Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékaři bez hranic o chemickém útoku: Děti zabil nejspíš sarin a chlór

Autor: Jakub Veinlich, ČTK, jer - 
5. dubna 2017
19:14

V Sýrii zřejmě zabíjely chemické zbraně. Oběti úterního útoku v Chán Šajchúnu, včetně dětí, vykazují podle Lékařů bez hranic (MSF) příznaky toho, že byly zasaženy nejméně dvěma různými chemickými látkami. Jedna z nich může být sarin, druhá chlór. Pokud se to prokáže, Česká republika by mohla stáhnout ze země svou velvyslankyni Evu Filipi. 

„Tým Lékařů bez hranic, který poskytuje podporu urgentnímu příjmu v nemocnici v Báb al-Hávě v syrské provincii Idlib, potvrdil, že symptomy pacientů z Chán Šajchúnu odpovídají vystavení neurotoxinu, jako je například sarin,“ upozornila mluvčí Lékařů bez hranic Iveta Polochová. Osm přijatých pacientů mělo mimo jiné zúžené zorničky, svalové křeče a mimovolné vyprazdňování střev, upřesnila.

Zaorálek: Je třeba razantní reakce

Pokud se prokáže, že je za úterní pravděpodobně chemický útok v provincii Idlib odpovědný režim prezidenta Bašára Asada, byla by podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na místě „razantní reakce“. Šéf české diplomacie to řekl v Bruselu s tím, že v takovém případě by jednou z variant na pořadu dne bylo i stažení české velvyslankyně v Damašku Evy Filipi.

Česká republika je přitom jedinou zemí Evropské unie, která své velvyslanectví v Damašku zachovala i po vypuknutí občanské války.

Zaorálek si chce ale počkat až na konečné závěry šetření toho, co se v provincii skutečně stalo. „To, co se stalo v Idlibu, je otřesná věc. Je to zločin, na který člověk těžko hledá slova,“ řekl Zaorálek. Případné použití chemických zbraní podobným způsobem považuje za něco „nepředstavitelného a šíleného“.

Syrská opozice tvrdí, že na město útočila buď syrská armáda, nebo Rusko a letadla shodila toxický plyn. Moskva i Sýrie takový útok popírají a uvádějí, že plyn pocházel z exploze chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla. Což zase odmítají povstalci.

Pracovníci MSF navštívili i další nemocnice, kde zdravotníci ošetřovali oběti útoku. Poté informovali, že „oběti byly cítit po bělících prostředcích, což naznačuje, že tito pacienti byli vystaveni chlóru“.

Bezvládná těla dětí těsně po útoku se snažili lidé marně oživovat. Upozorňujeme, že následující záběry jsou drastické: 

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Nemocnici v obci Báb al-Háva na syrsko-turecké hranici, tedy asi 100 kilometrů severně od Chán Šajchúnu, poskytli zástupci MSF léky a protilátky k ošetření pacientů a také ochranné oblečení pro zdravotnický personál urgentního příjmu.

Chlór byl poprvé použit jako bojový plyn za první světové války Německem. Sarin využil například v roce 1988 tehdejší irácký diktátor Saddám Husajn proti odbojným Kurdům a také japonská náboženská sekta Óm šinrikjó k teroristickému útoku v tokijském metru v 90. letech.

Odpor europoslanců

Proti násilí páchanému v Sýrii i na dětech protestovala ve Štrasburku také část europoslanců z různých politických stran a frakcí. Odpor dala najevo i česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

„Stejně jako celý svět i já jsem byla šokovaná fotografiemi, které včera přinášely světové agentury. Použití chemických zbraní je zločin proti lidskosti, použití chemických zbraní vůči dětem je zvěrstvo, pro které neexistuje vysvětlení,“ řekla k protestu česká politička a připomněla, že podle UNICEF zemřelo v syrském konfliktu už 652 dětí. 

Protest proti útokům v Sýrii vyjádřili i europoslanci ve Štrasburku. V čele s českou političkou Ditou Charanzovou (ANO) Protest proti útokům v Sýrii vyjádřili i europoslanci ve Štrasburku. V čele s českou političkou Ditou Charanzovou (ANO) | facebook Dity Charanzové

Finanční injekce pro celý region

Dárcovské země ve středu v Bruselu na mezinárodní konferenci přislíbily přispět letos šesti miliardami dolarů (152 miliard Kč) na pomoc válkou zmítané Sýrii. Informovaly o tom agentury AFP a AP. Česká republika se zavázala, že pošle 224 milionů korun. 

Pomoc má být určena nejen obyvatelstvu na syrském území, ale i syrským uprchlíkům usazeným zejména v okolních zemích.

„Konference umožnila získat kolektivní příslib šesti miliard dolarů jen pro tento rok,“ uvedl podle AFP evropský komisař pro civilní ochranu a humanitární pomoc Christos Stylianidis na závěr jednání.

 

JASNE ( 7. dubna 2017 15:20 )

Zkurvená Amerika zas se sere do čeho nemá a budou nám tvrdit stejně jak v Iráku hovna už mě serou i z EU dojebanou.

marais ( 6. dubna 2017 10:35 )

Včeta v ČT unikla zpráva, že chemický únik byl ráno a oblast byla bombardována v 11. hod. Už Obama chtěl napadnout Asáda, pokud použije chemické zbraně a proto povstalci provádí tyhle chemické útoky. LOGIKA NÁM ŘÍKÁ, PROČ BY TO ASÁD riskoval?

mpixel ( 6. dubna 2017 00:05 )

Jak to mohou vědět, když tam západní novináři nesmí? konflikt v Sýrii - videa chronologicky: https://goo.gl/7Ze0zL

Zobrazit celou diskusi