Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trumpovi navzdory: USA přijme Syřany, které zastavil prezidentův dekret

Autor: mah - 
11. března 2017
15:01

Napoprvé to Donaldu Trumpovi se zákazem vstupu lidem ze sedmi muslimských zemí nevyšlo. Potom, co první protiimigrační dekret zrušil soud, začala americká administrativa pracovat na jeho upravené verzi. I v té se ale v pátek objevila první trhlina, když soud ve Wisconsinu rozhodl, že ze Sýrie mohou přicestovat manželka a dcera uprchlíka, který již v USA pobývá. Informovala o tom agentura Reuters.

Nejnovější rozhodnutí vynesené federálním soudcem Williamem Conleyem platí pouze pro jednu rodinu syrského uprchlíka. Ten podal stížnost anonymně, protože se bál o bezpečí své manželky a dcery, které zatím žijí ve zničeném syrském Aleppu. Podle soudce žalující dokázal, že jeho rodina by musela čelit hrozbě velkého nebezpečí na životech, kdyby byla nucena zůstat v Sýrii.

Syřan, který se na soud obrátil, se do Spojených států dostal v roce 2014. Tehdy utíkal před takřka jistou smrtí z rukou jedné z náboženských skupin, které bojovaly v Aleppu.

Úspěšně žádal i o azyl pro svou manželku a dceru. S tím, že obě prošly procesem přísných amerických kontrol a jejich žádosti byly připraveny k závěrečnému zpracování. To však zastavil první z Trumpových dekretů.

Původní příkaz prezidenta Spojených států, který kromě zastavení dvou zmíněných azylových řízení způsobil i chaos a demonstrace na letištích v USA, zakazoval vstup občanům ze sedmi muslimských zemí na 120 dní. Uprchlíci ze Sýrie se do země neměli dostat nikdy. 

Nový zákaz má několik změn. Těmi reaguje na rozhodnutí amerických soudů i protesty Trumpovy administrativy. Ze seznamu zakázaných zemí vyškrtnul Irák. Syrským uprchlíkům by se omezení navíc mělo dotýkat pouze stejnou dobu jako ostatních.

Federální soud v Seattlu, který svým rozhodnutím zastavil první dektret, se k jeho nové verzi v pátek vyjádřil také. Tentokrát zamítavě zareagoval na žádost, aby působnost svého rozhodnutí rozšířil i na druhou verzi Trumpova rozhodnutí. Podle soudců právníci nedodali dostatek podkladů, aby o věci mohl znovu rozhodovat. 

Donald Trump není prvním prezidentem, který chtěl omezit vstup cizinců do USA:

Zobrazit celou diskusi