Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejméně 42 lidí zemřelo při modlitbě v mešitě. Letadlo na ně hodilo bombu

Autor: ČTK - 
16. března 2017
21:17

Nejméně 42 lidí zemřelo při dnešním bombardování mešity v obci kontrolované syrskými povstalci, která leží u syrského Halabu (Aleppa). Desítky osob utrpěly zranění, informovala exilová organizace syrských ochránců lidských práv SOHR. Turecká státní agentura Anadolu tvrdí, že mrtvých je 58 a další jsou pod troskami. SOHR neuvedla, kdo má bombardování na svědomí. Agentura Anadolu s odvoláním na místní civilní obranu napsala, že za útokem je patrně Rusko.

Nálet na vesnici u města Atárib asi třicet kilometrů jihozápadně od Halabu se uskutečnil v době, kdy v místní mešitě bylo mnoho lidí na večerní modlitbě. Podle místních zdrojů se tam nacházelo asi 300 osob. Většina obětí i zraněných jsou civilisté.

„Válečný letoun, podle našeho mínění ruský, bombardoval mešitu během modlitby,“ citovala Anadolu zdroj z civilní obrany. Dodal, že v té době bylo v mešitě 200 až 300 lidí.

Oblast jihozápadně od Halabu, který v prosinci dobyla vládní vojska s pomocí Ruska, je ovládána syrskými povstalci. V regionu proto operují letouny syrského režimu a ruské stroje, ale také letouny mezinárodní koalice v čele s USA, která bojuje proti džihádistickým skupinám.

V Sýrii platí od konce prosince příměří, které bylo dojednáno za zprostředkování Ruska, Turecka a Teheránu. Nevztahuje se ale na teroristické organizace, jako jsou Islámský stát (IS) či koalice Tahrír aš-Šám, jež sdružuje skupiny s vazbami na teroristickou síť al-Káida.

Podívejte se na první záběry z místa:

Podívejte se na starší video ukazující, jak vypadá válkou zpustošené Aleppo:

Video  Video z dronu: Nahlédněte do válkou zničeného Aleppa.  - Reuters/Blesk/GOTHIC21_12-Warrior_Procession
Video se připravuje ...