Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mariňáci si posílali nahé „vojandy“ a peprně je komentovali. V USA řeší skandál

Autor: mah - 
6. března 2017
17:45

Americké ministerstvo obrany vyšetřuje výrazné porušení disciplíny. Zjistilo, že si až několik tisíc příslušníků námořní pěchoty mezi sebou na Facebooku posílalo fotky svých polonahých a nahých kolegyň. Obrázky se objevovaly v neveřejné skupině Marines United, jejímiž členy bylo až 30 tisíc mariňáků. Pod každým se také objevovaly vulgární a sexuálně urážlivé komentáře. V pondělí o tom informovala BBC.

Na to, co se ve skupině objevuje, upozornila nezisková organizace The War Horse, kterou vede Thomas Brennan, sám veterán námořní pěchoty. Facebook skupinu už zakázal. Do vyšetřování se dala také Námořní kriminální vyšetřovací služba (NCIS).

Celá kauza se rozběhla v lednu, kdy na skupinu jeden z jejích členů nahrál odkaz, který vedl do složky ve službě Google Drive. Ta byla plná fotek mariňaček, které byly různě svlečené. Členové skupiny se poté začali navzájem povzbuzovat, aby přidávali podobné fotky nebo zkusili poznat své kolegyně a napsat jejich jméno, jednotku i hodnost. Zveřejněné byly jak fotky, které byly pořízené s vědomím vojaček, tak i obrázky, které mariňáci pořídili tajně.

Google složku okamžitě smazal a stejně jako Facebook zablokoval účty všech, kteří do ní nahrávali obrázky. 

Sdílení fotek začalo ve stejnou dobu, kdy první jednotky námořní pěchoty začaly přijímat první ženy. Organizace The War Horse mluvila s pěti ženami, jejichž fotky unikly. Některé z nich si myslí, že za jejich únikem mohou stát jejich bývalí partneři. Jedna z mariňaček se nechala slyšet, že i kdyby o ni stáli, tak svou vojenskou službu nikdy neprodlouží. 

Zobrazit celou diskusi