Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Trump podepsal nový dekret proti muslimům. Do USA nesmí lidé šesti států

Autor: mah, ČTK - 
6. března 2017
18:05

Prezident Donald Trump v pondělí podepsal upravený dekret, který zakazuje vstup do země občanům šesti muslimských zemí. Největším rozdílem je vyškrtnutí Iráku ze seznamu. Nový příkaz by měl být upravený tak, aby se neopakovala situace jako před šesti týdny. Originální dekret tehdy zneplatnily soudy jako protiústavní.

Nový příkaz zakazuje na 90 dní vstup občanům Iránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie. Irák, který na původním seznamu byl, slíbil, že zvýší spolupráci při prověřování svých občanů žádajících o americká víza. V dekretu je také nově výslovně uvedeno, že se netýká lidí, kteří už mají platná víza nebo dlouhodobá pracovní povolení.

„Irák je významným spojencem v boji proti ISIS,“ zdůvodnil změnu na tiskové konferenci ministr zahraničí Rex Tillerson, který použil jednu ze zkratek teroristické organizace Islámský stát. Americké úřady podle něj zajistí spolu s iráckou vládou opatření, která zabrání cestovat do USA „lidem s kriminálními či teroristickými úmysly“.

 Trump zároveň na 120 dní pozastavil celý americký program na přijímání uprchlíků. 

Problémy s prvním zákazem

Znění původního příkazu vyvolalo na letištích v USA i ve světě chaos. Kvůli jeho nejasnému znění měli problémy s návratem i lidé, kteří již několik let ve Spojených státech legálně žijí. Zároveň se kvůli němu Trump dostal do sporu se soudy, které skoro okamžitě původní návrh označily za protiústavní.

První dekret, který zakazoval vstup občanům muslimských zemí, podepsal Donald Trump už 27. ledna. Ten měl na 120 dní pozastavit program na přijímání uprchlíků, těm ze Sýrie dokonce zakazoval vstup až do odvolání a na 90 dní zakazoval vstup občanům ze sedmi zemí, se kterými se pojí obavy z terorismu.

Hned o den později 28. ledna podali proti příkazu první žalobu dva Iráčané, které zadrželi na letišti v New Yorku.

31. ledna Donald Trump odvolal ministryni spravedlnosti Sally Yatesovou, která vyjádřila nesouhlas s jeho dekretem.

3. února byl Trumpův dekret zablokován federálním soudem v Seattlu. Verdikt byl platný na celém území USA. Trump označil výrok soudce za směšný.

 

9. února Odvolací soud v San Francisku zamítl odvolání vlády USA. Potvrdil tak platnost rozhodnutí federálního soudu. Trump prohlásil, že chce dekret dál soudně prosazovat.

Soudům se zdál první dekret diskriminační a v rozporu s Ústavou USA. Problémem byla část, která mluvila o přednostním přijímání uprchlíků hlásících se ke křesťanství. Podle americké ústavy nejde upřednostňovat lidi na základě náboženství.

jirka.jb ( 7. března 2017 12:20 )

Kdy ty zasraný vítači pochopí že to je ochrana proti terorizmu,nějaké opatření se dělat musí,jestli je správné to ukáže čas nebo alespoň do té doby než se najde lepší opatření.Alespoň se snaží něco dělat. Vítači islámu akorát budou vymýšlet proti prezidentu hovadiny.

308win ( 6. března 2017 21:17 )

Jo a my jsme podle Ušáků rasisti a xenofobové

yokky ( 6. března 2017 18:40 )

*** DONALD TRUMP *** super,,,,u are smart men,,,,,bravo......😎😎😎😎😎😎😎😄😄😄😄😄😄😄

Zobrazit celou diskusi