Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Návrat studené války? Rusové prý v Nikaragui otevřeli komplex pro špehování USA

Autor: nka - 
10. dubna 2017
19:41

Nový komplex, který za betonovými zdmi a ostnatým drátem vystavěli ve středoamerické Nikaragui Rusové, vyvolal znepokojení pracovníků nedaleké americké ambasády. Ti se domnívají, že areál označovaný za středisko systému GLONASS je ve skutečnosti špionážním centrem. Napsal to americký deník Washington Post.

Areál stojí na kraji vulkánu v nikaragujské metropoli Managua a ze svahu má výborný výhled na 16 kilometrů vzdálenou budovu amerického velvyslanectví.

Vztahy USA a Ruska významně zhoršil americký zásah v Sýrii. Podívejte se, jak tady Spojené státy zaútočily:

Podle oficiálního vyjádření nikaragujských úřadů jde jen o stanici polohovacího systému GLONASS, ruské obdoby polohovací služby GPS, kterou tady Rusové slavnostně otevřeli minulý týden.

Jak během ceremonie při zahájení jejího provozu prohlásil nikaragujský viceprezident Rosario Murillo, stanice umožní lépe předpovídat zemětřesení i jiné živelné pohromy a plánovat sklizeň.

Tím si ale nejsou tak docela jistí američtí diplomaté, podle nichž může komplex s obrovskými satelity a anténami mít „dvojí účel“ a vedle hlavní činnosti také špehovat pracovníky ambasády.

 „Spojené státy by měly být znepokojeny. Nikaragua pro Rusko představuje předmostí, které rozšíří možnosti jeho rozvědky a umožní mu vměšovat se do voleb v zemi geograficky blízké USA,“ řekl deníku vysoce postavený úředník ministerstva zahraničí za Obamovy administrativy Juan Gonzales.

Vedení americké diplomacie zatím hrozbu nepovažuje za bezprostřední, do Nikaraguy však preventivně přemístilo několik diplomatů se zkušenostmi z Ruska a znalostí ruštiny.

Rusové mají ve středoamerické zemi podle odhadů na 250 zástupců silových složek a jejich válečné lodě mohou kotvit v místních přístavech.

Podívejte se, jak se žije v Nikaragui:

Zobrazit celou diskusi