Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trump kvůli chemickému útoku zasypal Sýrii raketami: Ukončeme masakr, burcuje

Autor: ČTK, bud - 
7. dubna 2017
06:51

Spojené státy v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu na západě Sýrie. Vypálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle různých zdrojů jich bylo 50 až 60. Cílený útok nařídil prezident Donald Trump, který v projevu vyzval k ukončení krveprolití v blízkovýchodní zemi. Syrská státní televize útok potvrdila a označila jej za americkou agresi. Vyžádal si podle ní ztráty na životech.

Prezident Trump v proslovu z floridské rezidence Mar-a-Lago potvrdil, že cílený útok na leteckou základnu v Sýrii nařídil. Podle něj byl ze základny vedený chemický útok na Chán Šajchún. Civilizované národy prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze ukončit masakr a krveprolití v Sýrii.

Přehledně: Co se děje v Sýrii?

Video  Trump poslal odvetu za utrpení dětí: USA bombardují Sýrii  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Podle Trumpa byl útok provedený v „životním národním bezpečnostním zájmu“ Spojených států. Jeho cílem bylo zabránit šíření a užívání chemických zbraní. O tom, že Sýrie použila zakázanou chemickou látku na zabíjení nevinných civilistů, podle něj není pochyb.

Mluvčí Kremlu řekl, že zásah USA v Sýrii v reakci na chemický útok v Chán Šajchúnu poškodí rusko-americké vztahy. Sýrie prý nemá chemické zbraně.

Co o útoku řekl český ministr obrany? Podívejte se na video:

Spojené státy podle Pentagonu o chystaném útoku informovaly i Rusko. Zástupce velvyslance při OSN Vladimir Safronkov krátce před oznámením o ostřelování základny varoval před negativními následky vojenské intervence Spojených států v Sýrii. Pentagon uvedl, že při útoku necílil na ty části základny, o kterých se domnívá, že jsou na nich přítomny ruské síly.

Chemický masakr, při kterém umíraly děti: Varujeme, záběry jsou drastické:

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Syrská státní televize potvrdila dopad několika střel na leteckou základnu na západě země. Útok nařízený prezidentem Donaldem Trumpem označila za americkou agresi. Podle státní televize si útok Spojených států na syrské vojenské cíle vyžádal oběti. Jejich počet ani žádné další detaily televize, kterou ovládá režim prezidenta Bašára Asada, neuvedla.

Spojené státy obvinily režim prezidenta Asada, že v úterý zabil desítky lidí použitím chemické látky, zřejmě sarinu. Prezident Trump už ve čtvrtek označil syrského prezidenta za muže odpovědného za běh věcí v Sýrii a uvedl, že by se něco mělo udělat. Ministr zahraničí Rex Tillerson zároveň v souvislosti s vývojem v Sýrii přislíbil přiměřenou odpověď.

OSN zatím útok neodsoudilo

Rada bezpečnosti OSN ani na druhém mimořádném zasedání nehlasovala o rezoluci, která požaduje odsouzení úterního chemického útoku v Chán Šajchúnu. Místo hlasování o původním návrhu připraveném Francií, Británií a USA se objevily hned dva protinávrhy. Ruský zástupce v Radě bezpečnosti varoval před negativními následky případné intervence USA v Sýrii.

Proti návrhu tří západních zemí se postavilo Rusko, které je spojencem režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Právě Asada západní země včetně USA obviňují z úterního chemického útoku, který si vyžádal přinejmenším sedm desítek obětí. Podle Moskvy ale plyn unikl po bombardování povstaleckého skladu zbraní.

Děsivé fotografie z místa neštěstí:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Desterz ( 9. dubna 2017 09:23 )

Přesně tak. Asad by musel být zcela šílený, kdyby za situace, když všude vyhrává, sám sebe pohřbil použitím chemických zbraní. Zato někomu jinému se to náramně hodí do krámu.

Limone ( 8. dubna 2017 02:57 )

Jejich problém, který řeší takovým způsobem jak uznají za vhodné !!!I Už toho bylo dost a odpad je třeba srovnat ze zemí !!!

sakajeva ( 7. dubna 2017 17:59 )

Nejlepší je ukončit masakr masakrem.

hanka666 ( 7. dubna 2017 16:23 )

Trump si nyní chrání svou kůži.

Milann ( 7. dubna 2017 16:21 )

Kdo obvinil Irák aniž se to zakládalo na pravdě a jak to dopadlo, dodnes kvůli tomu umírá také spousta nevinných. Libye také v Sýrii to asi udělali stejně pokud bomba zasáhla sklad opozice tak kdo vlastnil plyn nebo to někdo při bombardování odpálil aby byla záminka.

Zobrazit celou diskusi