Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko hrozí: Útok na syrskou základnu byl aktem agrese a bude mít důsledky

Autor: nka, ČTK - 
7. dubna 2017
17:25

Rusko odsoudilo americký útok na základnu syrského letectva, při němž zemřelo 16 lidí včetně 9 civilistů. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov ho označil za „akt agrese vůči svrchovanému státu“, který „nevyhnutelně povede k negativním důsledkům“. Západní země oproti tomu bombardování schválily jako přiměřený vzkaz, který má Sýrii od dalších útoků na civilisty odradit.

Spojené státy v pátek brzy ráno zaútočily na leteckou základnu syrské armády nedaleko Homsu, z níž v úterý startovala letadla, která podle Washingtonu zaútočila chemickými zbraněmi na Chán Šajchún. Po otravě zatím nepotvrzeným plynem, zřejmě sarinem, tady zemřelo přes osm desítek lidí.

 Video: Co se děje v Sýrii?

Video  Trump poslal odvetu za utrpení dětí: USA bombardovaly Sýrii.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Západ incident připisuje syrskému režimu, ten to opakovaně odmítl. Také Rusko považuje obvinění Damašku z použití chemických zbraní za dosud neprokázaná.

Mezi oběťmi náletu jsou i civilisté

Mezi mrtvými při pátečním útoku na základnu jsou údajně i děti. „Bilance je sedm mrtvých vojáků a devět mrtvých civilistů, mezi nimi čtyři děti z obcí poblíž letecké základny, na kterou dopadly střely,“ sdělil telefonicky guvernér Talál Barazí nezávislé novinářce Natalii Sanchaové. Z jejího twitterového účtu citoval španělský deník El País.

Údaje o materiálních škodách na základně se liší. Ruská televize Rossija 24 přinesla záběry zničené základny, na nichž byly vidět trosky a krátery. Uvedla, že bylo zničeno devět letadel, ale hlavní ranvej zůstala relativně nepoškozena. Libanonská televize dříve informovala, že syrská armáda stačila před útokem evakuovat většinu svých letadel.

Ruské ministerstvo obrany pak uvedlo, že efektivita amerického útoku byla „krajně nízká“. Z 59 raket Tomahawk doletěla na místo určení jen necelá polovina. „Podle našich údajů doletělo na syrskou základnu jen 23 raket. Kam dopadlo dalších 36, není známo,“ řekl mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.

Útok schválili představitelé západních zemí. „(Americký) zásah byl omezený na jednu základnu, byl zcela přiměřený,“ uvedl britský ministr obrany Michael Fallon. Dodal, že jeho cílem bylo odradit syrský režim od dalších útoků chemickými zbraněmi.

Šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault označil americký úder za varování zločinnému režimu. Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová krátce poté ve společném prohlášení uvedli, že Paříž i Berlín budou nadále prostřednictvím OSN usilovat o mírové řešení syrské krize. „Za současný vývoj situace nese odpovědnost (syrský prezident Bašár) Asad,“ uvádí komuniké.

 

Předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že americký úder v Sýrii ukazuje potřebnou rozhodnost proti barbarským chemickým útokům. Tusk, který řídí jednání prezidentů a premiérů evropské osmadvacítky, doplnil, že EU bude s USA spolupracovat na ukončení brutality v Sýrii. 

Souhlas s akcí USA vyjadřovali vesměs i čeští politici. „ČR chápe vojenský zásah USA jako snahu předejít dalším chemickým útokům v Sýrii proti civilnímu obyvatelstvu,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo zahraničí. Podobně se vyjádřil také premiér Bohuslav Sobotka. Podle ministra obrany Martina Stropnického nelze reakci USA považovat za přemrštěnou.

Chán Šajchún zasáhl další nálet

Město Chán Šajchún, v němž v úterý zemřelo na otravu jedovatým plynem přes 80 lidí, se mezitím v pátek opět stalo terčem náletu. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), podle níž zatím nejsou zprávy o obětech.

SOHR uvedla s odvoláním na svědky z místa, že neidentifikovatelné letadlo bombardovalo silnici na severním okraji města Chán Šajchún. Nálet způsobil materiální škody, ale zatím nejsou zprávy o tom, že by při něm někdo zahynul.

lunatic ( 7. dubna 2017 23:49 )

Putin tam pošle asi Alexandrovce

308win ( 7. dubna 2017 22:24 )

Kdo z vás sloužil v Armádě a dával pozor při těch chemických blbostech tak si určitě pamatuje že SARIN je tak Účinný že stačí množství co by se vešlo na špičku nože a je po vás do 30minut a neže se budete procházet bez OPICHU v jeho mlze a pak si ještě vyhledáte doktora a budete dávat interviu. Někdo si dělá pr del a vy mu to hezky papáte

19jirka74 ( 7. dubna 2017 21:25 )

Pamatuji už v 2011 použil Asad chem.zbraně proti svým lidem!!!Rusko to ví a jen tiše přihlíží!!!

gabreta ( 7. dubna 2017 20:47 )

Důvod k okupaci Iráku pro Amíky: Výroba a sklady chemických zbraní hromadného ničení. Po rozmlácení Iráku se nenašly ani laboratoře na výrobu hašiše! Teď je to v Sýrii stejný. Ta zas*raná, agresivní sebranka likviduje jeden stát za druhým a podplacení kašpaři v OSN mlčí!

lunatic ( 7. dubna 2017 19:07 )

Nad slovy prezidenta Putina se vždy skvěle pobavím

Zobrazit celou diskusi