Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fotograf zachránil po útoku malého hocha. Pak našel mrtvolky dětí a zhroutil se

Autor: Mii, ČTK - 
18. dubna 2017
21:05

Hrůzy sobotního útoku v syrském městě Aleppo, při kterém zemřelo 126 lidí, ukazují nově zveřejněné snímky. Nachází se na nich fotograf Abd Alkader Hadak, jenž se místo toho, aby masakr zachytil, rozhodl zachránit malého chlapce. Jakmile se mu to podařilo, spatřil ale mrtvoly dalších dětí a emočně se zhroutil.

Abd Alkader Hadak je válečný fotograf pracující v Sýrii. S několika kolegy byl svědkem toho, když v sobotu v konvoji s evakuovanými Syřany explodovala nálož a zavraždila více než stovku lidí.

Fotografa výbuch zasáhl, ale nijak vážně nezranil. Muž se proto rozhodl pomoci obětem, kterými byla poseta celá zem. Vzal do náruče malého chlapce a utíkal s ním ke zdravotníkům. Cestou minul řadu mrtvých těl. Tíhu situace nakonec nezvládl a v slzách se zhroutil na zem. Vše zachytily fotografie, které pořídil jeho kolega.

VIDEO: Jak je rozděleno území Sýrie?

„Bylo to příšerné, všude kolem vás umíraly děti. Emočně jsem to nezvládl. To, co jsem s kolegy zažil, je nepopsatelné,“ uvedl Hadak pro CNN. Dodal také, že neví, zda dítě, které zachránil, přežilo.

Desítky mrtvých dětí

Sobotní útok na konvoj s evakuovanými Syřany nepřežilo 126 lidí. Oznámila to exilová organizace ochránců lidských práv (SOHR), podle níž je mezi mrtvými 68 dětí. Počet obětí se přitom od soboty opakovaně zvyšuje – předchozí bilance hovořila o 112 mrtvých. Na konvoj u Aleppa zaútočil sebevražedný atentátník s nákladním autem plným výbušnin.

Autobusy, které se staly terčem útoku, čekaly na povolení pokračovat v evakuaci. Vezly lidi ze čtyř lokalit, které byly dlouhodobě obléhány povstalci nebo spojenci syrské armády. Podle Ramího Abdar Rahmána ze SOHR je 109 obětí ze šíitských vesnic Fúa a Kafrája, zbylí mrtví jsou humanitární pracovníci a povstalci.

sores ( 19. dubna 2017 17:27 )

Ať si mužský dají do h.u.by na louce a třeba se zabijí, ale proč to mají odnášet malé dětičky a jejich matky???????? Na to by měl být zákon, kdo zabije dítě nebo matku okamžitě trest smrti!!!!

provokaterka ( 19. dubna 2017 16:40 )

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/435487-americky-expert-zpochybnil-odpovedn ost-syrie-za-utok-sarinem.html

fotrpjotr ( 19. dubna 2017 11:56 )

Jak by bylo na světě krásně bez USA.

Milann ( 19. dubna 2017 11:11 )

Máš hlavu je na čepici?

sores ( 19. dubna 2017 11:11 )

Odporná realita v 21 století!!!! Nejvíc mně s.e.r.e že to odskáčou nevinné dětičky a matky!!! Ti s válčením mužských přeci nemají nic společného, mužský už od evoluce člověka pořád jen válčí,zabíjí a rvou se! Je to ta nejodpornější vlastnost jaká může být u živočicha!!!

Zobrazit celou diskusi