Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hlava jako střep, rozmazané vidění, křeče: Co prožily syrské děti před smrtí?

Autor: ČTK, deb - 
7. dubna 2017
12:21

Sarin, z jehož použití obvinily Spojené státy syrský režim prezidenta Bašára Asada, v úterý údajně zabil v provincii Idlib nejméně 86 osob. Jde o smrtící nervový plyn, který vyvinuli nacističtí vědci v roce 1938 v Německu. Látku, která nemá žádný zápach ani vůni, použil režim iráckého diktátora Saddáma Husajna v roce 1988 k zabití tisíců Kurdů ve městě Halabdža a také sekta Óm šinrikjó ke dvěma útokům v Japonsku.

Spojené státy vypálily na základnu Šajrát střely s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle různých zdrojů jich bylo 50 až 60.

VIDEO: Podívejte se na shrnutí. Tohle se děje v Sýrii.
Video  Trump poslal odvetu za utrpení dětí: USA bombardují Sýrii.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Sarin je látka, která nemá žádný zápach ani vůni. Jde o smrtící nervový plyn. Jeho výroba je zakázána mezinárodní konvencí o nešíření chemických zbraní z roku 1993. Vdechnutím do plic nebo vstřebáním kůží zabíjí pomocí ochromení dýchacího centra centrálního nervového systému a paralyzováním svalů kolem plic. Následkem je smrt udušením. Sarin může kontaminovat jídlo či vodu, uvedlo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Jak rychle působí sarin na člověka?

„Sarin je šestadvacetkrát smrtelnější než plynný kyanid. Kapička o velikosti dírky od špendlíku zabije člověka,“ uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO). Symptomy po vystavení účinku sarinu zahrnují nevolnost a prudké bolesti hlavy, rozšířené zornice, rozmazané vidění, slinění, svalové křeče, zástavu dýchání a ztrátu vědomí. Následuje kóma a smrt.

VIDEO: Takhle to vypadalo na místě krátce po útoku. Varujeme, že jde o drastické záběry:

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Nervové plyny všeobecně působí rychle. K jejich výrobě stačí jednoduché chemické techniky a levné, běžně dostupné ingredience. Vdechnutí vysoké dávky, zhruba 200 miligramů sarinu, může vyvolat smrt během pár minut. V těchto minutách není čas ani na projevení symptomů, uvádí Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Když se sarin vstřebá kůží, tak smrt přichází pomaleji. První příznaky se mohou objevit až po půl hodině, pak následuje rychlý nástup účinku. V případě, že svou oběť nezabije, může sarin způsobit trvalé poškození plic, očí a centrální nervové soustavy. Tento plyn je těžší než vzduch, a tak se může nad oblastí držet až šest hodin v závislosti na počasí. Oděv, který se dostane do styku s touto látkou, může zabít i jiné lidi do půl hodiny po styku, uvádí CDC, podle které existuje protijed.

V minulosti se sarin používal proti škůdcům. Nacisti z něj vytvořili chemickou zbraň

Výroba sarinu je složitý proces a poprvé jej náhodně objevili němečtí chemici, podle kterých dostal název: Schrader, Ambros, Rüdiger a Van der Linde. Vědci se snažili vytvořit silnějšího pomocníka v boji proti plodinovým škůdcům, ale látky se poté chopila nacistická armáda a vytvořila z ní chemickou zbraň.

Používal se jako chemická zbraň ve válce Íránu s Irákem v 80. letech a stoupenci náboženské sekty Óm šinrikjó jím zamořili 20. března 1995 několik vozů tokijského metra. V ranní dopravní špičce tam zemřelo 13 lidí a zhruba pět a půl tisíce se přiotrávilo. Sekta rovněž použila stejnou látku o rok dříve k útoku v japonském městě Macumoto, při němž zemřelo sedm lidí.

Nejspíš syrský režim sarin použil už několikrát od začátku války v březnu 2011, zvláště při útoku 21. srpna 2013, kdy zahynulo na 1700 osob. K nejhoršímu sarinovému útoku došlo v březnu 1988 v severoiráckém městě Halabdža, kdy zemřelo až 5000 Kurdů a 65 000 dalších bylo zraněno. Irácká armáda tehdy použila směsici chemických látek obsahujících sarin, yperit a možná i nervový plyn VX, který je ještě desetkrát účinnější než sarin. Předpokládá se, že se jednalo o nejhorší útok chemickým plynem proti civilistům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině