Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bezvládná dětská tělíčka a pěna u pusy: V Sýrii prý útočili jedovatým plynem

Autor: ČTK, deb - 
4. dubna 2017
15:25

Letecký útok v syrské provincii Idlib si v úterý vyžádal nejméně 100 obětí a 400 raněných. Desítky dalších lidí byly zraněny. Tvrdí to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), podle níž jsou oběťmi civilisté. SOHR uvedla, že útočila letadla syrské vlády či jejího podporovatele Ruska a že byl použit toxický plyn. Syrská armáda v úterý ale opět odmítla, že používá chemické zbraně, a ruské ministerstvo obrany popřelo, že by jeho letadla v úterý v daném místě útočila.

Podle UOSSM může bilance dále růst, většina raněných trpí dýchacími potížemi. Podle tohoto zdroje nejprve letadla zaútočila na vesnici Chán Šajchún jižně od města Idlib a později znovu na zařízení, kam záchranáři sváželi raněné. „Od 06:30 tam bylo přes 40 útoků. Počet obětí roste nejenom kvůli útokům na oblast Idlibu, ale také kvůli nechemickým útokům v Hamá,“ sdělil zdroj z UOSSM.

Letecký útok byl proveden v úterý ráno v oblasti ovládané povstalci na severozápadě Sýrie ve městě Chán Šajchún. Organizace SOHR citovala místní zdravotníky, podle nichž se řada lidí udusila. Zdravotníci popsali, že lidé po útoku zvraceli a měli pěnu u úst. Povahu plynu SOHR nespecifikovala. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu informátory.

Takhle to vypadalo na místě krátce po útoku. Upozorňujeme, že jde o drastické záběry:

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

SOHR původně informovala o nejméně 18 obětech a desítkách zraněných. Posléze počty mrtvých zvyšovala. „Oběti zemřely po převozu do nemocnice. Šlo o samé civilisty,“ řekl agentuře AFP před polednem SELČ šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán, když hovořil o 58 obětech. Agentura Anadolu už dříve uvedla, že šlo o útok chlorem a že zemřelo nejméně 43 lidí. Dalších více než 215 osob bylo podle turecké státní agentury zraněno.

Zdroj ze syrské armády podle agentury Reuters popřel, že by vláda kdy použila chemické zbraně. Řekl, že armáda nepoužívá ani nepoužila chemické zbraně „ani v minulosti a nechystá se k tomu ani v budoucnu“.

Úterní letecký útok odsoudila i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která zodpovědnost za něj připsala syrskému režimu. Útok odsoudil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který o něm hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. K útoku se vyjádřil také turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, podle něhož to může ohrozit mírové vyjednávání v Astaně. 

Francie v úterý požádala o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN. „Dnes ráno se v provincii Idlib odehrál nový a zvláště závažný chemický útok. První informace hovoří o velkém počtu obětí,“ zdůvodnil žádost ministr Jean-Marc Ayrault. Před středečním jednáním v Bruselu o pomoci Sýrii také řekl, že Evropa nemůže hrát roli při obnově Sýrie, aniž by se tato země důvěryhodně transformovala.

SOHR i další aktivisté dlouhodobě obviňují syrský režim z použití chemických zbraní, což syrská vláda odmítá. Naposledy v únoru zveřejnila organizace Human Rights Watch (HRW) zprávu, podle níž syrské vládní vrtulníky v loňských bojích o město Aleppo na severu Sýrie shazovaly na obytné čtvrti barely s chlorem. HRW uvedla, že vycházela z rozhovorů se svědky a z analýzy videoklipů a fotografií.

VIDEO: Ustupující bojovníci ISS nastražují výbušniny i do plyšových medvídků 


VIDEO: Podívejte se prostřednictvím dronu na válkou zničené Aleppo
Video  Video z dronu: Nahlédněte do válkou zničeného Aleppa.  - Reuters/Blesk/GOTHIC21_12-Warrior_Procession
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xxxx678 ( 4. dubna 2017 17:37 )

Proboha, jsou to DĚTI!!!!!!Ten dole, agfor, za takové jako jsi ty, se stydím, jsi odporný.

snehulak ( 4. dubna 2017 17:07 )

Nemáte k článku nějaké další PRÝ informace?

agfor ( 4. dubna 2017 17:00 )

Aspoň bude Evropa živit méně "uprdlíků"

Zobrazit celou diskusi