Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dětem ve vypleněném Aleppu pomáhají české hračky. Dostaly jich stovky

Autor: bru/ČTK - 
11. března 2017
15:30

Děti v syrském městě Halab (Aleppo), které loni před Vánoci po čtyřech letech bojů s povstalci ovládla syrská armáda, dostaly na začátku března stovky hraček z České republiky. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí. Sbírku hraček organizoval odbor Blízkého východu a severní Afriky tohoto ministerstva. Další hračky z Česka rozdělí Syrský arabský půlměsíc (SARC) v nejbližší době dětem v okolí hlavního města Sýrie Damašku.

Plyšová zvířátka a hračky určené ke vzdělávání byly do Sýrie dopraveny společně s dodávkami humanitární pomoci, kterých Česko poslalo do Sýrie několik. Součástí zásilek jsou také zdravotnické pomůcky či sušené mléko.

„Část hraček směřovala přímo dětem zasaženým probíhajícím konfliktem a SARC je předával prostřednictvím svých center,“ uvedlo ministerstvo. Další hračky převzala centra pro postižené děti. „Darované věci pomohou s výukou a rehabilitací dětských pacientů,“ dodalo ministerstvo.

Podívejte se na místa, kam právě dopadly bomby:

Video  Hrůza v přímém přenosu: Kamery snímaly místa, kam padly bomby.  - KameraOne
Video se připravuje ...

Česká republika poskytuje humanitární pomoc obyvatelstvu uvnitř Sýrie i syrským uprchlíkům v regionu od počátku konfliktu. Od roku 2012 do loňska bylo na pomoc obyvatelstvu Sýrie a syrským uprchlíkům v okolních zemích z humanitárního rozpočtu českého ministerstva zahraničí vynaloženo více než 100 milionů korun.

Loni v červnu vláda pro Sýrii schválila humanitární, rozvojovou a rekonstrukční pomoc dohromady za 195 milionů korun do roku 2019. Pomoc by se mimo jiné měla zaměřit na podporu vzdělávání či obnovu zdravotnických, vzdělávacích a sociálních zařízení.

Chlapec, který se stal symbolem dětského utrpení v Aleppu:

Video  Zraněný pětiletý chlapeček v syrském Aleppu  - AMC
Video se připravuje ...

Česko podporuje uprchlíky i lidi zasažené válkou

Celkem za loňský rok vydala Česká republika na humanitární pomoc přes sto milionů korun. Většinu peněz poskytla obětem válek zejména v Iráku, Sýrii a v afrických zemích.

Bratři přišli o zbytek rodiny, takhle reagovali, když v nemocnici našli aspoň jeden druhého:

Video  Dojemné setkání bratrů, kteří přišli o sourozence  - Reuters
Video se připravuje ...

Pro letošek počítá česká diplomacie s navýšením rozpočtu na humanitární projekty na 130 milionů korun. Výrazná část rozpočtu půjde opět na podporu uprchlíků, vysídlených osob a zemí postižených konfliktem.

rockyshowman ( 11. března 2017 15:39 )

 A našim dětem zase pomáhají posbíreaná plastová víčka.

Zobrazit celou diskusi