Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodina teroristy z metra den před útokem záhadně zmizela, tvrdí sousedé

Autor: nka - 
5. dubna 2017
13:25

Do Petrohradu ve středu ráno z Kyrgyzstánu přiletěli rodiče údajného útočníka z metra Akbaržona Džalilova, aby potvrdili totožnost syna a podrobili se výslechu. V agenturách se mezitím objevily informace, že celá rodina den před výbuchem najednou z neznámého důvodu zmizela z domova.

Rodiče dorazili na petrohradské letiště Pulkovo brzy ráno. Na veškeré dotazy novinářů, kteří na ně čekali u východu z terminálu, odpovědět odmítli. „Já tomu nevěřím,“ zněl podle agentury Interfax jediný komentář z úst Džalilovy matky.

Video: Rodiče údajného atentátníka dorazili do Petrohradu:

Zástupci tisku mezitím v úterý navštívili jihokyrgyzské město Oš, odkud Džalilov pocházel. Našli jeho rodný dům, kde ale nikdo neotvíral, protože rodiče byli v tu dobu na místní kriminálce u výslechu.

Podle sousedů byla rodina Džalilových slušná a všemi v okolí oblíbená. „Přátelili se s každým. Byla to moc dobrá rodina, neměli žádné konflikty. Děti byly slušně vychované,“ vzpomíná muž ze sousedství.

„Je to obyčejná rodina. Několikrát jsem se bavil s jeho matkou a působila na mě jako normální ženská. Taky to není nijak zvlášť věřící rodina, spíš světská,“ popisuje předseda místního bytového výboru Anvaržon Dadabajev.

Rodina se třemi dětmi se do Ruska přestěhovala v roce 2011. Později se rodiče vrátili, jejich starší syn ale v Rusku zůstal. „Dobře znám mladšího syna, který tady chodil do školy. Starší pracoval v Rusku. Párkrát jsem ho viděl, jezdil sem ale zřídkakdy. Nepamatuju si, kdy jsem ho viděl naposled,“ dodává soused. Džalilov měl ještě starší sestru, která je vdaná a žije s manželem.

Strýc: Fanatik to nebyl

Sousedé ale upozornili na záhadné zmizení rodiny den před útokem v metru. „V předvečer zpráv o útoku v Petrohradu celá rodina zmizela, včetně mladšího syna Abroržona,“ cituje ruská agentura RIA Novosti jednoho ze sousedů.

Novináři našli také strýce údajného útočníka. Ten jim sdělil, že synovec sice pravidelně chodil do mešity, rozhodně ale nebyl náboženský fanatik. Víc ale příbuzného odmítl komentovat s tím, že se s rodinou pořádně nestýká.

587587 ( 5. dubna 2017 14:23 )

Další "hodný, slušně vychovaný" hajzl!

labirintoa ( 5. dubna 2017 13:49 )

Takže vlastně umírněný muslim... navíc, zde nám novináři píší "terorista". Být to v Londýně, šlo by určitě o "psychicky narušeného muže." Je to detail, výsledek je ale stejný.

Zobrazit celou diskusi