cizí moci, a dlouhodobě si tak stále drží tento negativní primát v diplomatickém sboru deklarovaném v ČR.“

…i ukecaní Češi

„Ruské zpravodajské služby v ČR dlouhodobě disponují kvalitní sítí informačních, přístupových a vlivových kontaktů, kterou dále rozvíjely. Dotčení Češi nepředávají ruské straně utajované informace, ale ve velkém rozsahu jí vyzrazují citlivé interní informace. Byť Rusové získávali informace neutajované, jejich charakter a rozsah způsoboval ČR větší škody než vyzrazení informace utajované.“ Podle ředitele služby Michala Koudelky mají ale Češi jednu výhodu. „Z profesionálního hlediska to dělají výborně, ale nikoliv zcela úspěšně. Lidé u nás nejsou hloupí, a to je dobře.“

Jaro potlačili a už tu zůstali

Personální přebujelost ruské ambasády se datuje už od 60. let minulého století, když Sověty vyděsily demokratizační procesy v Československu. Tehdejší šéf KGB Jurij Andropov rozhodl, že jediným způsobem, jak ten proces potlačit, bude vyslání sovětských špionů na ambasádu v Praze. Vznikla tady první rezidentura ve střední Evropě. I když pražské jaro bylo potlačeno, špioni tu zůstali. Rusové navázali řadu kontaktů a od 60. let jsou tu kontinuálně. A proč jich je tu tolik? Jeden z důvodů může být podle odborníků i to, že odsud řídí operace v evropských zemích, hlavně proti Německu.

marais ( 17. března 2018 09:45 )

Je zajimavé, že nejvíc otrav špionů a exšpionů se děje v dosahu Mi6 a v Anglii. Co říkáte?

astalavista ( 16. března 2018 15:22 )

astalavista ( 16. března 2018 15:16 )

zuka ( 16. března 2018 14:34 )

Promiň, ty máš k debilitě nejblíž ze všech na Blesku, senilo. Za každým vidíš zdenky a hubu máš nevymáchanou. Už nereaguju. Jinde je diskuze, s tebou otrava proto jsou tam.

zuka ( 16. března 2018 14:22 )

Jsi divnej. Asi tě v dětství moc tloukli, nebo tě zavrhly děti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa